Οι 10 καλύτερες υπαίθριες αγορές του κόσμου

oi-10-kaluteres-upaithries-agores-tou-kosmou

La Boqueria

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Μια τυπική «λαϊκή» αγορά του κόσμου πρέπει να έχει το λιγότερο, τα εξής χαρακτηριστικά: ψάρια να σπαρταράνε στα τελάρα, φρέσκα λαχανικά σε καφάσια και άσχετους με το σκηνικό τουρίστες που χασμουριούνται προσπαθώντας να μπουν στο τοπικό κλίμα…

Πρόκειται απλούστατα για τις υπαίθριες (ή και «σκεπαστές») αγορές φρέσκων προϊόντων, που με την ποικιλία και τη φρεσκάδα των εμπορευμάτων τους κάνουν τα σούπερ μάρκετ να μοιάζουν «φτωχοί συγγενείς».

Πολλές φορές με ιστορία αιώνων, δεκάδες μικρομεσαίοι πωλητές ενώνουν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα αξίζει να το δείτε και σαν επισκέπτες, ακόμη κι αν έχετε αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να μαγειρέψετε ούτε μία φορά στις διακοπές σας. To CnnGo επέλεξε τις 10 καλύτερες αγορές...

1. La Boqueria: Βαρκελώνη, Ισπανία

La Boqueria

Πρόκειται κατά βάση για κρεαταγορά με έμφαση στο χοιρινό. Πιστεύεται ότι η σκούφια της κρατάει από τον 13ο αιώνα, με τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα. Το πλήρες όνομά της είναι «Mercat de Sant Josep de la Boqueria» και έχει τη φήμη μιας από τις καλύτερες υπαίθριες αγορές στον κόσμο.

Φιλοξενεί ιχθυοπώλες, κρεοπώλες, πωλητές γαλακτοκομικών, οπωροπώλες, καθώς και μικρά καταστήματα με αλλαντικά που ειδικεύονται στα ισπανικά ζαμπόν. Με την είσοδό της να βρίσκεται από την πλευρά της πολυσύχναστης οδού La Rambla, η La Boqueria είναι και τόπος μαζικής προσέλευσης για μεσημεριανό φαγητό. Τα μικροσκοπικά εστιατόρια που βρίσκονται στο εσωτερικό της παρέχουν άφθονα φρέσκα θαλασσινά και μεσογειακές σπεσιαλιτέ.

Πληροφορίες: www.boqueria.info

2. Ιχθυαγορά Tsukiji: Τόκιο, Ιαπωνία

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη -σε συνολικό όγκο- αγορά ψαριών και θαλασσινών στον κόσμο, με περισσότερα από 400 είδη: από φθηνά φύκια και αχινούς, μέχρι χαβιάρι αξίας εκατοντάδων ευρώ.

Ιχθυαγορά Tsukiji

Η συγκεκριμένη αγορά είναι προμηθευτής εστιατορίων σε όλο τον πλανήτη. Είναι επίσης και ένα από τα μεγαλύτερα θέλγητρα για τους τουρίστες στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όταν φτάνουν τις πρώτες πρωινές ώρες, οι γιγαντιαίες ποσότητες τόνου.

Η εξωτερική αγορά καταλαμβάνει μια σειρά μικρών στενών δρόμων, γεμάτων μικρά μαγαζάκια λιανικής, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να γευτεί ένα πρωινό γεύμα με σασίμι.

Πληροφορίες: www.tsukiji-market.or.jp

3. Union Square Farmer's Market: Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Τη δεκαετία του ’70, η Union Square της Νέας Υόρκης, ήταν μια σχεδόν απεχθής και «πηγμένη» στο έγκλημα περιοχή του Manhattan, μέχρι που μια μικρή «λαϊκή» αγορά ρίζωσε στην περιοχή και την αναζωογόνησε.

