Τι κρύβουν οι ετικέτες των τροφίμων;

ti-kruboun-oi-etiketes-ton-trofimon

ΤΡΙΤΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Οι πληροφορίες, που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Και έτσι, μερικές φορές, αντί να διευκολύνουν τους καταναλωτές, τους μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. «Αποκωδικοποιήστε» τις πληροφορίες πάνω στις συσκευασίες τροφίμων και δείτε, τι πρέπει να ελέγχετε, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας.

Οι πληροφορίες, που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Και έτσι, μερικές φορές, αντί να διευκολύνουν τους καταναλωτές, τους μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. «Αποκωδικοποιήστε» τις πληροφορίες πάνω στις συσκευασίες τροφίμων και δείτε, τι πρέπει να ελέγχετε, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας.

Κατανάλωση πριν από: πρόκειται για μια ειδοποίηση, που αναγράφεται στα περισσότερα προϊόντα, που κυκλοφορούν στην αγορά. Ουσιαστικά, αναφέρει την καταληκτική εκείνη ημερομηνία, όπου ένα τρόφιμο, θα διατηρεί στο ακέραιο τη γεύση και την υφή του. Η ειδοποίηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στην ημερομηνία εγγυημένης και ασφαλούς κατανάλωσης του τροφίμου, καθώς είθισται τα περισσότερα τρόφιμα, να διατηρούν τη φρεσκάδα τους για περισσότερο καιρό από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Να τοποθετηθεί αμέσως στην κατάψυξη: τη σήμανση αυτή, θα συναντήσετε στα περισσότερα συσκευασμένα κρέατα και ψαρικά. Οι παραγωγοί τροφίμων, υποχρεούνται να αναγράφουν αυτή την ειδοποίηση σε ευπαθή προϊόντα προκειμένου να διασφαλίσουν την υψηλή ποιότητά τους μέχρι την ημέρα, που θα καταναλωθούν.

Κατάλληλο για ψυγείο/ κατάψυξη: σε ορισμένα τρόφιμα, το θέμα «ψυγείου/κατάψυξης» είναι κάπως ασαφές. Έτσι, πολλές είναι εκείνες οι βιομηχανίες τροφίμων, που θεωρούν υποχρέωσή τους να αναγράφουν πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων την ειδοποίηση «κατάλληλο για ψυγείο/κατάψυξη», ώστε να υπενθυμίσουν στους καταναλωτές, πως τα τρόφιμά τους, θα διατηρηθούν καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στο ψυγείο.

Νέες ετικέτες: στις νέες (συνήθως πολύχρωμες ετικέτες), που θα βρείτε πάνω στα προϊόντα αναγράφονται χρήσιμα στοιχεία για τις θερμίδες, τα σάκχαρα, τα ολικά λίπη, τα κορεσμένα λίπη και το νάτριο, που πλέον αναφέρονται στο σύνολο της μερίδας του τροφίμου και όχι στα 100 γρ., όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Έτσι, ο κάθε καταναλωτής, ανάλογα με την περίπτωσή του ή κάποια πάθηση, που ενδεχομένως αντιμετωπίζει, μπορεί να δώσει έμφαση σε διαφορετικά σημεία της ετικέτας. Πιο συγκεκριμένα:

-Δίαιτα: αν βρίσκεστε σε δίαιτα και προσέχετε ιδιαίτερα, τι τρώτε, θα πρέπει να δίνετε προσοχή στο σημείο της ετικέτας, που αναγράφει τις θερμίδες, που περιέχει αυτό το τρόφιμο. Όσο λιγότερες, τόσο το καλύτερο…

-Διαβήτης: Αν πάσχετε από διαβήτη, αυτό που θα πρέπει πάνω από όλα να σας απασχολεί είναι τα αναγραφόμενα σάκχαρα, που περιέχει το εν λόγω τρόφιμο. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας και αποφύγετε τις «παρασπονδίες», γιατί ο διαβήτης είναι ύπουλος…

-Υπέρταση: άλλος ένας ύπουλος εχθρός της ανθρώπινης υγείας είναι η υπέρταση. Εστιάστε την προσοχή σας στο σημείο εκείνο της ετικέτας, που αναφέρεται στο νάτριο. Και εδώ ισχύει ο «χρυσός» κανόνας: ουκ εν τω πολλώ το ευ…

-Χοληστερίνη: μόνιμη απειλή της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος, η χοληστερίνη, μπορεί να μας δημιουργήσει πλείστα προβλήματα υγείας. Και επειδή στα θέματα διατροφής και υγείας, θα πρέπει πάντα να προσέχουμε για να… έχουμε, δώστε προσοχή στο σημείο εκείνο της ετικέτας, που αναφέρει τα λίπη και φυσικά, επιλέξτε τα τρόφιμα εκείνα, με τα χαμηλότερα λιπαρά…