Όταν η μπουκιά προκαλεί αλλεργικό σοκ...

otan-i-mpoukia-prokalei-allergiko-sok-mpoukia-prokalei-allergiko-sok

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Οι διατροφικές αλλεργίες αυξάνονται και πληθύνονται. Αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη γλουτένη ή σε διάφορα άλλα προϊόντα και συστατικά, εμφανίζουν πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια «ειδική» κατηγορία τροφίμων χωρίς τα «επικίνδυνα» συστατικά, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στις αγορές του κόσμου.

Οι διατροφικές αλλεργίες αυξάνονται και πληθύνονται. Αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στη γλουτένη ή σε διάφορα άλλα προϊόντα και συστατικά, εμφανίζουν πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια «ειδική» κατηγορία τροφίμων χωρίς τα «επικίνδυνα» συστατικά, που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στις αγορές του κόσμου.

Στο εξωτερικό αναφέρονται σε αυτά ως τα «free from-» τρόφιμα. Απαλλαγμένα από ακίνδυνα για τους πολλούς αλλά ιδιαίτερα επικίνδυνα για άλλους συστατικά, τα τρόφιμα που απευθύνονται σε όσους υποφέρουν από διατροφικές αλλεργίες, γνωρίζουν άνθηση σε όλο τον κόσμο.

Οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με το ήδη βεβαρημένο κλίμα των πόλεων και τις ποικίλες διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί σε αυτό το περιβάλλον, έχουν δημιουργήσει μια σειρά από αλλεργίες σε συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής κάνοντας τη ζωή… δύσκολη σε όσους υποφέρουν από αυτές.

Κερδοφόρα τα προϊόντα «χωρίς...»

Τα μηνύματα, που προέρχονται από τις παγκόσμιες αγορές μιλούν για μια νέα, ειδική κατηγορία προϊόντων διατροφής, που αποφέρει σημαντικά κέρδη στις βιομηχανίες. Όλο και περισσότερα προϊόντα σχεδιάζονται με γνώμονα όχι τι περιέχουν αλλά κυρίως τι… δεν περιέχουν! Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, που οι βιομηχανίες τροφίμων στοχεύουν στο εξειδικευμένο κοινό προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, πολλές είναι οι φωνές που αναφέρουν, πως τα εν λόγω προϊόντα δεν είναι απολύτως ασφαλή καθώς μπορεί να μην εμπεριέχουν ολόκληρα τα «επικίνδυνα» συστατικά αλλά «ίχνη» αυτών θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πασχόντων.

«Τρώγεται» το ψωμί χωρίς σιτάρι;

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια σοβαρή μορφή διατροφικής αλλεργίας που δεν επιτρέπει στον πάσχοντα να καταναλώσει δημητριακά ή ψωμί που εμπεριέχουν γλουτένη, ένα βασικό συστατικό που συναντάμε στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη ή την σίκαλη. Τώρα, το κατά πόσο τα συστατικά που «αντικαθιστούν» τη γλουτένη μπορούν και να αναπληρώσουν την... χαμένη της γεύση, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση!

Το ίδιο συμβαίνει και με την λακτόζη, ένα από τα βασικότερα σάκχαρα του γάλακτος, στην οποία πολλοί άνθρωποι είναι επίσης αλλεργικοί, αποκλείοντας έτσι από τη διατροφή τους μια σειρά από γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Συνήθης είναι και η διατροφική αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, που εμπεριέχονται σε μια σειρά προϊόντων, κάνοντας τη ζωή δύσκολη στους αλλεργικούς καταναλωτές. Δυστυχώς, αρκετά από τα ειδικά επεξεργασμένα προϊόντα μπορεί να μην εμπεριέχουν κομμάτια από ξηρούς καρπούς και να θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση από τους αλλεργικούς, όμως οι έρευνες έχουν αποκαλύψει, πως ενδεχομένως εμπεριέχουν «ίχνη» ξηρών καρπών, οδηγώντας ακόμη και σε αλλεργικά σοκ τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Τι πρέπει να προσέχετε αν πάσχετε από διατροφική αλλεργία;

Αρχικά, θα πρέπει να το διαπιστώσετε. Και δεν εννοούμε να αρκεστείτε στην προσωπική σας εκτίμηση αλλά να υποβληθείτε με τη βοήθεια γιατρού και στα ειδικά τεστ που ανιχνεύουν με επιτυχία το είδος της αλλεργίας που σας ταλαιπωρεί, έτσι ώστε να συζητήσετε με το γιατρό σας την ειδική διατροφική δίαιτα, που θα πρέπει να ακολουθήσετε.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν αγοράζετε τρόφιμα. Η σχολαστική ανάγνωση της ετικέτας των προϊόντων, που επιλέγετε μπορεί να είναι μια διαδικασία κάπως χρονοβόρα και κουραστική, όμως ενδεχομένως θα σας γλυτώσει από δυσάρεστες και επικίνδυνες παρενέργειες.

Και καθώς είτε θα τύχει να καταναλώσετε φαγητό, που δεν έχετε μαγειρέψει εσείς είτε σε κάποιο φιλικό σπίτι είτε σε εστιατόριο, μη διστάσετε ούτε στιγμή να ζητήσετε αναλυτική περιγραφή των επιμέρους συστατικών (ακόμη και για τις σάλτσες) καθώς μπορεί μια λανθασμένη επιλογή να σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.