Το εγκεφαλικό «χτυπά» και τους νέους;

to-egkefaliko-xtupa-kai-tous-neous

ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Μέχρι σήμερα ακούγοντας πως κάποιος έπαθε εγκεφαλικό, το μυαλό μας αυτόματα πήγαινε σε έναν ηλικιωμένο με ιδιαίτερα βεβαρημένη υγεία. Όμως, νέες επιστημονικές έρευνες αναφέρουν πως το εγκεφαλικό «χτυπά» και τους νέους και υγιείς…

Όχι, δεν χρειάζεται να είσαι άνω των 60 για να προσβληθείς από εγκεφαλικό, αναφέρουν οι επιστήμονες προκαλώντας έκπληξη στα «αλώβητα» νιάτα. Δυστυχώς, η νεαρή ηλικία δεν αποτελεί εγγύηση για την καλή υγεία και τα νιάτα δεν προδικάζουν την αθανασία. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει έρευνα επιστημόνων σύμφωνα με την οποία, οι νέοι ενδέχεται να «χτυπηθούν» από εγκεφαλικό και μάλιστα ιδιαίτερα βαριάς μορφής.

Ποιοι λόγοι οδηγούν στο εγκεφαλικό;

Το εγκεφαλικό μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία για μια σειρά από λόγους. Ανάμεσά τους είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα ενώ στους αρνητικούς παράγοντες καταγράφονται και η ζωή σε μεγάλες και με μολυσμένη ατμόσφαιρα πόλεις, η αγχώδης καθημερινότητα και οι αυξημένες υποχρεώσεις.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ακόμη και ένα ελαφριάς μορφής εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς όσο περνά ο καιρός αυξάνεται ο κίνδυνος να ακολουθήσει ένα σοβαρότερο επεισόδιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να ακολουθηθεί από ένα σοβαρότερο σε ποσοστό κατά 8% την πρώτη εβδομάδα, 11,5% τον πρώτο μήνα και 17% στους τρεις πρώτους μήνες, γεγονός που υποδεικνύει την σοβαρότητα της ασθένειας ακόμη και όταν νομίζουμε πως έχει «ξεπεραστεί».

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ακόμη και αν θεωρείτε πως λόγω ηλικίας δεν περιλαμβάνεστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για προσβολή από εγκεφαλικό θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα της ύπουλης αυτής ασθένειας ώστε να λάβετε τα μέτρα σας στη δυσάρεστη περίπτωση που θα σας χτυπήσει την πόρτα. Έτσι λοιπόν, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας αν αισθανθείτε:

-Ξαφνική αστάθεια και απώλεια ισορροπίας

-Απότομη δυσκολία στην ομιλία

-Ξαφνική απώλεια όρασης

-Ιδιαίτερα έντονο και επίμονο πονοκέφαλο

-Επίμονο μούδιασμα σχεδόν στο μισό μέρος του σώματος

Συμβουλές που σώζουν ζωές

Αν λοιπόν νιώσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα μην κάνετε το λάθος να τα αγνοήσετε αποδίδοντάς τα ίσως σε υπερβολική κούραση αλλά δώστε την απαραίτητη σημασία προκειμένου να προλάβετε έγκαιρα την εκδήλωση ενός σοβαρότερου περιστατικού.

Στην περίπτωση εκδήλωσης ενός ή παραπάνω συμπτωμάτων από όσα προαναφέραμε θα πρέπει να καθίσετε ή να ξαπλώσετε κάπου αναπαυτικά και να καλέσετε άμεσα ασθενοφόρο ή κάποιον δικό σας προκειμένου να σας μεταφέρουν στο νοσοκομείο.

Όσο θα περιμένετε να γίνει η διακομιδή σας στο νοσοκομείο, δεν θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε απολύτως τίποτα ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το να μην πάρετε κανένα απολύτως φάρμακο που ενδεχομένως θα επηρεάσει την κλινική σας εικόνα ή θα «ρίξει» την πίεσή σας.

Στο εγκεφαλικό κάθε δευτερόλεπτο μετράει και είναι πολύ σημαντικό να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος καθώς ο κίνδυνος μερικής ή ακόμη και ολικής παράλυσης είναι ορατός. Σε κάθε περίπτωση, το εγκεφαλικό αφορά σχεδόν όλες τις ηλικίες και θα πρέπει κάθε σύμπτωμα που παραπέμπει στην ασθένεια αυτή να παραπέμπει σε ιατρική γνωμάτευση.