Πώς να συνδυάσετε αφρώδεις οίνους με το φαγητό σας

pos-na-sunduasete-afrodeis-oinous-me-to-fagito-sas

ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Μιας και το επόμενο trend φαίνεται να είναι η σαμπάνια και οι αφρώδεις οίνοι που ταιριάζουν με το φαγητό, το Msn Food εξερευνά το πώς γίνεται ο συνδυασμός του αφρού και των φυσαλίδων με τις γευστικές μπουκιές...

Η σαμπάνια είναι γενικά ένα λατρεμένο ποτό. Έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει καθημερινές καταστάσεις σε ειδικές περιστάσεις, μονάχα με την παρουσία της. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο τυγχάνει επίσης, να λατρεύουν μια από τις βασικότερες απολαύσεις στο μάταιο τούτο κόσμο: το φαγητό! Η είδηση ότι μια εταιρεία παραγωγής σαμπάνιας δημιούργησε σαμπάνια ειδικά για το συνδυασμό της με φαγητό, αποτελεί αν μη τι άλλο, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είδηση…

Εμπρός λοιπόν, για τον οίκο The Boundary στο Shoreditch του Λονδίνου για δοκιμή της νέας σειράς Besserat de Bellefon, «ζευγαρωμένης» με ένα δείπνο τεσσάρων πιάτων. Οι σαμπάνιες Besserat είναι πιο κοντά στο κλασικό κρασί σε σχέση με τις υπόλοιπες του είδους. Παράγονται σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης από τη συνηθισμένη, έχουν λιγότερο αφρό, αφήνουν μια πιο «μαλακή αίσθηση» και ένα μεγαλύτερο εύρος γεύσεων, που τις κάνει ό,τι πρέπει για συνδυασμούς με γαστριμαργικές απολαύσεις.

Συμβουλές για γευστικούς συνδυασμούς

• Αν θέλετε να σερβίρετε τη σαμπάνια σαν απεριτίφ πριν το δείπνο, χρειάζεστε κάτι ελαφρύ και φινετσάτο, με αρκετή έμφαση στον αφρό.

• Αν σερβίρετε πλούσια και πικάντικα φαγητά, πρέπει να αναζητήσετε μια σαμπάνια που να ανταποκρίνεται γευστικά σε αντίστοιχα στάνταρ και οι παλιές κλασικές σαμπάνιες συνήθως, κάνουν καλά τη δουλειά τους.

• Οι μεταλλικοί «τόνοι» μιας 100% chardonnay σαμπάνιας, την κάνουν το τέλειο συμπλήρωμα για θαλασσινά και ψάρι. Η Cuvee des Moines, Blanc de Blancs πάει τέλεια με καραβίδες, μύδια και στρείδια.

• Οι όχι ιδιαίτερα παλιές και οι ροζέ σαμπάνιες ταιριάζουν καλύτερα με φρούτα και με πιο ελαφριά πιάτα. Προσπαθήστε να τις ζευγαρώσετε με καλοκαιρινά επιδόρπια τύπου ζελέ με γεύση μούρο, μους, κόκκινα φρούτα και brioche. Οι γλυκύτερες σαμπάνιες, είναι επίσης εξαιρετικές συνοδεία επιδορπίου.

• Αν βγάζετε ποικιλία τυριών, μη χολοσκάτε ιδιαιτέρως για την σαμπάνια που τους πηγαίνει καλύτερα. Τα σκληρά τυριά πάνε το ίδιο καλά με κάθε σαμπάνια.

• Αν έχετε αμφιβολίες, πειραματιστείτε! Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο μια σαμπάνια μπορεί να εμπλουτίσει τη γεύση διάφορων πιάτων, γι’ αυτό και δεν κάνει κακό να ψάξετε λιγάκι τι ταιριάζει περισσότερο στα γούστα του ουρανίσκου σας.

Μια συμβουλή για την ίδια τη σαμπάνια

Σύνηθες φαινόμενο για τον καταναλωτή σαμπάνιας είναι ο ξαφνικός πονοκέφαλος. Η εμπειρία λέει: όσο φθηνότερη είναι η σαμπάνια, τόσο χειρότερος είναι ο πονοκέφαλος που προκαλεί (πράγμα που είναι οικονομικά ασύμφορο αλλά μάλλον, αληθινό). Οι ειδικοί λένε ότι οι νεότερες σαμπάνιες περιέχουν περισσότερα θειώδη, γι’ αυτό ένας τρόπος να αποφεύγει κανείς τους πρόσκαιρους αλλά ενοχλητικούς αυτούς πονοκεφάλους είναι να πίνει παλαιωμένη σαμπάνια. Άλλος τρόπος αποφυγής φυσικά, είναι απλώς να μην το… παρακάνει με την ποσότητα και να μην πίνει τη σαμπάνια σαν νεράκι.