Η γαστρονομία ενός αμερικάνικου road trip

i-gastronomia-enos-amerikanikou-road-trip

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Επειδή ο κόσμος έχει γίνει πολύ αβέβαιος, ποτέ δεν ξέρεις πότε και πού θα σε φέρει ο δρόμος… Όποιος λοιπόν για οποιονδήποτε λόγο, αποφασίσει να διασχίσει τις ΗΠΑ με τέσσερις ή δύο ρόδες, καλό είναι να γνωρίζει και πώς να απολαμβάνει γευστικά τις στάσεις του…

Επειδή οι ΗΠΑ είναι σε έκταση περίπου στα ίδια «κυβικά» με ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχουν, αν μη τι άλλο, πολλές διαφορετικές και ετερόκλητες γευστικές προτάσεις και «σπεσιαλιτέ» ανά περιοχή. Δείτε τις προτάσεις του National Geographic…

1. Τυρί, Vermont

Αν θέλετε να απολαύσετε τυρί παραγωγής μικρών τοπικών μονάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πάρτε τον αυτοκινητόδρομο U.S. 7, μέσα στη λεγόμενη «Vermont Cheese Trail» (διαδρομή μέσα στην οποία βρίσκονται πολυάριθμες παραγωγικές τυροκομικές μονάδες) βόρεια του Bennington, διαμέσου του Middlebury, μέχρι το Burlington. Πέρα από το δημοφιλές «ηλικιωμένο» cheddar του Vermont, οι επιλογές έχουν διευρυνθεί προς τη… φέτα (!), το γιδοτύρι, καθώς και το τυρί από γάλα προβατίνας.

2. Μύρτιλα, Rhode Island

Καθώς ταξιδεύετε στον αυτοκινητόδρομο R.I. 77 από το ιστορικό Tiverton Four Corners προς το Sakonnet Point, δώστε βάση στην αλλαγή του τοπίου, από περιφραγμένα με μαντρότοιχους βοσκοτόπια και δασικές εκτάσεις, σε εντυπωσιακούς αμπελώνες. Μετά από μια δοκιμή κρασιού στους αμπελώνες Sakonnet του Little Compton, απολαύστε τα δροσιστικά αεράκια του Sakonnet Point και επιστρέψτε στο Tiverton για παγωτό με μύρτιλο (είδος μπλε βατόμουρου) ή πιο απλά blueberry, στο Gray’s Ice Cream Shop.

3. Κολοκύθα και σοκολάτα, Pennsylvania

Από τη Φιλαδέλφεια, κινηθείτε δυτικά στον U.S. 30, διασχίζοντας την περιοχή Amish προς το Lancaster, όπου το Μουσείο Landis Valley φιλοξενεί το «Μέρες θερισμού με το μπάλωμα της κολοκύθας», τον Οκτώβριο. Το ίδιο σαββατοκύριακο, ένας «σοκολατοπερίπατος» στο κοντινό Lititz σας προσκαλεί να επισκεφθείτε πάνω από 20 μέρη για να δοκιμάσετε σοκολάτα. Από το δρόμο βραδείας κυκλοφορίας προς το Bird-in-Hand ή το Ronks, το πορτοκαλί του φθινοπώρου κυριαρχεί εντυπωσιακά.

4. Ροδάκινα, Georgia

Ξεκινήστε μια χορταστική βόλτα στην πολιτεία του ροδάκινου, από το Macon και στη συνέχεια κατευθυνθείτε νότια στην πόλη Byron. Στη ζεστή αγκαλιά του Ιουνίου, τα ροδάκινα βρίσκονται στα φόρτε τους λυγίζοντας με το βάρος τους τα τελάρα των αγροκτημάτων και «πρωταγωνιστώντας» στο Φεστιβάλ Ροδάκινου του Fort Valley της Georgia. Είναι μια ευκαιρία να δει κανείς –ή και να γευτεί- τη μεγαλύτερη ροδακινόπιτα στον κόσμο (με πλάτος 3,35 μέτρα). Είναι τόσο μεγάλη, που το γλυκό μπισκότο το οποίο χρησιμοποιείται σα γαρνιτούρα από πάνω, απλώνεται με κουπιά για κανό.

5. Κεράσια, Michigan

Σε ολόκληρο το Michigan, ο Μάης είναι ο μήνας που η κερασιά βρίσκεται σε πλήρη άνθηση. Στα μέσα Ιουλίου, που τα κεράσια ωριμάζουν και είναι πια έτοιμα για συλλογή απ’ τα δέντρα, η Traverse City φιλοξενεί το Εθνικό Φεστιβάλ Κερασιού, το οποίο πρωτοδιοργανώθηκε στα 1926. Εδώ τα κεράσια χρησιμοποιούνται παντού, από τη βότκα, μέχρι το cheesecake.

