Pasaji: Νόστιμο «πέρασμα» στο αθηναϊκό κέντρο
Η θέση του Pasaji στη Στοά Σπυρομήλιου, μέσα στο εμπορικό τετράγωνο City link, αποτελεί από μόνη της θέλγητρο για τον επισκέπτη του κέντρου της Αθήνας. Οι όμορφα διακοσμημένες βιτρίνες της στοάς αλλά και ο υπέροχος χώρος του Pasaji, με τα εσωτερικά ψηφιδωτά στους τοίχους και τα τραπεζάκια στο κέντρο της Στοάς, προκαλούν το μάτι και την όρεξή μας.
Χαρακτηριστικά της διακόσμησης στο εσωτερικό του Pasaji είναι οι γήινοι χρωματισμοί, οι δερμάτινοι καναπέδες και οι άνετες πολυθρόνες. Η μπάρα στέκει στη μέση της αίθουσας, μπροστά στην είσοδο του χώρου, με ψηλά σκαμπό και μεγάλα μπεζ φωτιστικά να κρέμονται από πάνω της.
Στον εξωτερικό χώρο, μέσα στη στοά και με χαμηλό και διακριτικό, αλλά επαρκή φωτισμό, απλώνονται τα «καλοκαιρινά» τραπεζοκαθίσματα, σε σκούρες αποχρώσεις, άνετα και φιλόξενα, σε προκαλούν να καθίσεις για να χαζέψεις την περατζάδα, αλλά και να απολαύσεις τις εξαιρετικές γευστικές προτάσεις που ετοιμάζονται καθημερινά από τη 1 το μεσημέρι.
Το μενού έχει την υπογραφή του Άρη Τσανακλίδη και του Γιάννη Βιδάλη, γεγονός που από μόνο του αποτελεί εγγύηση για το γευστικό αποτέλεσμα. Τα πιάτα έχουν έντονο μεσογειακό άρωμα και εμφανείς ελληνικές πινελιές, χωρίς να φοβούνται να «παίξουν» και με τη fusion κουζίνα, συνδυάζοντας διαφορετικές γευστικές φιλοσοφίες.
Λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας μάλιστα, έχει ενδιαφέρον να τονίσουμε ότι αν και οι τιμές σε γενικές γραμμές είναι τσιμπημένες, ένα γεύμα στο Pasaji δεν είναι απαγορευμένο και για κάποιον του οποίου το budget έχει πάρει την κατηφόρα, καθώς προσφέρονται δύο ατομικά μενού 3 πιάτων, με επιλογές από τον κατάλογο που καλύπτουν όλα τα γούστα, στην τιμή των 15 και 21 ευρώ και είναι, εκτός από πληθωρικά σε ποσότητα, εξαιρετικά σε γεύση και ιδιαίτερα ειλικρινή προς το καταναλωτή που του δίνεται η δυνατότητα να απολαύσει τα πιάτα που θα επιλέξει, χωρίς να κάνει καμία απολύτως έκπτωση στην ποιότητα.
Το γεύμα ξεκινά πάντα, με ένα καλωσόρισμα από ζεστό χειροποίητο ψωμί κι ελιές. Ειδική βαρύτητα δίνεται στο sushi bar, όπου οι επιλογές είναι αρκετές και πολύ προκλητικές. Η δροσερή ανάμικτη σαλάτα με καβούρι και spicy vinaigrette από λεμόνι «φύσαγε» (16€). Τα sushi φτιάχνονται με μαεστρία και προσοχή στη λεπτομέρεια, ανάγοντας το αποτέλεσμα σε ένα από τα καλύτερα της πόλης μας. Τόσο τα maki, όσο και το sashimi ήταν καλοεκτελεσμένα, από χέρια με μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη κουζίνα. Αν είστε φίλοι του sushi δοκιμάστε την ποικιλία με τα 18 κομμάτια (maki, nigiri και sashimi) με γαρίδα, σολομό και λαβράκι (26€).
