Ποιοτικές επιλογές Μαγειρικής Οικονομίας από τον Ευτύχη Μπλέτσα
Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο στα τρόφιμα που επιλέγουμε, δεν είναι η τιμή, αλλά η αξία τους, δηλαδή η υγεία, η ευεξία και η ενέργεια που μας προσφέρει κάτι που θα φάμε, ή ακόμη και η απόλαυση και η γαστρονομική «ηδονή».
Όταν κάνουμε οικονομία δε σημαίνει ότι αναζητάμε τα τρόφιμα με την πιο χαμηλή τιμή. Τα φθηνά τρόφιμα συνήθως κρύβουν ένα μεγαλύτερο κόστος για την υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι η τιμή, αλλά η αξία. Η τιμή είναι τα ευρώ που πληρώνουμε. Η αξία είναι αυτό που μας προσφέρει και μπορεί να μετρηθεί με πολλές παραμέτρους.
Αξία μπορεί να σημαίνει υγεία, ευεξία και ενέργεια που σου προσφέρει κάτι που θα φας. Μπορεί να σημαίνει απόλαυση και γαστρονομική «ηδονή». Μπορεί να σημαίνει στιγμές Μαγειρικής χαράς που για κάποιους φτάνει και σε επίπεδο «αυτοπραγμάτωσης»! Όλα αυτά είναι σημαντικά. Το πιο σημαντικό όμως είναι το θέμα της υγείας και της ενέργειας. Οι καλύτερες επιλογές Μαγειρικής Οικονομίας είναι τα τρόφιμα που μας χαρίζουν ευεξία, ενέργεια και καλή υγεία στην καλύτερη δυνατή τιμή.
Μερικές φορές αυτά τα τρόφιμα που έχουν μεγαλύτερη αξία έχουν και υψηλότερη τιμή. Δε σημαίνει όμως ότι δεν είναι πιο οικονομικά. Το σημαντικό είναι να ρίχνουμε το βάρος μας στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και να επιλέγουμε τρόφιμα που εκτός από απόλαυση μας χαρίζουν και υγεία.
Πολλές φορές είναι καλύτερα να μειώσουμε τα έξοδα σε άλλους τομείς της ζωής μας ώστε να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουμε εκείνα τα τρόφιμα που αν και μπορεί να είναι ακριβότερα, είναι στην ουσία πιο οικονομικά. Το φαγητό που τρώμε είναι επένδυση και αξίζει να επενδύουμε έξυπνα τα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα.
Με τα σχεδόν 10-15 ευρώ τη μέρα ενός πακέτου τσιγάρα, ενός καφέ και μίας τυρόπιτας έξω, ενός άχρηστου δεκάλεπτου τηλεφωνήματος και ενός αλκοολούχου ποτού, μπορείς κυριολεκτικά να απογειώσεις την ποιότητα της διατροφής σου και να τρως βιολογικά, υγιεινά ακόμα και τρόφιμα γκουρμέ. Ας δούμε αναλυτικά αυτές τις φαινομενικά ακριβές επιλογές που όμως αν τις εξετάσουμε με βάση όσα είδαμε πιο πάνω, θα συμφωνήσουμε ότι είναι οι πιο «οικονομικές»!
Βιολογικά
Τα βιολογικά κοστίζουν περισσότερο αλλά είναι καθαρά, δεν περιέχουν φυτοφάρμακα. Είναι πιο υγιεινά αφού δεν περιέχουν χημικά, είναι οικολογικά αφού η παραγωγή τους δεν καταστρέφει το περιβάλλον και είναι πιο νόστιμα αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ο φυσικός τρόπος παραγωγής επιτρέπει στα τρόφιμα να διατηρήσουν τα αυθεντικά γευστικά χαρακτηριστικά τους. Θέλει προσοχή επειδή πολλά και διάφορα τρόφιμα πλασάρονται ως βιολογικά ενώ πολλά άλλα χωρίς να έχουν την επίσημη «ταμπέλα» βιολογικού έχουν όλα τα παραπάνω θετικά χαρακτηριστικά. Όπως σε κάθε άλλο τομέα, έτσι και εδώ χρειάζεται αυξημένη διατροφική ευφυΐα για να κάνεις καλές επιλογές.
Ολικής άλεσης
Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι συνήθως λίγο πιο ακριβά αλλά αξίζουν με το παραπάνω κάθε διαφορά. Τα θρεπτικά συστατικά που διατηρούν, όπως οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες Β είναι ανυπολόγιστης αξίας για την υγεία μας. Είναι έξυπνη η επιλογή να πληρώνουμε κάτι παραπάνω για να έχουμε και αυτά μέσα! Τα ολικής μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα αφού οι σύνθετοι υδατάνθρακες καίγονται πιο αργά από τον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι τρως μία μακαρονάδα ολικής και δεν πεινάς ξανά μετά από 2-3 ώρες για να τσιμπήσεις και κάτι άλλο. Έτσι μειώνεις την γενική κατανάλωση σνακ και αχρείαστων σνακ, κάτι που σημαίνει σημαντική οικονομία.
