Κτήμα Καραδήμου: εκλεκτές ετικέτες από μια ομηρική πόλη

ktima-karadimou-eklektes-etiketes-apo-mia-omiriki-poli

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Το Κτήμα Καραδήμου, τοποθετημένο στις πλαγιές της Αταλάντης στη Φθιώτιδα, παράγει από το 1997 μέχρι και σήμερα ξεχωριστές οινικές ετικέτες, με μεράκι και φροντίδα.

Το Κτήμα Καραδήμου, εκτείνεται σε 65 στρέμματα αμπελώνων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Βήσσας και καλλιεργεί Μαλαγουζιά, Ξινόμαυρο, Sauvignon Blanc και Ασύρτικο.

Ο Δημήτρης Καραδήμος, όντας ήδη φυσικός αποφοίτησε και από το ΤΕΙ Οινολογίας το 2001 κι έκτοτε διατηρεί τη θέση του υπεύθυνου οινολόγου του κτήματος και σε συνεργασία με τον αδερφό του Γιάννη Καραδήμο, με εμπειρία στην καλλιέργεια της γης, συνεχίζουν την παράδοση του Κτήματος Καραδήμου.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά στοιχεία του;

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 1997 από το Δημήτρη Καραδήμο και τον Ιωάννη Καραδήμο. Οι φυτεύσεις αμπελιών ξεκίνησαν το 1997 με Ασύρτικο, τον επόμενο χρόνο προστέθηκε Μαλαγουζιά και Sauvignon Blanc και το 2000 Ξινόμαυρο. Η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2001 με Μαλαγουζιά. Εμφιαλώσαμε τις πρώτες ετικέτες μας το 2002 με την ονομασία «Crescendo» που ήταν Μαλαγουζιά 70% και Sauvignon Blanc 30% και την ετικέτα «ΕΑΡ» από Ασύρτικο 100%. Oι ετικέτες αυτές κυκλοφορούσαν μέχρι και το 2006. Σήμερα μετά από πολλούς πειραματισμούς παράγονται 7 διαφορετικά προϊόντα.

Που βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;

Το Κτήμα των αδερφών Καραδήμου βρίσκεται σ’ ένα οροπέδιο και στις πλαγιές Κνημίδος, στην ευρύτερη περιοχή Μεγαπλατάνου-Αταλάντης στη Φθιώτιδα. Η Κνημίδα, που χωρίζει την Αταλάντη από τα Καμένα Βούρλα είναι προέκταση του Καλλίδρομου. Είναι η ομηρική Κνήμις, περιοχή των Επικνημίδιων Λοκρών. Στην περιοχή – κατά τον Όμηρο – υπήρχαν οκτώ πόλεις. Μία από αυτές ήταν η «Βήσσα». Ερείπια της πόλης αυτής καθώς και των τειχών της προφανώς εντοπίστηκαν στο μακρινό παρελθόν στις συγκεκριμένες εκτάσεις με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να δώσουν στην περιοχή την ονομασία «Παλαιοκάστρα» (άλλοι ερευνητές αναφέρουν πως τα ερείπια είναι της Τάρφης, γενέτειρας του Αίαντα Λοκρού).

Πρόκειται για 75 συνολικά στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο οροπέδιο και κάποιοι εκτείνονται και στις νότιες πλαγιές του. Έχουν υψόμετρο 350-440 μέτρα. Οι κλίσεις είναι ήπιες για τους αμπελώνες που βρίσκονται στο οροπέδιο και αυξάνουν σταδιακά προς τις πλαγιές. Τα εδάφη είναι ασβεστούχα αμμοπηλώδη με κροκάλες με 12-26 ενεργό και 30-40 ολικό ασβέστιο εξασφαλίζοντας τις απαιτούμενες ποσότητες νερού στα σταφύλια ακόμα και κάποιες ιδιαίτερα ξηροθερμικές χρονιές όπως το 2010.

