Τρόφιμα στα...μέτρα μας

trofima-stametra-mas

ΤΡΙΤΗ, 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Τομάτες ειδικά σχεδιασμένες για νεφροπαθείς και δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι μερικά από τα τρόφιμα που δημιουργεί η είσοδος της τεχνολογίας στη γεωργία.

Τομάτες ειδικά σχεδιασμένες για νεφροπαθείς και δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι μερικά από τα τρόφιμα που δημιουργεί η είσοδος της τεχνολογίας στη γεωργία.

Είστε αλλεργικός στη γλουτένη και τα δημητριακά έχουν εξοριστεί από το καθημερινό σας τραπέζι; Μήπως πάσχετε από σάκχαρο και η διατροφή σας είναι πολύ προσεκτική; Ότι από αυτά και αν ισχύει, η αγροβιοτεχνολογία φαίνεται, πως έχει τη λύση με την παραγωγή τροφίμων ειδικά σχεδιασμένων για κάθε πάθηση και κάθε οργανισμό.

Πως θα σας φαινόταν αν υπήρχε στο super market, μια κατηγορία τροφίμων ειδικά σχεδιασμένη για εσάς; Να γνώριζαν δηλαδή, οι βιομηχανίες τροφίμων κάθε πάθηση που σας ταλαιπωρεί και να δημιουργούσαν τρόφιμα με γνώμονα τις ανάγκες του οργανισμού σας και τις ιδιαίτερες διατροφικές σας απαιτήσεις.

Δημητριακά για τους πάσχοντες από δυσανεξία στη γλουτένη

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, θα είναι εφικτό στο προσεχές μέλλον, ανακοίνωσε σε σχετικό συνέδριο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Τσαυτάρης.

«Πρόκειται για τρόφιμα απευθυνόμενα σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, που μάλιστα -μακροχρόνια- θα μπορούν να εξατομικευτούν και να παραλλάσσονται αναλόγως της ηλικίας του ατόμου». Στόχος των επιστημόνων είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τροφίμων, που θα αντιμετωπίζουν τις ειδικές ανάγκες ασθενών (για παράδειγμα, νεφροπαθείς), εγκύων και ανθρώπων με δυσανεξία σε κάποια συστατικά.

Έτσι, θα μπορούν να δημιουργηθούν για παράδειγμα ποικιλίες σιτηρών με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη ή τροφές, που όταν θα λαμβάνονται στη διάρκεια της κύησης θα αυξάνουν τις πιθανότητες για υγιή μωρά.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, μεταξύ των 100 ποικιλιών σιταριού που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, οι δυο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη. Ωστόσο τελικά, καταλήγουν όλες μαζί στον ίδιο μύλο, με αποτέλεσμα να χάνονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ειδικών ποικιλιών.

Με γνώμονα τις ανάγκες μας

Ήδη, το ΕΚΕΤΑ/ΙΝΑ έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση προϊόντων και περιοχών, στο πλαίσιο του έργου "RAF REGIONS", ώστε να ξεκινήσουν μικροκαλλιέργειες φυτικής παραγωγής, αρχής γενομένης από τη Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή, παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα, καθώς το 70% της έρευνας στον τομέα των τροφίμων πραγματοποιείται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η ομαδοποίηση καταναλωτών με ειδικές διατροφικές ανάγκες. Να σημειωθεί, πως στο εξωτερικό, η «ομαδοποίηση» τροφίμων, που απευθύνονται σε «ειδικές» κατηγορίες καταναλωτών αποτελεί ήδη μια ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική με αξιοσημείωτες πωλήσεις.

Αυτή η πρακτική έχει αποδειχθεί, πως προτιμάται ιδιαίτερα και από τους καταναλωτές, οι οποίοι πιστεύουν, πως τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν παραχθεί με περισσή φροντίδα και προσοχή απέναντι στις επιμέρους ανάγκες του οργανισμού τους αλλά και της συχνά ταλαιπωρημένης υγείας τους.