12 ξεχωριστές πόλεις για νόστιμο street food

12-ksexoristes-poleis-gia-nostimo-street-food

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Για να έρθει κανείς σε επαφή με τα καλύτερα στοιχεία μιας τοπικής κουζίνας, δεν είναι ανάγκη να επιλέξει τα πιο σικ εστιατόρια μιας πόλης. Μπορεί απλά, να δαπανήσει λιγότερα τρώγοντας πλούσια σε υπαίθριες καντίνες, πάγκους και stalls, μπαίνοντας πολύ περισσότερο στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Ποιές είναι όμως, οι 12 πιο ξεχωριστές πόλεις για νόστιμο «βρώμικο»;

Στο street food φυσικά, μπαίνει πάντα –ειδικά γι’ αυτούς που «ξεψαχνίζουν» τα πράγματα- το ζήτημα της υγιεινής. Εκεί η απάντηση είναι απλή και σε γενικές γραμμές πειστική: δείτε πού κατευθύνονται τα πλήθη, ντόπιων και ξένων και θα καταλάβετε πού μπορείτε να φάτε καλά και με ασφάλεια. Το Frommer’s προτείνει 12 ξεχωριστές πόλεις για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα… στο πόδι.

Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη

Είναι δύσκολο να βρεις μισό τετραγωνικό μέτρο στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης που να μην έχει έναν υπαίθριο πάγκο με φαγητό. Το street food είναι τρόπος ζωής σε αυτή την πόλη, ειδικά τις «μικρές ώρες» κοντά στο ξημέρωμα. Καθίστε αναπαυτικά στο πλαστικό σκαμνάκι που διαθέτουν και διαλέξτε ανάμεσα σε noodles, κρέας ή πιάτα λαχανικών. Κρατήστε όμως και λίγο χώρο στο στομάχι σας για τα φρούτα και τα τρομερά επιδόρπια!

Πού και πόσο: Στην Chinatown, στην αγορά Nang Loeng, στους γύρω από το Khao San δρόμους, στη γειτονιά Saochingcha (κοντά στο δημαρχείο της Bangkok), μεταξύ άλλων. Με 2,5 ευρώ, μπορεί κανείς να απολαύσει δυο ή και τρεις μερίδες από τα καλύτερα φαγητά της Μπανγκόγκ.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Τα υπαίθρια stalls του Τελ Αβίβ είναι ό,τι πρέπει για να δοκιμάσετε αυθεντικές vegetarian γεύσεις. Το Falafel θεωρείται ευρέως το ανεπίσημο εθνικό πιάτο του Ισραήλ. Το Sabich (πίτα γεμάτη με τηγανιτή μελιτζάνα, αυγό και λαχανάκια τουρσί) είναι στην πραγματικότητα ιρακινής προέλευσης, αλλά έχει ήδη κατακτήσει και τους δρόμους του Ισραήλ. Θα διαπιστώσετε από την ίδια σας την εμπειρία ότι το street food της χώρας είναι καλής ποιότητας και ταυτόχρονα «αγνό» κατά τον μωσαϊκό νόμο...

Πού και πόσο: Κατά μήκος της οδού Ibn Gvirol θα βρείτε καλό farafel, στην οδό Frishman και στη γειτονική πόλη της Ramat Gan για sabich. Έξι «μπάλες» falafel σε πίτα (με βούτημα και σαλάτα) κοστίζουν 3,5 περίπου ευρώ.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Είτε πρόκειται για το γιγάντιο κουλουροειδές ψωμάκι (simit), τις τεράστιες ψητές πατάτες (kumpir) με μια ποικιλία επικαλύψεων, είτε για döner kebap σε πίτα, balik ekmek (σάντουιτς με ψάρι) ή ακόμα μπακλαβαδάκια, τα πανταχού παρόντα stalls είναι ευχάριστα στην όψη κι ακόμη περισσότερο στη μυρωδιά για τους πεινασμένους επισκέπτες.