Το σύνολο των αμπελώνων προβάλλει ανάμεσα στον Παρνασσό και το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα μόνιμο ρεύμα αέρα από το Αιγαίο προς τον Παρνασσό αποτελώντας ένα φυσικό κλιματισμό δίνοντας ένα δροσερό καλοκαίρι (με θερμοκρασία 5-8 C° χαμηλότερη από τον κάμπο) και έναν σκληρό χειμώνα. Ο αέρας βοηθά στην βιολογική αντιμετώπιση των ασθενειών και στη διατήρηση των αρωματικών, γευστικών και δομικών συστατικών του σταφυλιού και του κρασιού, μέσω κυκλοφορίας και διατήρησης χαμηλών θερμοκρασιών.

Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι 35 στρέμματα Μαλαγουζιάς, 14 στρέμματα Ασύρτικου, 20 στρέμματα Ξινόμαυρου και 6 στρέμματα Sauvignon Βlanc

Ποιές είναι οι ετικέτες σας;

Η «Παλαιοκάστρα» που αποτελείται από 100% μαλαγουζιά δεξαμενής και αποδίδει 5500 φιάλες. Η «Νεοττιά» («φωλιά», καθώς πολλές φωλιές πουλιών βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το αμπελοτεμάχιο κάθε χρονιά) που αποτελείται από 100% Sauvignon blanc αποδίδει 1400 φιάλες. Η «Δρυός Μαλαγουζιά» (που παραμένει για 6 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια) αποτελείται από 100% μαλαγουζιά, αποδίδει 3000 φιάλες. Ο «Θερινός» από ασύρτικο 100% που παραμένει με τις οινολάσπες του για τουλάχιστον 10 μήνες και αποδίδει 3500 φιάλες. Τα «Χείλια σταφύλια λευκό» το οποίο είναι χαρμάνι από μαλαγουζιά και Sauvignon blanc και αποδίδει 7000 φιάλες. Αυτά τα στοιχεία λοιπόν αφορούν τα πλούσια, φρουτώδη με ξεχωριστό χαρακτήρα λευκά κρασιά του «Κτήματος Καραδήμου», όλα προστατευμένης γεωγραφικής ένδειξης οίνοι. Συνεχίζουμε με το κορυφαίο ερυθρό του κτήματος, 100% ξινόμαυρο, τη «Βήσσα». Παλαιώνει για 12 έως 18 μήνες σε γαλλικά βαρέλια και στη συνέχεια παραμένει για ακόμη 2,5- 3 χρόνια στη φιάλη για αναγωγική παλαίωση. Φέτος απέδωσε 1600 φιάλες.

Τα «Χείλια σταφύλια ερυθρό» το οποίο είναι χαρμάνι από 50% Cabernet Sauvignon και 50% Syrah προέρχεται από συνεργαζόμενους αμπελώνες αποδίδει 10000 φιάλες, παλαιώνει για 1 χρόνο σε γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια και στη συνέχεια παραμένει για 2 ακόμη χρόνια στη φιάλη για αναγωγική παλαίωση και είναι το μόνο κρασί μας συμβατικής γεωργίας. Το εικαστικό θέμα των ετικετών μας προέρχεται από λεπτομέρειες τις παραδοσιακής ενδυμασίας «η φορεσιά της Αταλάντης» .

Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά χαρακτηριστικά τους;

Ο «Θερινός»: Διαυγές μέτριο λεμονοπράσινο μέτριας υψηλής συμπύκνωσης, με ασημί ανταύγες και χαρακτηριστικά δάκρυα. Καθαρή μύτη υψηλής έντασης με εκφραστικό, θερμό και πολύπλοκα θερινό χαρακτήρα όπου κυριαρχούν τροπικά και λευκόσαρκα φρούτα, εναλασσόμενα με βοτανικές νότες και νότες ξηρών καρπών απλόχερα τοποθετημένες σε αυτολυτικό φόντο. Ξηρό στο στόμα με υψηλή οξύτητα, υψηλή αλκοόλη και γεμάτο σώμα, χαρίζει απλόχερα κύματα τροπικών και λευκόσαρκων φρούτων, προζυμιού, θερινών βοτάνων και ξηρών καρπών, εκφραστικά στοιχεία που κορυφώνονται σε μία θερμή, πολύπλοκη κι επίμονη φρουτένια επίγευση. Εξαιρετικά ισορροπημένο μεταξύ υψηλής οξύτητας, αλκοόλης και συμπύκνωσης διαθέτει παλμό, δύναμη και εξωστρεφή φινέτσα.

