Πιο κοντά στο φάρμακο που θα νικήσει καρκίνο του πνεύμονα

pio-konta-sto-farmako-pou-tha-nikisei-karkino-tou-pneumona

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Ελπίδα για όσους πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα φέρνει ένα νέο φάρμακο που ανακαλύφθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες.

Ελπίδα για όσους πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα φέρνει ένα νέο φάρμακο που ανακαλύφθηκε από Αυστραλούς επιστήμονες.

Σκοπός των επιστημόνων ήταν να δημιουργήσουν ένα σκεύασμα που θα μπορεί να μετατρέψει τον μέχρι σήμερα «ανεξέλεγκτο» καρκίνο του πνεύμονα σε μια σταθερά ελεγχόμενη πάθηση, όπως π.χ. ο διαβήτης.

Οι ερευνητές θα αρχίσουν τις πρώτες δοκιμές το 2011, στο νοσοκομείο St. Vincent's της Μελβούρνης, σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο των πνευμόνων, που φέρει την ονομασία squamous, ελπίζουν δε ότι και άλλα νοσοκομεία σε παγκόσμια κλίμακα, θα κάνουν τις ίδιες δοκιμές, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία των δοκιμών.

Αν διαπιστωθεί ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε τρία με πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής ογκολογίας του St. Vincent's Hospital, Γκάβιν Ράϊτ, δήλωσε ότι αναλύσεις που έγιναν σε 1.000 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο των πνευμόνων, τύπου squamous, έδειξαν ότι το εν λόγω φάρμακο δύναται να καταστρέψει τον όγκο στο 80% των ασθενών.

«Σε πολλές περιπτώσεις ο όγκος εξαφανίζεται εντελώς» είπε, τονίζοντας ότι «σε άλλες περιπτώσεις το φάρμακο σταματά τη μεγέθυνση του όγκου και παρατηρείται σμίκρυνση αυτού σε μεγάλο βαθμό. Σ' αυτή τη μορφή, ο όγκος μπορεί να μείνει πολλά χρόνια. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό επίτευγμα της επιστήμης. Ο θανατηφόρος καρκίνος των πνευμόνων μπορεί να μετατραπεί σε μια χρόνια ελεγχόμενη κατάσταση, όπως είναι ο διαβήτης» σημείωσε.

Όσο για τις παρενέργειες του φαρμάκου; Οι επιστήμονες αναφέρουν πως δεν είναι σοβαρές. Η πιο πιθανή, είπε, ίσως είναι ένας ερεθισμός του δέρματος, όπως συμβαίνει σε αναφυλαξία. Αυτού του είδους η θεραπεία είναι οπωσδήποτε προτιμότερη από άλλες, όπως είναι η χημειοθεραπεία, κατά την οποία υπάρχουν έντονες και δυσάρεστες παρενέργειες, όπως είναι η τριχόπτωση, η ναυτία, ο εμετός. Οι ειδικοί αναφέρουν πως το επαναστατικό αυτό σκεύασμα πέρα από τον αποτελεσματικό πόλεμο ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα βελτιώνει αισθητά και την ποιότητα ζωής του ασθενούς καθώς τον απαλλάσσει από τις δυσάρεστες παρενέργειες της χημειοθεραπείας.