Οι μολύνσεις των τροφίμων μπορεί να ξεκινούν από το super market...

oi-molunseis-ton-trofimon-mporei-na-ksekinoun-apo-to-super-market

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μαγειρεύετε τα τρόφιμα στο σπίτι. Τι γίνεται όμως και κατά τη διαδικασία αγοράς τους; Μερικές φορές, τα super markets, τα παντοπωλεία ή τα μανάβικα, τοποθετούν λανθασμένα τα τρόφιμα, δημιουργώντας έτσι, πολλαπλές εστίες μόλυνσης.

Είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μαγειρεύετε τα τρόφιμα στο σπίτι. Τι γίνεται όμως και κατά τη διαδικασία αγοράς τους; Μερικές φορές, τα super markets, τα παντοπωλεία ή τα μανάβικα, τοποθετούν λανθασμένα τα τρόφιμα, δημιουργώντας έτσι, πολλαπλές εστίες μόλυνσης.

Οι τροφογενείς λοιμώξεις, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όταν το φαγητό μετατρέπεται από «φάρμακο» σε «φαρμάκι», η ευθύνη δεν πρέπει να αναζητηθεί μόνο σε ελλιπείς συνθήκες υγιεινής κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και στα super markets ή στα καταστήματα τροφίμων που δεν τηρούν πάντα κατά γράμμα τις οδηγίες για την σωστή φύλαξη και συντήρηση των τροφίμων.

Προκειμένου λοιπόν να μην πέσετε «θύμα» μιας απερισκεψίας κάποιου υπαλλήλου του super market ή του μανάβικου, τηρήστε ευλαβικά τους παρακάτω κανόνες και διαφυλάξτε την υγεία σας.

1) Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά...

Βασικότερη προϋπόθεση για να επιλέξουμε ένα super market ή ένα μανάβικο για τις αγορές μας δεν είναι μόνο οι χαμηλότερες τιμές της αγοράς αλλά κυρίως η τήρηση των συνθηκών υγιεινής. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε στο super market της περιοχής σας, εξετάστε προσεκτικά και άλλα πράγματα πέρα από τις τιμές. Τσεκάρετε, αν τα ράφια που ακουμπούν τα τρόφιμα είναι καθαρά, όπως και οι διάδρομοι καθώς και πόσο γρήγορα ανταποκρίνονται οι υπάλληλοι καθαρισμού σε πιθανό ατύχημα (π.χ. αν πέσει και σπάσει ένα βαζάκι με μαρμελάδα, πόσο γρήγορα θα καθαριστεί). Σημαντικό είναι επίσης, να ελέγξετε, αν οι υπάλληλοι που έρχονται σε άμεση επαφή με τρόφιμα, όπως π.χ. κρέατα, ψάρια, τυριά, φρούτα κ.α., φορούν ειδικά πλαστικά γάντια και αν οι ποδιές και οι στολές τους είναι καθαρές. Τέλος, ελέγξτε και πόσο συχνά καθαρίζεται ο κυλιόμενος «διάδρομος» της ταμειακής μηχανής, όπου εκεί ακουμπάμε πολλά και διαφορετικά τρόφιμα (π.χ. φρούτα, κατεψυγμένα κ.α.), τα οποία ενδέχεται να έχουν στάξει.

2) Προσοχή στα κατεψυγμένα

Αποτελούν μια ιδιαίτερα ευπαθή ομάδα τροφίμων και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Φροντίστε να τα τοποθετήσετε τελευταία στο καρότσι και κυρίως σε ένα σημείο που δεν έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ελέγξτε προσεκτικά την ημερομηνία κατανάλωσης που αναγράφουν και κυρίως κοιτάξτε εξονυχιστικά την συσκευασία τους. Το πλαστικό που συνήθως τα περιβάλλει ή η ειδική σακούλα, δεν θα πρέπει να είναι αλλοιωμένα ή σκισμένα και κυρίως να μην έχουν πάνω μεγάλες ποσότητες πάγου, πράγμα που σημαίνει πως έχουν υποστεί απόψυξη και ξανά κατάψυξη.

3) Κοιτάτε πάντα τις ημερομηνίες λήξης

Πριν ακόμη κοιτάξετε την τιμή ενός προϊόντος, θα πρέπει κυρίως να τσεκάρετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφουν. Επιλέξτε τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ενημερώστε και τον υπεύθυνο του καταστήματος, αν αντιληφθείτε, πως κάποια προϊόντα ενώ έχουν ήδη λήξει βρίσκονται ακόμη στα ράφια.

4) Προσοχή στις συσκευασίες

Αν κάποια συσκευασία από ένα προϊόν είναι χτυπημένη, αλλοιωμένη ή ταλαιπωρημένη, τότε καλύτερα να μην το βάλετε στο καρότσι σας. Πολλές φορές κατά τη διαδικασία μεταφοράς των τροφίμων, η πίεση από τα κιβώτια, αλλοιώνει τις συσκευασίες και ενδεχομένως μπορεί και να σπάσει τις συσκευασίες αλλοιώνοντας και το εσωτερικό του προϊόντος.

5)Ξεχάστε τις βόλτες μετά το super market

Μερικές φορές, μετά τα ψώνια του super market, συνήθως Σάββατο πρωί, συναντάμε φίλους για ένα καφεδάκι. Αυτή η χαλαρωτική συνήθεια, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βλαβερή για την υγεία μας καθώς αρκετά τρόφιμα χρειάζονται ψυγείο αμέσως μετά το super market, διαφορετικά κινδυνεύουν να αλλοιωθούν. Έτσι, είναι προτιμότερο να περάσουμε πρώτα από το σπίτι και να τοποθετήσουμε τα τρόφιμα στην θέση τους (ψυγείο, κατάψυξη ή ράφια) και κατόπιν να απολαύσουμε τον καφέ μας χωρίς το άγχος της ενδεχόμενης αλλοίωσης των τροφίμων που μόλις αγοράσαμε.