Η υγιεινή διατροφή...βλάπτει την οικονομία

i-ugieini-diatrofiblaptei-tin-oikonomia

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το να τρώει κανείς υγιεινά, είναι φυσικά καλό γι’ αυτόν, μπορεί όμως ταυτόχρονα να βλάπτει την οικονομία κάποιων αναπτυγμένων χωρών, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Βρετανοί ερευνητές μοντελοποίησαν το τι θα συνέβαινε αν οι κάτοικοι της Βρετανίας και της Βραζιλίας αποκτούσαν πιο υγιεινές συνήθειες στη διατροφή τους -όπως αυτές καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το να τρώει κανείς υγιεινά, είναι φυσικά καλό γι’ αυτόν, μπορεί όμως ταυτόχρονα να βλάπτει την οικονομία κάποιων αναπτυγμένων χωρών, αποκαλύπτει νέα έρευνα. Βρετανοί ερευνητές μοντελοποίησαν το τι θα συνέβαινε αν οι κάτοικοι της Βρετανίας και της Βραζιλίας αποκτούσαν πιο υγιεινές συνήθειες στη διατροφή τους -όπως αυτές καθορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην Αγγλία, ειδικοί υπολόγισαν ότι η βελτίωση των κακών διατροφικών συνηθειών μιας χώρας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποφυγή σχεδόν 70.000 θανάτων από ασθένειες σχετιζόμενες με τη διατροφή (όπως η καρδιά και ο καρκίνος). Θα μπορούσε επίσης θεωρητικά να εξοικονομήσει 20 δις. Λίρες κάθε χρόνο στο σύστημα υγείας.

Στη Βραζιλία όμως, τα ποσοστά των ασθενειών που σχετίζονται με την κακή διατροφή δεν είναι τόσο υψηλά όσο στην Αγγλία. Επομένως, οι Βραζιλιάνοι θα είχαν λίγα οφέλη για την υγεία τους, ενώ η οικονομία τους θα μπορούσε να χάσει εκατομμύρια.

Η μελέτη, όπως αναφέρει το Associated Press, χρηματοδοτήθηκε από τη σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε online στο ιατρικό περιοδικό, Lancet.

«Δεν προτείνουμε στους ανθρώπους να μην τρώνε υγιεινά», λέει ο Richard Smith, καθηγητής στη σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. «Θέλουμε απλά να επισημάνουμε ότι μια πιο υγιεινή διατροφή , μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες», λέει.

Ο Smith και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι μια πιθανή υιοθέτηση πιο υγιεινής διατροφής από τη Βραζιλία και από τις χώρες του Δυτικού κόσμου, θα στοίχιζε στην -στηριγμένη στο κρέας- οικονομία της Βραζιλίας, 815 εκατ. δολάρια.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα τρώγαμε όλοι υγιεινά», λέει ο Smith. «Το θέμα είναι όμως να έχουμε και όλοι δουλειές», συνεχίζει.

Ο Smith αναφέρει επίσης ότι οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να δίνουν οδηγίες και συμβουλές με μεγαλύτερη σκέψη. Για χώρες όπως η Βραζιλία που στηρίζεται σημαντικά στις εξαγωγές κρέατος στη Δύση και την Ιαπωνία, οι παγκόσμιες διατροφικές συμβουλές μπορεί δυνητικά να είναι καταστροφικές.

Άλλοι πάλι έχουν διαφορετική άποψη. «Συμβαίνουν διάφορα στον υπόλοιπο κόσμο, που δείχνουν ότι αυτό το μοντέλο δεν ισχύει», λέει η Julian Morris, διευθύντρια του δικτύου διεθνούς πολιτικής, οργανισμού που εδρεύει στο Λονδίνο. «Η αυξημένη ζήτηση κρέατος στην Ασία, είναι ουσιαστική, συνεχής, και θα μπορούσε να ισοσταθμίσει οποιαδήποτε μείωση της ζήτησης στις αναπτυγμένες χώρες», λέει χαρακτηριστικά. Η Morris αμφισβήτησε επίσης την υπόθεση ότι οι συστάσεις για υγιεινή διατροφή μπορούν να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες του κόσμου.