Τα λιπαρά ενισχύουν την κατάθλιψη;

ta-lipara-enisxuoun-tin-katathlipsi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Ολο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης τα τελευταία χρόνια προκαλώντας την περιέργεια των ερευνητών, για τις αιτίες του φαινομένου. Ωστόσο, μια νέα έρευνα, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε, πως η γυναικεία κατάθλιψη ενδεχομένως συνδέεται με την κατανάλωση λιπαρών...

Ολο και περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης τα τελευταία χρόνια προκαλώντας την περιέργεια των ερευνητών, για τις αιτίες του φαινομένου. Ωστόσο, μια νέα έρευνα, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αποκάλυψε, πως η γυναικεία κατάθλιψη ενδεχομένως συνδέεται με την κατανάλωση λιπαρών...

Τα αυξανόμενα κρούσματα κατάθλιψης, που «χτυπούν» ολοένα και περισσότερες γυναίκες, σήμαναν συναγερμό στα επιστημονικά εργαστήρια. Το γεγονός, ότι όλο και περισσότερες γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο εμφανίζουν διαταραχές της διάθεσης, που συνδέονται είτε με αυξημένο άγχος είτε με κατάθλιψη, δεν θα μπορούσε παρά να οφείλεται σε μια συγκεκριμένη αιτία, που έπρεπε επειγόντως να εντοπιστεί.

Ένοχα τα λιπαρά τρόφιμα;

Και η απάντηση, φαίνεται, πως ήρθε από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, όπου οι ερευνητές μετά από μελέτες σε δείγμα 1.046 γυναικών, διαπίστωσαν, πως οι διαταραχές αυτές ήταν συχνότερες σε γυναίκες, που κατανάλωναν συχνά επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα.

Η έρευνα, διήρκεσε 10 ολόκληρα χρόνια και ως δείγμα μελετήθηκαν 1.046 γυναίκες, ηλικίας 20-93 ετών. Οι επιστήμονες, κατέγραφαν αναλυτικά το περιεχόμενο του διατροφολογίου των γυναικών, στα 10 αυτά χρόνια και διαπίστωσαν, πως κατά κύριο λόγο, η γυναικεία «δυτική» διατροφή, ήταν γεμάτη από λιπαρά ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

Γλυκά, αναψυκτικά, προϊόντα fast food, πίτσες, σνακς, πατατάκια και… μπύρες, ήταν μερικά μόνο από τα προϊόντα, που απάρτιζαν το καθημερινό τραπέζι των γυναικών αυτών. Και έτσι, διαπιστώθηκε, πως σε ποσοστό άνω του 50%, προφανώς η μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, ήταν εκείνη, που προκαλούσε διαταραχές στη διάθεση των γυναικών.

Αντίθετα, οι γυναίκες, που ακολουθούσαν μια πιο ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ψάρια και τρόφιμα ολικής άλεσης, διαπιστώθηκε, πως δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα αυξημένους άγχους ή κατάθλιψης σε ποσοστό κάτω του 30%.

Και η λύση;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την τέλεια διατροφή, αναφέρουν οι επιστήμονες, καθώς είναι πολλοί εκείνοι οι διατροφικοί παράγοντες, που καθορίζουν όχι μόνο τη συμπεριφορά μας αλλά και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις μας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν, πως ο σωστότερος τρόπος διατροφής για μια γυναίκα της Δύσης, περιλαμβάνει σε μεγάλες ποσότητες και αρκετά συχνά, φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, άπαχο κρέας, δημητριακά και σε μικρότερες ποσότητες και πολύ πιο σπάνια επεξεργασμένα τρόφιμα, λιπαρά, ζάχαρη και γενικότερα γλυκά.

Η διατροφή αυτή, που θεωρείται από τους επιστήμονες ως η πλέον ισορροπημένη, είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος, για να καταπολεμήσουν οι γυναίκες, όχι μόνο το αυξημένο άγχος με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες καθημερινά, όσο και τα πρώτα συμπτώματα της κατάθλιψης, που μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ανθρώπινη ύπαρξη.