Πού και πόσο: Στο Karaköy και στο Ortakoy, δυο γειτονιές στο ευρωπαϊκό κομμάτι της πόλης, υπάρχουν πολλά δρομάκια και αγορές με πλανόδιους πωλητές. Στο Istiklal Caddesi στη γειτονιά Taksim, που είναι πεζόδρομος, επίσης θα «κάνετε την τύχη σας». Ένα kumpir με όλη του τη γευστική γοητεία κοστίζει περίπου 3,50 ευρώ, ενώ ένα simit μόλις 50 λεπτά.

Παρίσι, Γαλλία

Όσο θελκτικό μπορεί να είναι ένα γεύμα τριών πιάτων σε ένα γαλλικό μπιστρό, το ίδιο και περισσότερο ενδιαφέρον μπορεί να είναι να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ του «δρόμου» στη γαλλική πρωτεύουσα. Μπαγκέτες, το προαναφερθέν falafel, κρέπες και άλλες λιχουδιές δε θα σας αφήσουν παραπονεμένους.

Πού και πόσο: Στην γειτονιά Quartier Latin, γύρω από το Saint Michel θα δοκιμάσετε ζεστή μπαγκέτα, στο Marais και συγκεκριμένα στο Rue de Rosiers θα βρείτε νόστιμο falafel και το βράδυ γύρω από το Montparnesse θα αγοράσετε μυρωδάτες κρέπες. Η κρέπα κοστίζει περίπου 4 ευρώ, ενώ μια πλούσια σε όγκο μπαγκέτα με ζαμπόν, τυρί και άλλα «καλούδια» αγγίζει ακόμα και τα 6 ευρώ.

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Φλογέρες, τάκος, μπουρίτος, ταμάλες, quesadillas με μπλε καλαμπόκι –πολύ φαγητό που δε φτάνει ο χρόνος για να το ανακαλύψει κανείς σε μια ολιγοήμερη επίσκεψη. Οι δρόμοι της πόλης του Μεξικού είναι υπερπλήρεις από stands για φαγητό. Αν φοβάστε την προέλευση του κρέατος, επιλέξτε τις «πράσινες» λύσεις. Κρατήστε λίγη όρεξη για τους Fruteros (πωλητές φρούτων) και Jugueros (πωλητές χυμών) που εγγυώνται τα πιο φρέσκα και δροσιστικά προϊόντα από όλη τη χώρα. Συμβουλή: για νερό καταναλώνετε μονάχα εμφιαλωμένο.

Πού και πόσο: Το κέντρο της πόλης είναι γεμάτο με stalls, αλλά πολύ καλά θα βρείτε στα νότια και συγκεκριμένα στην Plaza de Insurgentes, στο Rio Sena ανάμεσα στη Reforma και στο Rio Papaloápan, καθώς και στη γωνία Ayuntamiento και Aranda στο ιστορικό κέντρο. Το μπουρίτο μπορεί να σας κοστίσει γύρω στο 1,50 ευρώ και τα tacos περίπου 60 λεπτά το ένα.

Χονγκ Κόνγκ

Κι εδώ έχουμε μια περίπτωση που «το street food είναι παντού»: τόσο στο νησί του Χονγκ Κονγκ, όσο και στην πλευρά του Kowloon. Πιάτα με noodles, μπάλες ψαριού με curry, τόφου με έντονη μυρωδιά και μια ποικιλία dim sum είναι μερικές μόνο από τις εναλλακτικές σας... Όπου δείτε τραπεζάκια με τραπέζια και καρέκλες δίπλα στα stalls, εκεί συνήθως σερβίρονται και τα noddles. Τα υπόλοιπα είναι περισσότερο για να τα καταναλώσεις… «στο πόδι».

