Το The Salad Project θα σας πείσει ότι σαλάτα δεν είναι αυτό που νομίζατε

salad-project
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΜΑΙΟΥ 2017

Αν μέχρι τώρα θεωρούσατε τη σαλάτα ένα από τα αναγκαστικά παρελκόμενα της δίαιτας που δεν προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση και νοστιμιά, ετοιμαστείτε να αλλάξετε κοσμοθεωρία εντός μερικών δευτερολέπτων.

Είναι πολύ ωραία αίσθηση μετά το μπάνιο στη θάλασσα να παραγγέλνεις τα καλαμαράκια σου ή την μπριζόλα σου και να έρχεται παρέα και η χωριάτικη, με τη ντομάτα, το κρεμμύδι, το αγγούρι, το ελαιόλαδο και τη ρίγανη να τα ανεβάζει όλα ένα επίπεδο παραπάνω. Αν ερχόταν μόνο η σαλάτα, όμως, χωρίς τα κοψίδια, ποια θα ήταν η άποψή σας; Θα μπορούσατε να ευχαριστηθείτε μια σαλάτα σκέτη; Αν η απάντησή σας είναι «ευχαριστώ, δεν κάνω δίαιτα» ή κάτι παρόμοιο, σας βρήκαμε το μέρος που θα σας αλλάξει τη γνώμη.

Στο The Salad Project η σαλάτα είναι το κυρίως και οι επιλογές είναι τόσες, που ακόμη κι αν η πείνα σας είναι τέτοια που νομίζετε ότι σας «καλεί» το σουβλατζίδικο της γειτονιάς, υπάρχει σαλάτα που μπορεί να σας ικανοποιήσει, όπως π.χ. η Veal Pasta με πένες, φιλέτο μοσχαριού, μπέικον, πράσινη πιπεριά, φρέσκια ντομάτα και ελιές καλαμών με ντρέσινγκ με μυρωδικά. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Τα υλικά για να τα κάνουμε... σαλάτα

Κατευθυνθήκαμε στη Συγγρού και το The Salad Project λίγο πριν μπει το καλοκαίρι, γιατί είχαμε συγκεκριμένο σκοπό. Εκτός του ότι οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και θα αναζητάμε πιο ελαφριά γεύματα τους επόμενους μήνες, θέλαμε να αλλάξουμε αυτή την τυπική σχέση που έχουν πολλοί με τη σαλάτα, που μόλις έρθει το κυρίως στο τραπέζι, τη σπρώχνουν στην άκρη και δεν της δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Κι ένα μέρος που εδώ και 3 χρόνια ταΐζει με επιτυχία σαλάτες όλο το κέντρο της Αθήνας, φαινόταν καλή επιλογή για να τα καταφέρει.

Ο χώρος του είναι απλός, με τα καδράκια που απεικονίζουν βασικά υλικά μιας σαλάτας να αποτελούν το μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο κι έναν πράσινο τοίχο καλυμμένο με χλοοτάπητα να δίνει μια πιο φυσική αίσθηση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν χρειάζεται και κάτι παραπάνω, αφού δεν πας εκεί για να καθίσεις, αλλά για να πάρεις τη σαλάτα σου και να φύγεις ή να την παραγγείλεις –αν και μάθαμε ότι από το χειμώνα θα ανοίξει ο πάνω χώρος, για όσους βιάζονται να φάνε επί τόπου.

Στο The Salad Project δεν θα πας ποτέ στο… ψητό, γιατί οι σαλάτες του -οι οποίες φτάνουν περίπου τις 30 στον αριθμό κι αν προσθέσουμε κι αυτές που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας γίνονται αμέτρητες- θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον με τις επιλογές τους. Στην πραγματικότητα, όμως, ότι μπαίνοντας εκεί, δεν θες κιόλας να πας στο ψητό, γιατί βλέπεις μπροστά σου δεκάδες φρέσκα και ελληνικά υλικά, όλα τα πιάτα να παρασκευάζονται τη στιγμή της παραγγελίας και τα λαχανικά να κόβονται σταδιακά μέσα στην ημέρα, ώστε να μη χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους. Τίποτα, επίσης, δεν είναι προπαρασκευασμένο ή φτιαγμένο στην τύχη, αφού για το μενού, οι άνθρωποι του The Salad Project συνεργάστηκαν με τη Διατροφολόγο/Health Coach, Βασιλική Λιανίδη, ενώ σεφ είναι ο Αλέξανδρος Σαραχός.

