Το κουτσομπολιό «φάρμακο» κατά του στρες;

to-koutsompolio-farmako-kata-tou-stres

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ποιος είπε ότι το κουτσομπολιό είναι μόνο για τους αργόσχολους; Μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα καθώς νέες έρευνες δείχνουν ότι τελικά ο «κοινωνικός σχολιασμός» είναι ευεργετικός για την υγεία.

Όταν το κουτσομπολιό μάλιστα, γίνεται με το σωστό τρόπο και για τον σωστό λόγο, συμβάλει σημαντικά στη μείωση του στρες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο πρόσφατα και συγκεκριμένα στο Journal of Personality and Social Psychology δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο κουτσομπόλευαν άτομα χωρισμένα σε τέσσερις πειραματικές ομάδες ωφέλησε ιδιαίτερα την υγεία.

Πώς έγινε η έρευνα;

Όπως αναφέρουν οι L.A. Times, οι μελετητές του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ χρησιμοποίησαν τον όρο «υπέρ του κοινωνικού (συνόλου) σχολιασμός» για να περιγράψουν άτομα που προειδοποιούσαν άλλους για απατηλές προς αυτούς συμπεριφορές.

Σε ότι αφορά στην έρευνα, λοιπόν, τα υποθετικά σενάρια ήθελαν μία ομάδα να παρατηρεί κάποιους, οι οποίοι έπαιζαν ένα παιχνίδι. Από αυτούς μερικοί «έκλεβαν» και άλλοι όχι. Οι παρατηρητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν «κουτσομπολίστικα σημειώματα» ο ένας στον άλλον προκειμένου να προειδοποιήσουν για τη συμπεριφορά όποιων «έκλεβαν». Όταν οι συμμετέχοντες ( οι οποίοι ήταν καλωδιωμένοι με ειδικά μηχανήματα που έλεγχαν τον καρδιακό ρυθμό) γίνονταν μάρτυρες απάτης, ο καρδιακός τους ρυθμός αυξανόταν σημαντικά, αλλά αφού πέρναγαν τα «σημειώματα» ο ρυθμός επανέρχονταν στο κανονικό.

Η εξήγηση που έδωσε ο Robb Willer, ένας από τους μελετητές του τεστ, ήταν ότι «όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν το σημείωμα με το κουτσομπολιό, τότε βελτιωνόταν τα άσχημα αισθήματα που τυχόν είχαν και μετριαζόταν έτσι η ανησυχία τους. Το κουτσομπολιό στην ουσία τους έκανε να αισθάνονται καλύτερα κάθε φορά που κάποιος «έκλεβε» μπροστά τους στο παιχνίδι».

Το κουτσομπολιό… καθησυχάζει!

Ο επικεφαλής της έρευνας Matthew Feinberg , έδωσε την δική του ερμηνεία λέγοντας ότι «ένας βασικός λόγος που συμμετείχαν στο κουτσομπολιό ήταν να βοηθήσουν τους άλλους και όχι τόσο για να κακολογούν την εγωιστική συμπεριφορά όσων «έκλεβαν». Επιπλέον, όσο περισσότερο αλτρουιστική ήταν η συμπεριφορά των συμμετεχόντων, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να αισθανθούν άσχημα, βλέποντας την εγωιστική συμπεριφορά όσων «έκλεβαν» άρα είχαν και περισσότερες πιθανότητες να συμμετάσχουν στο κουτσομπολιό».

Συμπερασματικά λοιπόν , όπως επισημαίνει ο Matthew Feinberg, δεν πρέπει να αισθανόμαστε άσχημα όταν κουτσομπολεύουμε, μόνο όμως εφόσον το κουτσομπολιό βοηθάει άλλους ανθρώπους να μη γίνονται θηράματα επιτήδειων…