Union Square Farmer's Market

Η αγορά αυτή εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες παγκοσμίως, με πάνω από 140 αγρότες, ιχθυοπώλες, αρτοποιούς και κρεοπώλες να εξυπηρετούν ως και 60.000 πελάτες τις πιο μαζικές ημέρες.

Φημισμένοι σεφ χρησιμοποιούν τον χώρο της αγοράς για μαγειρικές επιδείξεις, σχολεία διοργανώνουν εκδρομές για να ενημερωθούν σχετικά με την εποχικότητα και την υγιεινή διατροφή, ενώ γίνονται και εκπαιδευτικά προγράμματα για την κομποστοποίηση.

Πληροφορίες: www.grownyc.org

4. Αγορά Or Tor Kor: Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη

Δίπλα στην πολύβουη αγορά του Σαββατοκύριακου Chatuchak, η «Or Tor Kor» είναι γεμάτη με ολόφρεσκα προϊόντα, όπως η ομόλογή της είναι γεμάτη με τοπικά σουβενίρ. Στην Or Tor Kor πωλούνται εξωτικά φρούτα και λαχανικά που δεν τα βρίσκει κανείς πουθενά αλλού εκτός από την Ταϊλάνδη, αλλά και άλλα εισαγόμενα προϊόντα.

Ο φωτισμός της αγοράς είναι υποδειγματικός, επιτρέποντας στους πελάτες να «σερφάρουν» ανάμεσα σε θαλασσινά, γλυκά, αλλά και μαγειρευτά φαγητά. Οι τουρίστες απολαμβάνουν στην Or Tor Kor μια ευρεία γκάμα από πάστες και καρυκεύματα που τα παίρνουν συσκευασμένα για τις χώρες τους, καθώς και τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

5. Αγορά St. Lawrence: Τορόντο, Καναδάς

Στην αγορά του St. Lawrence στο Τορόντο, οι τοπικοφάγοι ψωνίζουν ολόφρεσκα προϊόντα από το Οντάριο, σπιτικές πίτες, φρέσκο ψωμί, αλλά και «κυνήγι». Τα Σάββατα, οι ντόπιοι αγρότες πωλούν εποχιακή οργανική παραγωγή στη Βόρεια Αγορά, μια παράδοση που ξεκινά το 1803 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας μια πλατιά επιλογή όχι μονάχα φρούτων και λαχανικών, αλλά και τοπικά παραγόμενων τυριών, σπόρων και κρεάτων.

Αγορά St. Lawrence

«Αγκαλιάζοντας» πάνω από 120 πωλητές, η Νότια Αγορά του St. Lawrence's πουλά και εισαγόμενα προϊόντα, όπως τροπικά φρούτα, αβοκάντο και άλλα, που φυσικά δεν ενδημούν στο παγωμένο περιβάλλον του Οντάριο.

Πληροφορίες: www.stlawrencemarket.com

6. Borough Market: Λονδίνο, Αγγλία

Η πιο παλιά αγορά φρούτων και λαχανικών στο Λονδίνο, είναι επίσης και μια από τις καλύτερες στον κόσμο. Η Borough Market βρίσκεται στη γειτονιά του Southwark και λειτουργεί αδιάλειπτα εκεί από το 1755. Ωστόσο η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή για την αγορά φρέσκων προϊόντων της από τον 13ο αιώνα.

Borough Market

Με ειδίκευση στην ντόπια παραγωγή και στα φρούτα, στα χειροποίητα τυριά και στο φρέσκο ψωμάκι, αυτή η υπερπλήρης αγορά είναι βασικός προμηθευτής πολλών από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου.

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο η αγορά είναι ανοιχτή στο κοινό, που εκτός από τις προμήθειες για την εβδομάδα, έχει και την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορα snacks και gourmet λιχουδιές.