Στον κατάλογό του θα βρείτε σαλάτες που έχει σχεδιάσει ο σεφ, πάντα με υλικά εποχής (γι’ αυτό και κάθε 3 μήνες το μενού αλλάζει και τώρα έχει βάλει τα καλοκαιρινά του), με φρούτα και λαχανικά εποχής, superfoods, όσπρια, κοτόπουλο, τόνο κ.ά., σαλάτες με ζυμαρικά, οι οποίες είναι και οι πιο χορταστικές, επιλογές για χορτοφάγους, vegan και για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη, αλλά και επιλογή να φτιάξετε τη δική σας σαλάτα, διαλέγοντας υλικά από θαλασσινά, κρεατικά, αλλαντικά, superfoods, τυριά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

Η τροπική Summer Time παρέα με το Strawberry Smoothie

Εκτός από σαλάτες (που κυμαίνονται από 5,90 μέχρι 8,90 ευρώ), σας περιμένει και πρωινό με φρουτοσαλάτες, σπιτικές τηγανήτες, ροφήματα, σπιτικές μπάρες και πολλά άλλα, ενώ δεν λείπουν τα wraps, οι μπαγκέτες, ο καφές και βεβαίως οι φυσικοί χυμοί και τα smoothies, πάντα καμωμένα με φρέσκα φρούτα (στα smoothies, μάλιστα αναγράφεται και η διατροφική τους αξία, για όσους το ψάχνουν λίγο παραπάνω).

Εμείς, επηρεασμένοι από το καλοκαίρι που ξεκινά, δοκιμάσαμε τη Summer Time σαλάτα, ίσως την πιο τροπική του μενού, που έφτασε σε χάρτινο βαθύ πιάτο, με iceberg, κομμάτια φρέσκου, ζουμερού ανανά, κάσιους, ψιλοκομμένο μπέικον, σχοινόπρασο και τριμμένη καρύδα, με ντρέσινγκ φρέσκου ανανά αρωματισμένο με καρύδα. Γλυκός ανανάς, αρωματική καρύδα, τραγανό κάσιους, φρεσκάδα λαχανικών και αλμυρό μπέικον, όλα μπλέκονταν μαζί φτιάχνοντας δροσερές μπουκιές σε μια μερίδα αρκετά γενναιόδωρη.

Τα... μπαλάκια ενέργειας

Τη σαλάτα μας συνοδέψαμε με Strawberry Smoothie με φρέσκιες φράουλες, γάλα αμυγδάλου, μέλι και παπαρουνόσπορο, το οποίο μας χάρισε απλόχερα 4 γραμμάρια πρωτεΐνης για να πάει δυνατά η μέρα. Το ενδιαφέρον μας κίνησαν και τα Energy Balls, τα οποία θύμιζαν στην όψη τρουφάκια, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μικρές ωμοφαγικές μπουκιές ενέργειας, με superfoods, ξηρούς καρπούς, βρώμη, καρύδα και φιστικοβούτυρο, που σου δίνουν εύκολα την αίσθηση ότι τρως κάτι γλυκό, χωρίς να σε φορτώνουν με τόνους ζάχαρης.

Η αρωματική Strawberry Bliss

Κι επειδή μία ίσον καμία, πήραμε και μια σαλάτα για το σπίτι, όπου και πάλι η φράουλα έκανε την εμφάνισή της, ως πρωταγωνίστρια εποχής. Η Strawberry Bliss, άκρως καλοκαιρινή κι αυτή, με baby σπανάκι, ρόκα, νιφάδες παρμεζάνας, ροδέλες φράουλας, κόκκινη και λευκή κινόα, απογειώθηκε όταν της προσθέσαμε και το ranch ντρέσινγκ, ένα απαλό ντρέσινγκ με ελαφρύ άρωμα σκόρδου βοτάνων και μπαχαρικών.

Σας εγγυόμαστε ότι αυτή την ημέρα τη βγάλαμε μόνο με σαλάτες και είχαμε ενέργεια στο φουλ, τόσο που πιστέψαμε ότι τελικά είμαστε της υγιεινής διατροφής και δεν το είχαμε καταλάβει.

Info
The Salad Project
Συγγρού 13, Αθήνα, 2109241402.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