Υγιεινά Τρόφιμα
Τα υγιεινά τρόφιμα που καλύπτουν τις ανάγκες μας σε όλα τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, μας προσφέρουν ένα πιο πλήρες αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης, αφού τρέφουν το σώμα μας πλήρως. Πολλές φορές μας λείπει κάποια βιταμίνη ή κάποιο θρεπτικό συστατικό και χωρίς να καταλαβαίνουμε την αιτία νιώθουμε κάπως άβολα. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει στο να φάμε παραπάνω, κάτι που όμως δε θα λύσει το πραγματικό πρόβλημα. Απλά θα καταλήξουμε χορτασμένοι αλλά υποσιτισμένοι και φυσικά, ξεδεμένοι!
Έξυπνες επιλογές
Το να επιλέξουμε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αντί για ραφιναρισμένο είναι μία σοφή επιλογή Μαγειρικής Οικονομίας. Το να πάρουμε Ελληνικό μέλι καλή ποιότητας χωρίς προσμίξεις και νοθείες είναι σοφή επιλογή Μαγειρικής Οικονομίας. Το να πάρουμε κονσέρβα τόνο από Ελληνική Εταιρία που χρησιμοποιεί ελληνικό ψάρι από σίγουρη πηγή, είναι σοφή επιλογή Μαγειρικής Οικονομίας. Το να αγοράσουμε νόστιμες ελληνικές πατάτες και να τις μαγειρέψουμε εμείς είναι σίγουρα σοφή επιλογή Μαγειρικής Οικονομίας. Μπορεί τα παραπάνω να μας κοστίσουν λίγο παραπάνω αλλά στην πραγματικότητα μας κοστίζουν λιγότερο.
Υπερτροφές
Υπάρχουν κάποιες τροφές που έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις βιταμινών, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοιχείων και θεωρούνται σούπερ τροφές! Αυτές τις τροφές μπορούμε να τις φάμε στη φυσική τους μορφή, αποξηραμένα, σε χυμό, ή σε χάπι, ανάλογα με το είδος της τροφής. Είναι τροφές που υπάρχουν στην φύση και όχι χημικά σκευάσματα που φτιάχνονται σε εργαστήρια. Μερικά παραδείγματα αποτελούν τα μούρα, το σκόρδο, το κακάο και η σπιρουλίνα. Κάποιες από αυτές κοστίζουν λίγο, άλλες περισσότερο. Αν βρούμε καλές πηγές μπορούμε να γλιτώσουμε πολλά χρήματα. Εδώ ισχύει το ρητό «Η γνώση είναι δύναμη». Όσα περισσότερα γνωρίζεις, τόσο καλύτερες επιλογές μπορείς να κάνεις.
Γκουρμέ
Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε σε κάποια τρόφιμα υψηλής ποιότητας που προσφέρουν κάποια ιδιαίτερη γαστρονομική απόλαυση. Μερικά παραδείγματα μπορεί να αποτελούν εξωτικά φρούτα, εξειδικευμένα τυριά και αλλαντικά, χειροποίητα τρόφιμα μικρής παραγωγής και προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης) από όλο τον κόσμο. Συνήθως κοστίζουν πολύ και θεωρούνται απαγορευτικά σε περίπτωση που κάποιος είναι οικονομικά περιορισμένος. Αν όμως κάνεις σωστή επιλογή, δεν πέσεις σε παγίδες με πράγματα που δεν αξίζουν τα λεφτά τους, ψωνίσεις από σωστό μέρος και πάρεις μία μικρή ποσότητα, τότε μπορείς να έχεις τη χαρά μίας τέτοιας γαστρονομικής απόλαυσης. Το σημαντικό είναι να το έχεις σαν κάτι ιδιαίτερο για ειδικές περιπτώσεις, η κατανάλωση να είναι μικρή (όχι για χόρταση) και η απόλαυση να μεγιστοποιείται με κάθε άλλο δυνατό τρόπο (πχ περιβάλλον, τρόπο σερβιρίσματος, αργό μάσημα κλπ).
Παραδοσιακά τρόφιμα υψηλής ποιότητας
Κάποια τρόφιμα είναι ανώτερης ποιότητας και για αυτό κοστίζουν περισσότερο. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα αλλά συνήθως πρόκειται για τρόφιμα που παράγονται με πιο φυσικό τρόπο σε λιγότερο μαζικές παραγωγές. Σε αυτά τα τρόφιμα πολλές διαδικασίες παραγωγής είναι χειροποίητες και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ καλύτερες. Είναι σημαντικό να έχουμε αυξημένη διατροφική ευφυΐα και να μπορούμε να επιλέγουμε έξυπνα ότι κι αν επιλέξουμε να αγοράσουμε. Από μία μαρμελάδα ως έτοιμα γεύματα.
Το τελικό μας συμπέρασμα είναι ότι για να βάλουμε στη ζωή μας τη Μαγειρική Οικονομία πρέπει να ξεφύγουμε κάποιες φορές από την παγίδα της τιμής. Αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι η αξία του κάθε τροφίμου που αγοράζουμε. Αν είμαστε έξυπνοι καταναλωτές και σοφοί αγοραστές, τότε μπορούμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματά μας και να τρώμε νόστιμα, υγιεινά και «αληθινά» οικονομικά.
-Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα», και ιδρυτής της Ακαδημίας Θετικής Ενέργειας που προάγει την Υγεία και τη Θετική Σκέψη. Για περισσότερες πληροφορίες, άρθρα, συμβουλές διατροφής και συνταγές μπείτε στο http://bletsas.gr .
Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα Δωρεάν 30-σέλιδο Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας του Ευτύχη Μπλέτσα μπείτε στο www.cookingEconomy.gr .