Πληροφορίες: www.boroughmarket.org.uk

7. Αγορά Kreta Ayer Wet, Σιγκαπούρη

Συνδυάζοντας τη γενναιοδωρία των ασιατικών αγορών με υποδειγματική υγιεινή, η Kreta Ayer Wet Market της Chinatown της Σιγκαπούρης είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον θέαμα για τον επισκέπτη.

Μαγευτική ποικιλία ασιατικών λαχανικών, από bok choi μέχρι choi sum, εξωτικές λιχουδιές, ζωντανοί βάτραχοι και χελώνες, διατηρημένα αυγά, κινέζικα βοτανικά γιατροσόφια και πληθώρα προϊόντων tofu, έχουν τη θέση τους στους πάγκους της αγοράς.

Το όνομά της το πήρε από τα κάρα που έσερναν τα βόδια και με τα οποία μεταφερόταν το νερό στην περιοχή. Οι επισκέπτες έχουν επίσης, την επιλογή να κάτσουν σε κάποιο από τα εστιατόρια στο εσωτερικό του χώρου και να δοκιμάσουν ένα πιατάκι σούπα με noodles ή κάποια άλλη λιχουδιά.

8. Κεντρική Αγορά του Lancaster: Πενσυλβανία, ΗΠΑ

Κεντρική Αγορά του Lancaster

Η πιο παλιά αγορά που λειτουργεί ασταμάτητα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής της μειονότητας των Amish, στο Lancaster της Πενσυλβάνιας. Λειτουργεί από το 1730 και της δόθηκε μόνιμος χαρακτήρας από το Βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο το 2ο το 1742. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και οι τουρίστες την επιλέγουν ακόμη για χειροποίητα προϊόντα και φαγητά από την κοινότητα των Amish.

Οι ντόπιοι εκτιμούν πολύ την ευρεία ποικιλία των εισαγόμενων αγαθών, καθώς και τα φρέσκα λουλούδια, τα θαλασσινά που μυρίζουν ακόμη ιώδιο και το ψημένο με μεράκι ψωμί.

Πληροφορίες: www.centralmarketlancaster.com

9. Marché Provencal: Αντίμπ, Γαλλία

Στην ιστορική, παλιά πόλη της Αντίμπ η Marché Provencal είναι «φίσκα» στα gourmet συστατικά από την επαρχία της Provence. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν την τέχνη των Γάλλων παραγωγών και μαγείρων σε πληθώρα τοπικών σπεσιαλιτέ, μεταξύ αυτών στο foie gras, στο μέλι, στη φρέσκια λεβάντα, στο κρασί και στα τυριά, στα συντηρητικά φρούτων και στα αρωματικά μπαχαρικά.

Τα απογεύματα χειροτέχνες εκθέτουν τα έργα τους, από κεραμικά αγγεία και ξυλοκατασκευές μέχρι πίνακες. Για τους επισκέπτες, υπάρχουν πολλά μικρά καφέ για χαλάρωση, καθώς και το absinthe bar ακριβώς απέναντι.

10. Kowloon City Wet Market: Χονγκ Κόνγκ

Σε μια μητρόπολη γνωστή για την ποιότητα και την ποσότητα των αγορών της, η Kowloon City του Χονγκ Κονγκ ξεχωρίζει. Τουρίστες και ντόπιοι συρρέουν σ’ αυτόν τον προορισμό του κάθε είδους καλοφαγά για τα καλύτερης ποιότητας υλικά, μεταξύ άλλων φρέσκα εισαγόμενα κρέατα, που κρέμονται στα τσιγκέλια, ψάρια που σπαρταράνε και βουνά υπέροχων πράσινων λαχανικών.

Kowloon City Wet Market

Η ευρύτερη γειτονιά είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα εστιατόρια. Μέσα στην αγορά, θα βρείτε εξαιρετικά καντονέζικα σνακ, καθώς και κάποια πιο ανεκτά -από πικάντικη άποψη- ταϊλανδέζικα πιάτα.

Πληροφορίες: www.fehd.gov.hk