Πονάτε; Σκεφτείτε θετικά!

ponate-skefteite-thetika

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Προτού πάρετε ένα χάπι για τον πόνο, προσπαθήστε να σκεφτείτε πόσο καλά θα νιώσετε μετά: η θετική σκέψη μπορεί να διπλασιάσει την ανακούφιση!

Η ομάδα ερευνητών υπό την καθοδήγηση της Ulrike Bingel από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μελέτησε την αντίδραση ανθρώπων όταν τους δόθηκαν αναλγητικά και τους ενημέρωσαν ότι ο πόνος θα αυξανόταν, θα μειωνόταν ή το φάρμακο δεν θα είχε καμία επίπτωση στην ήδη δυσάρεστη κατάστασή τους.

Αρχικά προκάλεσαν πόνο με μια καυτή εστία στα πόδια των εθελοντών και κατόπιν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τον πόνο. Η ερευνητική ομάδα στην συνέχεια έδωσε στους εθελοντές ένα «ισχυρό αναλγητικό». Στο άκουσμα της ισχυρής δράσης του φαρμάκου, οι εθελοντές ανέφεραν κατά μέσο όρο μείωση πόνου της τάξης του 41%. Όταν όμως η ομάδα έκανε τους εθελοντές να νομίζουν ότι σταμάτησε η χορηγία του φαρμάκου παρατήρησαν ότι οι πόνοι αυξήθηκαν στα επίπεδα πριν τη χορήγηση του!

Η ομάδα της Bingel χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για να δουν τι γίνεται στον εγκέφαλο όταν νιώθουμε πόνο. Παρατήρησαν ότι αυξήθηκε η δραστηριότητα σε σημεία που σχετίζονται με τα αισθήματα όταν οι εθελοντές ανέμεναν ανακούφιση από τον πόνο και αντίστοιχα μια μείωση δραστηριότητας όταν ανέμεναν πόνο.

Τα ευρήματα θεμελιώνουν αυτό που ήταν ήδη γνωστό εδώ και καιρό, αναφορικά με την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου για τον πόνο. Είναι πιθανό ότι το εύρος των ψυχολογικών επιπτώσεων να διαφέρει από άτομο σε άτομο αλλά σε κάθε περίπτωση η θετική σκέψη και η προσδοκία της ανακούφισης από την χορήγηση ενός φαρμάκου μερικές φορές επιδρά θετικά στην ψυχολογία του ασθενή, γεγονός που έχουν κατά καιρούς επιβεβαιώσει και άλλες έρευνες όπου χρησιμοποιήθηκαν placebo.