«Παλαιοκάστρα»: Διαυγές χρυσοκίτρινο χρώμα με κτρινοπράσινες ανταύγειες. Ισορροπημένο με υπόσταση και απίθανα φρουτώδη αρώματα που θυμίζουν ροδάκινα, λίτσι, αχλάδι, φλούδα λεμονιού και λευκά λουλούδια με διακριτικά βοτανικά περάσματα (θυμάρι μέντα), αλλά και ορυκτότητα. Στόμα γλυκό με αρώματα φρούτων (ροδάκινο, λεμόνι, λίτσι, πορτοκάλι.) ένα αληθινά εξαιρετικό λευκό κρασί.

«Νεοττιά»: Ένα αρωματικό μεν κρασί με αρώματα πιπεριών, άγουρων ροδάκινων, δυόσμου αλλά με μια ελαφριά μεταλλικότητα που, σε συνδυασμό με την υψηλή οξύτητα, τους 13 αλκοολικούς βαθμούς και το γοητευτικό χρώμα, κάνει θαύματα. (Καθημερινή 28/06/2010)

«Δρύος Μαλαγουζιά»: Αχυροκίτρινο χρώμα με καστανόχρυσες ανταύγειες. Φινετσάτη, φρέσκια μύτη, με μεγάλης έντασης και διάρκειας αρώματα εσπεριδοειδών (λεμόνι, γκρέιπφρουτ) και λευκόσαρκων φρούτων (βερίκοκο αχλάδι), πιπεριάς λουλουδιών (γιασεμί) και βοτάνων (μέντα). Στην εξέλιξη εμφανίζεται διακριτικά το βαρέλι, με αρώματα βανίλιας, ξύλου, ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων (βερίκοκο). Καλοδομημένο, γεμάτο, ισορροπημένο σώμα, με άψογα ενσωματωμένο το βαρέλι. Φρουτώδες, τρυφερό, υπέρκομψο στόμα, με μεγάλης έντασης και διάρκειας αρώματα φρέσκων φρούτων (γρέιπφρουτ βερίκοκο). Μακριά, βανιλάτη επίγευση. Ένα καλοφτιαγμένο, απολαυστικό κρασί φαγητού, δεκτικό τουλάχιστον τετραετούς παλαίωσης. (food & wine Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011)

«Βήσσα»: Βαθύ ρουμπινί χρώμα. Γλυκιά, φρουτώδης μύτη. Μεγάλης έντασης και διάρκειας αρώματα κόκκινων φρούτων (φραγκοστάφυλο), βιολέτας, γλυκόριζας και πελτέ ντομάτας. Στην εξέλιξη προκύπτουν αρώματα μαρμελάδας, βανίλια, κανέλας και ξύλου, με νότες καπνιστού ζαμπόν και λικέρ καφέ. Γεμάτο σώμα με μέτρια οξύτητα, μαλακές καλοδομημένες τανίνες και γενναιόδωρη αλκοόλη. Έντονα αλκοολικό στόμα, με εξελιγμένα αρώματα ζαχαρωμένων κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας, μπαχαρικών και νότες από καπνό και ξύλο. Ακροβατεί ανάμεσα στη φινέτσα μιας παραδοσιακής Βουργουνδίας και στο δυναμισμό ενός νεοκοσμικού Shiraz. Συνοδεύει αγριογούρουνο στη σούβλα, μοσχαρίσιο φιλέτο σχάρας, πίτες με κρέατα, καπνιστά αλλαντικά, πικάντικα κίτρινα τυριά. Σερβίρεται στους 15-17 οC σε ποτήρι σχήματος ανοικτής τουλίπας. Συνίσταται μετάγγιση σε καράφα. (food & wine Απρίλιος-Μάιος 2011)

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;