Πού και πόσο: Στην Temple Street του Yau Ma Tei και στη Ladie’s Market του Mong Kok στην οδό Tung Choi. Στο Tsim Sha Tsui, στην οδό Hau Fook υπάρχουν διάφορα food stands. Επίσης, πλούσια σε επιλογές είναι η οδός Mei Lun κεντρικά, ενώ οι Causeway Bay και Wan Chai είναι επίσης, μια καλή επιλογή. Περίπου 2,20 ευρώ θα σας στοιχίσει ένα μπολ noodles με λαχανικά και λίγο παραπάνω από 1 ευρώ τα τέσσερα dumplings.

Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία

Η Κουάλα Λουμπούρ έχει πληθώρα υπαίθριων και κλειστών σημείων για γαστριμαργικές απολαύσεις και αγορών. Έχετε να διαλέξετε μεταξύ μαλαισιανού ινδικού και μαλαισιανού μουσουλμανικού φαγητού. Ψωμάκια roti γεμάτα με kaya (μαρμελάδα καρύδα), ρύζι από φύλλα μπανάνας που σερβίρεται με curry, satays (mini σουβλάκια με μπαχαρικά), πιάτα noodles και Ramly Burger (η μαλαισιανή παραλλαγή περιλαμβάνει αυγό, worcestershire σως συν τα κλασικά που περιέχει ένα burger). Για επιδόρπιο, δοκιμάστε ένα kacang πάγου (τριμμένος πάγος με ξηρούς καρπούς, ζελέ, σιρόπι και άλλα).

Πού και πόσο: Στην Jalan Alor, στην Jalan Petaling της Chinatown, γύρω από το σταθμό λεωφορείων της Puduraya, στην Jalan Masjid India για ινδικό, ενώ για αμιγώς μαλαισιανό στην κυριακάτικη νυχτερινή αγορά. Στην Chow Kit Market θα βρείτε stalls ανοιχτά όλη τη νύχτα. Ένα Ramly Burger κάνει περίπου 60 λεπτά, ενώ μια μερίδα Kway Teow noodles κοστίζει προσεγγιστικά 1 ευρώ.

Μουμπάι, Ινδία

Στο Μουμπάι το να σταματήσει κάποιος σε ένα από τα εκατοντάδες vada pavwala, δηλαδή τους υπαίθριους πάγκους, είναι must. Τα πιο πολλά εξ όσων πωλούνται είναι γλυκά ή vegetarian πιάτα. Τα πιο δημοφιλή περιλαμβάνουν το chaat (στρογγυλά σνακ που φτιάχνονται από κοίλη ζύμη παραγεμισμένη με καρυκεύματα και λαχανικά), καθώς και πιάτα pav (ψωμάκια που σερβίρονται με curry). Δοκιμάστε το λαχανικό pav ή το vada pav, τηγανίτα πατάτας σε γλυκόψωμο σκόρδου.

Πού και πόσο: Τη μέρα, στο Fort area και τα βράδια, στο Chowpatty Beach. Ένα καλό vada pav θα το βρείτε γύρω στα 10 λεπτά του ευρώ, ενώ τα διάφορα chaat snacks περίπου στα 25 λεπτά.

Τόκυο, Ιαπωνία

Το να τρώει κανείς στο Τόκιο δεν είναι απαραίτητο να στοιχίζει μια περιουσία. Την ώρα που εσείς θα κυνηγάτε το σούσι, οι ντόπιοι είναι πιο πιθανό να εντρυφούν στα ramen ή udon noodles που σερβίρονται από τα μικρά carts στους δρόμους. Γεμάτες οι λεωφόροι με το χαρακτηριστικό φωτισμό τους με λάμπες νέον από πωλητές της «υπαίθρου», προσφέρουν επίσης takoyaki (μικρές μπαλίτσες ζύμης γεμάτες με χταπόδι) ή σουβλάκια yakitori.

