Γιαούρτι να το... φας στο κυπελλάκι: η νέα μόδα

giaourti-na-to-fas-sto-kupellaki-i-nea-moda-nea-moda

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Είναι παγωμένο, είναι κατάλευκο και είναι γλυκό. Τι είναι; Όχι δεν είναι παγωτό. Ή τουλάχιστον δεν είναι παγωτό με την κλασική έννοια. Το frozen yogurt ή ελληνιστί παγωμένο γιαούρτι, αποτελεί τη νέα τρέλα που έφτασε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Καταστήματα με παγωμένο γιαούρτι ξεπηδούν παντού, προσφέροντας δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες –και όχι μόνο- με λίγες θερμίδες και πολλή νοστιμιά. Το θέλετε με μορφή smoothie, με χειροποίητο γλυκό του κουταλιού ή με φρέσκα φρούτα; Όπως κι αν το προτιμάτε, το frozen yogurt έχει κατακτήσει και τους πιο δύσκολους. Έχει γεμίσει την πόλη και συνεχίζει να εξαπλώνεται…

Φυσικά με λιγότερες θερμίδες από το κλασικό παγωτό, αφού χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη το γιαούρτι κι όχι την κρέμα γάλακτος, το frozen yogurt είναι κάτι ανάμεσα σε milkshake και δροσερό παγωτό.

Γεννήθηκε στην Αμερική στα 1970 και διαδόθηκε τάχιστα, ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική για το παγωτό. Στην αρχή η γεύση του ήταν κάπως στιφή καθώς περιείχε πολύ μικρή ποσότητα ζάχαρης, αλλά στη συνέχεια και μετά από παράπονα των καταναλωτών, αυξήθηκε η ποσότητά της και το Frozen Yogurt έγινε ένα κανονικό επιδόρπιο.

Οι πωλήσεις του εκτινάχθηκαν το ‘80 και το ’90 έφτασε να αποτελεί το 10% των πωλήσεων παγωμένων επιδορπίων στην Αμερική, σημειώνοντας έτσι, πολλή μεγάλη επιτυχία και σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια, η τρέλα του Frozen Yogurt έχει κυριεύσει και την Ελλάδα. Αλυσίδες εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, γεμίζοντας τον τόπο με κυπελάκια γεμάτα με παγωμένο γιαούρτι και φρέσκα φρούτα, μαρμελάδες, σιρόπια και smoothies, ενώ σε πολλά καταστήματα διατίθεται πλέον, εκτός από το κλασικό παγωμένο γιαούρτι με ζάχαρη, και σε μορφή low fat και non fat.

Στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’90 μπορούσε να βρει κανείς στα παγωτατζίδικα τη γεύση γιαούρτι, η οποία όμως, δεν ήταν και ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό, λόγω της ξινούτσικης γεύσης της. Σήμερα, η ξενόφερτη αυτή μανία έχει εξαπλωθεί με τη μορφή εξειδικευμένων καταστημάτων που πωλούν αποκλειστικά και μόνο παγωμένο γιαούρτι σε διάφορες μορφές και με διάφορες γεύσεις. Και ο κόσμος φυσικά, κάνει… ουρά!

Στην Ελλάδα είναι πολλές πια οι αλυσίδες που προσφέρουν το νόστιμο αυτό παγωμένο επιδόρπιο και η μόδα του διαδίδεται σε ολόκληρη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Yogurtlandia που έχει καταστήματα στην Καλαμαριά, τα Χανιά και τη Χαλκιδική, τη Snoyo στην Πλάκα, τη Βούλα, τη Γλυφάδα και τον Βόλο, τη Yogenfruz στο Athens Metro Mall, στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Village Park Ρέντη, στις Σπέτσες, στο Νέο Ψυχικό, στο Κεφαλάρι και στη Βούλα, τη FYC στη Θεσσαλονίκη, το Yasu στο εμπορικό κέντρο McArthurGlen στα Σπάτα και η λίστα δεν έχει τελειωμό...

Αναζητήστε κι εσείς το κοντινότερο σε εσάς Frozen Yogurt Bar και περιμένουμε τις απόψεις σας…

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]