Ξεκινώντας από την καλλιέργεια εφαρμόζουμε ήπιες καλλιεργητικές μεθόδους βιολογικής γεωργίας. Κάνουμε πράσινο τρύγο προκειμένου να παράγουμε μικρές-ισορροπημένες ποσότητες σταφυλιών ανά πρέμνο. Η συγκομιδή ξεκινά πολύ νωρίς το πρωί και ολοκληρώνεται μέχρι τις 9.30 πμ έτσι ώστε τα στομάτια των φύλλων να είναι ανοιχτά αλλά και η πρώτη ύλη να μην ταλαιπωρείται λόγο συνθηκών. Μεταφορά των σταφυλιών σε ψυκτικό θάλαμο και ψύξη στους 6-8 οC. Προζυμωτική εκχύλιση σε χαμηλές θερμοκρασίες, ήπιες πιέσεις στο πιεστήριο και διαχωρισμός των πιέσεων σύμφωνα με ποιοτικά-αναλυτικά κριτήρια του γλεύκους και όχι την εφαρμοζόμενη πίεση. Ακολουθεί απολάσπωση και έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης με επιλεγμένα ιθαγενή και εμπορικά στελέχη ζυμών. Μηλικογαλακτική μετατροπή, παραμονή στις οινολάσπες, χρόνος ωρίμανσης εξαρτώνται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε χρονιάς.

Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;

Παράγουμε 30.000 φιάλες.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητας των ετικετών σας;

Εξ’ αρχής η καλλιέργεια είναι βιολογική (πιστοποίηση ΒιοΕλλάς).

Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε βιολογικά προϊόντα με χαρακτήρα, προσωπικότητα και ποιότητα δίνοντας έμφαση τόσο στην πρώτη ύλη μας, το σταφύλι, όσο και στην οινοποίηση που γίνεται. Παράγοντας ισορροπημένες ποσότητες σταφυλιών ανά πρέμνο καταφέρνουμε να έχουμε υπό καλύτερο έλεγχο όλες τις διεργασίες που απαιτούνται για την πλήρη έκφραση της προσωπικότητας κάθε ετικέτας μας. Προσωπικά ως συνιδιοκτήτης και υπεύθυνος οινολόγος του κτήματος θέλω όποιοι δοκιμάζουν τα κρασιά μας να τα απολαμβάνουν και να περιμένουν με αδημονία κάθε χρονιά την καινούρια σοδειά, κάτι που έχουμε καταφέρει. Το σκεπτικό μας είναι τα κρασιά μας να αποτελούν για τους καταναλωτές μια καθημερινή προσιτή προσωπική τους απόλαυση.

Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Να δοκιμάζει διαρκώς ανακαλύπτοντας τον ατέρμονα διευρυνόμενο κόσμο του κρασιού.

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού μπορεί να οφείλεται και σε διάφορους λόγους που δεν σχετίζονται απαραίτητα με την υψηλή ποιότητά του προϊόντος αλλά με συνθήκες και τάσεις των αγορών του κρασιού, τη φήμη μιας περιοχής, ακόμα και τη σπανιότητα μιας φιάλης. Νομίζω πως η σχέση ποιότητας / τιμής θα πρέπει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές των καταναλωτών και όχι η τιμή από μόνη της. Αυτόματα λοιπόν θα πρέπει όλοι να προσδιορίσουν τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν τα ποιοτικά τους πρότυπα.

Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την αγαπημένη σας επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;

Δεν ξεχωρίζω κάποιο από τα κρασιά του κτήματος. Το κάθε ένα έχει το χαρακτήρα του και εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής. Σκεφτείτε πως αυτή τη στιγμή συζητάμε με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εμπορίας κρασιού παγκοσμίως για το αν θα αγοράσουν μία ετικέτα μας στην χονδρική, ακριβότερα από ότι πωλείται στην Ελλάδα λιανική. Αν θα έπρεπε να προτείνω έναν συνδυασμό θα συνόδευα Θερινό 2010 με ψητό φιλέτο νωπού τόνου με ανανά και βινεγκρέτ λαιμ.

Πληροφορίες: www.domainekaradimos.gr

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]