Πάρτε τον αυτοκινητόδρομο Rte. 22 που κινείται περιμετρικά της χερσονήσου Leelanau —σταματώντας για δοκιμή κρασιού με γεύση κεράσι χωρίς να βγείτε από το δρόμο σας— ανάμεσα σε δεντρόκηπους και αμπελώνες προς το Glen Arbor, όπου τα σχετιζόμενα με κεράσια προϊόντα πωλούνται στο Cherry Republic Shop.

6. Καβούρι, Washington

Η περίοδος του κάβουρα στο Puget Sound ξεκινά τον Ιούλιο, την τέλεια εποχή για να εξερευνήσει κανείς τους γαστριμαργικούς θησαυρούς των βορειοδυτικών πολιτειών. Οδηγείστε βόρεια στον I-5 από την Tacoma προς το Bellingham σε χαλαρό ρυθμό, περνώντας μέσα από το Seattle και δοκιμάστε ζουμερές καβουροδαγκάνες. Αφήστε λίγο χρόνο και για μια παράκαμψη προς το νησί Whidbey, στο οποίο μπορείτε να φτάσετε είτε μέσω της γέφυρας, είτε με ferry.

7. Κρασί, Missouri

Το 19ο αιώνα, οι Γερμανοί άρχισαν να στήνουν οινοποιίες δυτικά του St. Louis. Επισκεφθείτε τη Hermann, 80 μίλια από το St. Louis, μια ήσυχη πόλη δίπλα στο ποτάμι, που έπαιζε νοερά -για τους Γερμανούς- το ρόλο μιας πόλης χτισμένης δίπλα στο Ρήνο. Από δω ξεκινά η διαδρομή του κρασιού του Hermann (Hermann Wine Trail) για περίπου 20 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, κατά μήκος των ακτών του ποταμού Missouri, προς το New Haven, άλλη μια μικρή και με παράδοση στο κρασί, κοινότητα. Πολλές οινοποιίες που βρίσκονται πάνω στο δρόμο, ανοίγουν τις πόρτες των κελαριών τους στο κοινό για ξεναγήσεις και διάφορα τεστ.

8. Επιλέξτε το δικό σας φρούτο, Idaho

Από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο, πατάτες, μήλα, ακόμη και ρόδινα βερίκοκα κατακλύζουν την αμερικάνικη αγορά, με προέλευση από το Idaho, και συγκεκριμένα τους οπωρώνες του. Εξερευνείστε τα χωράφια που βρίσκονται διάσπαρτα στο Emmett του Gem County, «την Κοιλάδα της Αφθονίας» και επιλέξτε όποιο φρούτο σας αρέσει. Στις αρχές Ιουλίου, δώστε βάση στην ποικιλία βερίκοκων Tilton, με τη γλυκιά γεύση. Από το Σεπτέμβρη, πολλά είδη μήλων είναι έτοιμα για μάζεμα στα αγροκτήματα που βρίσκονται εκατέρωθεν της διαδρομής.

9. Οστρακοειδή, Mississippi

Πάρτε την «εθνική» U.S. 90 παράλληλα με το Μισισιπή. Ο μόλος των γαριδάδικων στο μικρό λιμανάκι του Biloxi και το λιμάνι Pass Christian, είναι γεμάτα με κάθε είδους οστρακοειδή. Αν θέλετε να αγοράσετε λευκές ή καφέ γαρίδες, φροντίστε να πάτε νωρίς για να βρείτε αυτό που θέλετε. Στα τέλη Απριλίου, γίνετε μάρτυρες του αγιασμού του στόλου (των ψαράδικων), ένα «πολύχρωμο» έθιμο που εγκαινίασαν το 1929 ψαράδες κροατικής καταγωγής.

10. Εσπεριδοειδή, Αριζόνα

Στην περιοχή γύρω από τη Mesa της Arizona, κατά τη διάρκεια του Μάρτη και του Απρίλη, κατεβάστε τα παράθυρα σας για να μυρίσετε το άρωμα της ανθισμένης πορτοκαλιάς. Πάρτε το δρόμο Reebs Road, που οδηγεί νότια στο Val Vista Drive και στον East Brown Road. Καταστήματα και υπαίθριοι πάγκοι συνήθως κλείνουν από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη, αλλά σε κάποιους δρόμους θα βρείτε από μεξικάνικες λιχουδιές, μέχρι μανταρίνια και άλλα φρούτα, να πωλούνται σε καρότσες φορτηγών ή και χύμα, σε αυτοσχέδιους πάγκους.