Ημερολόγια κουζίνας: σήμερα μαγειρεύουμε Μακαρόνια με Κιμά
Μια μαμά και μια κόρη μαγειρεύουν πότε-πότε και παρατηρούν ότι το αποτέλεσμα τους αρέσει. Το ίδιο λένε και οι (απλήρωτοι) φίλοι τους…
Μου αρέσει να μαγειρεύω. Δεν είχα καμιά ιδιαίτερη επιθυμία να εμπλακώ στην κουζίνα, μέχρι που η ζωή με ανάγκασε να φορέσω ποδιά και να σηκώσω τα μανίκια. Ξεκίνησε με τα μικρογεύματα της κόρης μου. Πρώτα έμαθα να ξεχωρίζω τα υλικά, να διαλέγω τα πιο φρέσκα καρότα και κολοκυθάκια, τα πιο ζουμερά κομμάτια κρέας κ.ά. Μετά, στο διαταύτα, να προσέχω το σημείο βρασμού, τις ποσότητες, το αλάτι και τα άλλα καρυκεύματα, το σωστό συνδυασμό υδατανθράκων με την πρωτεΐνη κοκ. Μετά η μικρή μεγάλωσε, το ίδιο και οι γευστικές της απαιτήσεις. Το να της μαγειρεύω, όχι μόνο δεν με έκανε να βαρυγκομώ, όπως με τις άλλες οικιακές εργασίες, αλλά μου έδινε χαρά. Συνεχίζει να μου δίνει. Τώρα μάλιστα έχω και βοηθό. Την ίδια την μόνιμη πελάτισσά μου που μεγάλωσε, σιγά-σιγά παίρνει τη θέση του σεφ στην κουζίνα και ετοιμάζει εκείνη γεύματα για μένα. Οι ώρες στην κουζίνα είναι οι καλύτερές μας. Όταν δεν έχουμε τι να κάνουμε, ανοίγουμε ψυγεία, ντουλάπια και τσελεμεντέδες και αυτοσχεδιάζουμε. Εντάξει, δεν τα καταφέρνουμε πάντα το ίδιο καλά και συχνά κάνει η καθεμιά την καρδιά της πέτρα και το στόμα της πειραματόζωου για να μη στεναχωρήσει την άλλη. Σε γενικές γραμμές όμως, καλοτρώμε. Το ίδιο και οι φίλοι μας που τρώνε μαζί μας και που αφού απαντούν θετικά στα καλέσματά μας για φαγητό, μάλλον, δεν νιώθουν απειλούμενοι….
Κάποιες από αυτές τις συνταγές, τις αυτοσχέδιες ή τις αντιγραμμένες από εγχειρίδια και sites μαγειρικής, στην αυθεντική τους εκδοχή ή «πειραγμένες» από εμάς, λέμε να παρουσιάζουμε που και που στο clickatlife και να μοιραζόμαστε μαζί σας. Ξεκινάμε με τα απλά. Μια μακαρονάδα με κιμά, ας πούμε.
Η συνταγή δεν είναι πολύπλοκη, έχει όμως κάποιες μικρές λεπτομέρειες που αν δεν τους δοθεί αρκετή προσοχή, το εύκολο κατά τα άλλα πιάτο, μπορεί να γίνει σκέτη καταστροφή.

Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα, έχουμε ψιλοκόψει ένα μεγάλο κρεμμύδι κατά προτίμηση στον τρίφτη ή στο multi για να μην υπάρχουν ορατά ίχνη στο πιάτο. Επίσης έχουμε «σπάσει» σε κομμάτια ένα σκόρδο. Η διαδικασία είναι απλή. Ξεφλουδίζουμε μια δυο σκελίδες, ανάλογα με τα γούστα, και τις πιέζουμε με το μαχαίρι σε σκληρή επιφάνεια. Το σκόρδο ανοίγει και όταν ανακατευτεί με τα άλλα υλικά στην κατσαρόλα, λιώνει και απλώνει περισσότερο από το άρωμα και τη γεύση σου σε σχέση με το ψιλοκομμένο. Σημείωση. Για να διώξουμε τη μυρωδιά από τα χέρια, τρίβουμε τα δάχτυλά μας σε ένα μαχαίρι (βουτύρου κατά προτίμηση για αποφυγή ατυχημάτων). Η μυρωδιά εξαφανίζεται όπως δεν θα κάνει ποτέ με το σαπούνι και το νερό.
Ακόμη, θα χρειαστούμε ένα φύλλο δάφνης, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο αλάτι και πιπέρι. Τα κρατάμε στην άκρη και συνεχίζουμε. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο (μισό, μικρό ποτήρι του κρασιού) σε μέτρια κατσαρόλα και μόλις αυτό ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Αν δεν θέλετε πολύ έντονη τη γεύση του σκόρδου, μπορείτε να το ρίξετε πρώτο στην κατσαρόλα και μόλις ροδίσει να το αφαιρέσετε με ένα ξύλινο κουτάλι. Το λάδι έχει πάρει τη μυρωδιά του, χωρίς υπερβολές. Μετά, ρίχνετε το κρεμμύδι και το αφήνετε να ροδίσει. Η μυρωδιά είναι υπέροχη και, αν είστε λάτρεις, όπως εμείς, μπορεί να ξεχαστείτε και να παρα ροδοκοκκινίσει, κάτι που δεν θέλουμε. Σειρά έχει ο κιμάς. Καθώς το λάδι έχει ζεσταθεί αρκετά πια, ανακατεύουμε συνέχεια για να ροδίσει σε όλες τις επιφάνειες ομοιόμορφα. Το μυστικό εδώ είναι να μην τον στεγνώσουμε τελείως.


Για τα μακαρόνια, δείτε τις προτάσεις στο κείμενο για το σωστό βράσιμο των μακαρονιών. Για το τυρί, εμείς προτιμάμε σκληρό, πικάντικο κεφαλοτύρι ή ξηρή, ανάλατη μυζήθρα. Καλή όρεξη!
Ελάτε να μαγειρέψουμε παρέα. Γράψτε μας την πρότασή σας για κάποιο πιάτο, γλυκό ή αλμυρό στην διεύθυνση [email protected] και δείτε τη συνταγή σας δημοσιευμένη με την υπογραφή σας στις σελίδες του clickatlife.gr!
Χριστίνα Χρυσανθοπούλου
[email protected]