Τα υπόλοιπα πιάτα καλύπτουν όλες τις γευστικές απαιτήσεις, έχοντας προτάσεις από τη θάλασσα, αλλά και τη στεριά. Το γιουβετσάκι αστακού με ούζο και ντομάτα (32€), το φιλεταρισμένο μυλοκόπι στη σχάρα με τσιγαριστά χόρτα και πατατούλες ψημένες στο αλάτι (37€) και το φιλέτο charollais με ζεστή σάλτσα από γλυκιές πιπεριές, βασιλομανιτάρια Γρεβενών και πεπαλαιωμένο balsamico (37€) είναι ίσως τα πιο ιδιαίτερα πιάτα του μενού που αξίζουν την προσοχή σας.
Τόσο η πράσινη σαλάτα με ρόκα, baby σπανάκι, φακές, τελεμέ Θράκης και vinaigrette από χαρουπόμελο (12,50€), όσο και η μοντέρνα χωριάτικη με ντομάτα, αγγούρι, κάπαρη, λαδοκούλουρα Κυθήρων και ξυνομυζήθρα Κρήτης (12,50€) ήταν γευστικότατες και δροσιστικές, ό,τι πρέπει για την έναρξη ενός καλοκαιρινού γεύματος.
Το μανούρι στη σχάρα με γλυκόξινο πουρέ παντζαριού και vinegraitte κίτρου ήταν ένας πρωτότυπος συνδυασμός γεύσεων, που συνταίριαζε την γεύση του τυριού με την γλυκύτητα του παντζαριού (10,50€), ενώ η φέτα τυλιγμένη σε φύλλο με θυμαρίσιο μέλι και μαυροσούσαμο ήταν σωστά τηγανισμένη, τραγανή αλλά και ιδανικά γλυκιά (13,50€).
Τα λιλιπούτεια πολίτικα κεφτεδάκια ισορροπούσαν την δύναμη του κιμά με την κανέλα και συνδυάζονταν υπέροχα με τις σος γιαουρτιού και μαυροδάφνης (13,50€). Όσο για τις γαρίδες με κουρκούτι και πικάντικη σος αρωματισμένη με wasabi, ήταν απλά... μοναδικές (17€). Τηγανισμένες όσο χρειαζόταν, κρατούσαν μια τραγανή υφή και μια υπέροχη γεύση που έδενε όμορφα με τη σος.
Από τα εξαιρετικά πιάτα του μενού -τόσο σε γεύση όσο και σε πρωτοτυπία- είναι και το χταποδάκι στα κάρβουνα με ντρέσινγκ από lime, λεμόνι και ελαιόλαδο και κυδωνάτες πατάτες φούρνου που έλιωναν στο στόμα (15€).
Τα ζυμαρικά έχουν περίοπτη θέση στον κατάλογο και όχι άδικα, αφού εκτός από τα Λινγκουίνι με ντοματίνια και βασιλικό (11€) που είναι και το πιο απλό πιάτο του Pasaji, όλα τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικής έμπνευσης και εκτέλεσης, όπως για παράδειγμα, τα σπαγγετίνι με ξινοτύρι Μυκόνου, παξιμάδι, ντοματίνια, φρέσκο βασιλικό και θυμάρι.
Ο άγριος σολομός με sweet chili και σέσκουλα ήταν μια καλή επιλογή για τους φίλους του ψαριού, ενώ εκτός από τα θαλασσινά, το Pasaji διαθέτει και «δυνατά» κρεατικά. Τα τυλιχτά σουβλάκια κεμπάπ είναι μικρογραφία των κανονικών και προσφέρονται 4 στη μερίδα μαζί με φρεσκότατες τηγανητές πατάτες (16€).
Για το τέλος, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε 5 διαφορετικά επιδόρπια. Το σπασμένο millefeuille με τριμμένη σφολιάτα, κρέμα και παγωτό βανίλια και σοκολάτα είναι ιδιαίτερη έμπνευση του Pasaji, ενώ η crème brulle με μους σοκολάτας και βύσσινο ήταν μοναδική, όπως επίσης και το υγρό κέικ σοκολάτας με σος anglez και παγωτό βανίλια (10,50€ το καθένα).
Πληροφορίες: Pasaji, City Link Σταδίου 4, Στοά Σπυρομήλιου, Αθήνα, 210 3220714, www.pasaji.com.gr , 27-40€, μενού με 15€ και 21€.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






