Η Αθήνα φιγουράρει ανάμεσα στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς

ouzo-elliniki-kouzina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Εκτός από τον ήλιο, τη θάλασσα και το ελληνικό καλοκαίρι, στη χώρα μας έχουμε άλλο ένα πλεονέκτημα: το φαγητό. Κι αυτό φαίνεται να αναγνωρίζεται διεθνώς!

Με το 75% των ταξιδιωτών παγκοσμίως να αναφέρουν ότι θα ταξίδευαν σε μέρη που ξεχωρίζουν για τις γαστρονομικές τους προτάσεις, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι το φαγητό και το ποτό παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή προορισμού για πολλούς και ο γαστρονομικός τουρισμός βρίσκεται σε άνθηση. Η χαρά του να απολαμβάνεις νόστιμες τοπικές γεύσεις σε ένα ταξίδι, άλλωστε, μπορούν να παίξουν ρόλο στο να χαραχτεί στη μνήμη κι ευτυχώς η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα βρίσκονται σε καλό δρόμο στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Σύμφωνα με τη Booking.com, την νούμερο 1 εταιρία online κρατήσεων, και με έρευνα που πραγματοποίησε με τη βοήθεια των ταξιδιωτών, οι πιο δημοφιλής γαστρονομικοί προορισμοί είναι το Χονγκ Κονγκ, που κατακτά στην πρώτη θέση, το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, το Τόκιο της Ιαπωνίας με τη γιαπωνέζικη κουζίνα να κάνει θραύση και η Αθήνα, που κατακτά την 4η θέση και εντυπωσιάζει γευστικά τους επισκέπτες της με το τζατζίκι, το ούζο, τον μουσακά και τις υπόλοιπες νοστιμιές της ελληνικής κουζίνας. Την πεντάδα συμπληρώνει η Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και η 25άδα έχει ως εξής:

1. Χονγκ Κονγκ, Χονγκ Κονγκ
2. Σάο Πάολο, Βραζιλία
3. Τόκιο, Ιαπωνία
4. Αθήνα, Ελλάδα
5. Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία
6. Μελβούρνη, Αυστραλία
7. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
8. Γρανάδα, Ισπανία
9. Λας Βέγκας, ΗΠΑ
10. Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
11. Σιγκαπούρη, Σιγκαπούρη
12. Βαρσοβία, Πολωνία
13. Πόρτο, Πορτογαλία
14. Βαλένθια, Ισπανία
15. Φλωρεντία, Ιταλία
16. Μιλάνο, Ιταλία
17. Σίδνεϊ, Αυστραλία
18. Κρακοβία, Πολωνία
19. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
20. Λισαβόνα, Πορτογαλία
21. Μόναχο, Γερμανία
22. Κοπεγχάγη, Δανία
23. Σεβίλλη, Ισπανία
24. Βρυξέλλες, Βέλγιο
25. Ρώμη, Ιταλία

Ανάμεσα στους 120 εκατομμύρια ταξιδιώτες και τις κριτικές τους, το φαγητό φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και αποτελεί πάθος για πολλούς, με τις ασιατικές γεύσεις και τις γεύσεις της Νότιας Αμερικής να κυριαρχούν.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι millenials είναι αυτοί που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο συνδυασμό ταξιδιού και φαγητού, με το 79% των ταξιδιωτών ηλικίας 18 με 34 να προτιμά τα ταξίδια σε προορισμούς που είναι γνωστοί ως γαστρονομικοί… παράδεισοι. Ακόμη, σχεδόν ένας στους δέκα (8%) δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιήσει ταξίδι για να ικανοποιήσει το χόμπι του που αφορά τη γαστρονομία, ενώ ένα 7% αποκαλύπτει πάθος για το κρασί σε συνδυασμό με τα ταξίδια. Τέλος, ένας στους δέκα millenials συνδυάζει την αγάπη του για street food με το ταξίδι, σε σχέση με το μόλις 4% των ταξιδιωτών άνω των 55 ετών που κάνει το ίδιο.

Εμείς, πάλι, είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια πόλη που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα κι έχουμε άμεση πρόσβαση στο εκλεκτό φαγητό της ανά πάσα στιγμή.