Γιατί στο πρωϊνό τα λιπαρά επιβάλλονται;

giati-sto-proino-ta-lipara-epiballontai

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Οσο πιο πλούσιο, τόσο πιο αποτελεσματικό, αναφέρουν πολλοί διαιτολόγοι και όχι άδικα. Το πρωϊνό είναι άλλωστε το μοναδικό γεύμα της ημέρας, όπου τα λιπαρά επιτρέπονται και μάλιστα με...συνταγή ιατρού! Δείτε γιατί.

Οσο πιο πλούσιο, τόσο πιο αποτελεσματικό, αναφέρουν πολλοί διαιτολόγοι και όχι άδικα. Το πρωϊνό είναι άλλωστε το μοναδικό γεύμα της ημέρας, όπου τα λιπαρά επιτρέπονται και μάλιστα με... συνταγή ιατρού! Δείτε γιατί.

Να τρως το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος, αναφέρει ο σοφός λαός και μάλλον έχει δίκιο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που δεν παραλείπουν να τονίζουν τη σπουδαιότητα του «γερού» πρωϊνού στην καθημερινότητά μας. Δείτε, γιατί θα πρέπει το πρωϊνό να μην παραλείπεται ποτέ αλλά κυρίως γιατί θα πρέπει να είναι πλούσιο και... γεμάτο λιπαρά!

Πρωϊνό πολλών θερμίδων!

Λουκάνικα, αυγά, μπέϊκον, χυμός, καφές, τοστ, ομελέτα, μαρμελάδες και ψωμάκια κάθε είδους. Τα αγαθά του Αβραάμ και του Ισαάκ απλώνονται με γενναιοδωρία στο μπουφέ πολυτελών ξενοδοχείων και εσείς εκεί που είχατε συνηθίσει να τρώτε για πρωϊνό μια φρυγανιά και έναν καφέ στα όρθια, τώρα βρίσκεστε μπροστά σε μια πανδαισία γεύσεων και δεν ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε.

Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα και γεμίστε το πιάτο σας άφοβα. Ακόμη και οι διαιτολόγοι αναφέρουν, πως το πλούσιο σε λιπαρά πρωϊνό αποτελεί ένα ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας καθώς τα λιπαρά ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και τον κρατούν σε εγρήγορση όλη την ημέρα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και απέδειξε, πως τα λιπαρά του πρωϊνού γεύματος όχι μόνο απορροφώνται γρηγορότερα από τον οργανισμό αλλά και αποτελούν κινητήριο μοχλό προκειμένου να ενεργοποιηθεί ταχύτερα ο μεταβολισμός και να αυξηθούν οι καθημερινές καύσεις.

Κι ενώ μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως η υγιεινότερη επιλογή για πρωϊνό είναι ένας απλός χυμός με λίγα δημητριακά και χωρίς ίχνος λιπαρών, έρχεται η έρευνα να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε ως τώρα. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας», ανέφερε πως για τους σκοπούς της έρευνας έγιναν πειράματα σε ποντίκια που κάθε πρωί ταϊζονταν με πολλά λίπη.

Αποδείχθηκε λοιπόν, παρόλο που κάποιος θα περίμενε τα τρωκτικά αυτά να είναι παχύσαρκα, πως διέθεταν φυσιολογικό μεταβολικό ρυθμό ενώ και το βάρος τους ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Για τους σκοπούς της έρευνας δημιουργήθηκε και μια δεύτερη ομάδα, όπου εδώ τα τρωκτικά ταϊζονταν με πολλούς υδατάνθρακες το πρωί (π.χ. ψωμί) και πολλά λίπη το βράδυ. Τα ποντίκια αυτά από τις πρώτες κιόλας ημέρες της έρευνας παρουσίασαν αυξημένο βάρος ενώ και ο μεταβολισμός τους αποδείχθηκε πως λειτουργούσε με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Εγινε σαφές επομένως πως το πρώτο γεύμα που τρώμε μέσα στην ημέρα είναι εκείνο που καθορίζει με σαφήνεια το πόσο γρήγορα ή αργά θα δουλέψει ο μεταβολισμός μας στη συνέχεια. Μέχρι σήμερα, υπήρξαν δεκάδες μελέτες που αποδείκνυαν το πώς επιδρούν οι τροφές στο σώμα και στο μεταβολισμό μας ωστόσο σχεδόν καμία έρευνα δεν είχε ασχοληθεί με το πως επιδρά η τροφή ανάλογα με την ώρα που θα την καταναλώσουμε.

Η κατανάλωση λίπους νωρίς το πρωί αμέσως μόλις κάποιος ξυπνήσει δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό του. Αντιθέτως, το λίπος ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και του δίνει ώθηση να επεξεργαστεί και τις υπόλοιπες τροφές το ίδιο αποτελεσματικά. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο και με άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. με τους υδατάνθρακες.

Εν κατακλείδι, οι επιστήμονες αναφέρουν πως ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως π.χ. τα λιπαρά είναι καλό να καταναλώνονται πρωί-όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο-και σταδιακά μέσα στην ημέρα να μειώνεται η κατανάλωσή τους στο ελάχιστο.