Πού και πόσο: Πολλά stalls θα βρείτε στην ψαραγορά του Tsukiji (μη δώσετε βάση στα εμπορικά sushi stands για τους τουρίστες). Στο Shinjuku, το δρομάκι Yakitori έχει stalls και στις δύο πλευρές του. Ένα μπολ ramen noodles (σούπα με noodles) κοστίζει περίπου 8 ευρώ. Έξι κομμάτια takoyaki 3,50 ευρώ.

Σιγκαπούρη

Όπως όλα τα υπόλοιπα στη Σιγκαπούρη, το street food είναι καθαρό και σερβίρεται «αρχοντικά». Η βασική διαφορά είναι ότι δε θα το βρείτε απαραίτητα στο δρόμο. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό να δοκιμάσετε ψήγματα μαλαισιανής, ινδικής και κινεζικής κουζίνας σε υπό κρατική εποπτεία malls φαγητού και αγορές, που βρίσκονται όμως, εσωτερικά σε πολυκατοικίες, γραφεία και εμπορικά κέντρα. Παρά την παραδοξότητα αυτή, το street style μένει ανέγγιχτο. Επιπλέον: Θα έχετε ένα λόγο λιγότερο να ανησυχείτε για στομαχικά προβλήματα στο υπόλοιπο ταξίδι σας.

Πού και πόσο: Στα πάνω από εκατό stalls στο Chinatown Food Centre, για satays και θαλασσινά στο Newton Circus Hawker Centre και στο Hill Street Food Centre για noodles με τηγανιτό ρύζι. Η μουσουλμανική αγορά στο Geylang Serai και η αγορά Ellenborough που ειδικεύεται στο κινέζικο είναι επίσης καλές επιλογές, όπως και το παλιό κέντρο των πραματευτάδων στην οδό Maxwell. Μπορείτε να φάτε καλές μερίδες noodles και satays με λιγότερα από 6 ευρώ το άτομο.

Μαρακές, Μαρόκο

Στη Μεδίνα του Μαρακές, θα βρείτε πλειάδα αγορών. Η κεντρική πλατεία την ημέρα μεταμορφώνεται τη νύχτα σε παζάρι πάγκων street food, γητευτών φιδιών, χαρτομαντείας και διάφορων εκδηλώσεων αυτού του στιλ. Αν πάτε για τα τολμηρά, δοκιμάστε το κλασικό κεφαλάκι προβάτου. Ψάρι, μελιτζάνα και πιάτα κουσκούς σας περιμένουν.

Πού και πόσο: Η νυχτερινή αγορά Jemaa el Fna προσφέρει εκατοντάδες ευκαιρίες. Εκεί θα βρείτε όλη τη μαροκινή κουζίνα στα πόδια σας, τρώγοντας σε μακριά ξύλινα κοινά τραπέζια. Ένα μπολ σούπας harira κοστίζει γύρω στα 90 λεπτά του ευρώ, ενώ μια vegetarian tagine (tagine είναι το πυραμιδοειδές σκεύος όπου σερβίρονται ορισμένα φαγητά) κοστίζει γύρω στα 2,80 ευρώ.

Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Σε όλο το Ρίο, στο κέντρο, στα προάστια και στην παραλία, θα βαρεθείτε να βλέπετε υπαίθριους πωλητές να προσφέρουν κάθε είδους λιχουδιά και αφέψημα. Το suco de açai (χυμός açai) και γενικά οι διάφοροι φρουτοχυμοί είναι σχεδόν εθιστικοί, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση κάποια νύχτα να μη δοκιμάσετε μία tapioca (κρέπα), διαφόρων ειδών γλυκίσματα και churros με σοκολάτα ή καραμέλα. Οι Cariocas (οι ντόπιοι του Ρίο) ξέρουν με ακρίβεια πού να κατευθυνθούν για τις πιο απολαυστικές μπουκίτσες και τα πιο δροσιστικά ποτά, γι’ αυτό ακολουθείστε τους και θα ανταμειφθείτε, τόσο γευστικά όσο και οικονομικά.

Πού και πόσο: Στα κιόσκια των παραλιών Copacabana και Ipanema που μένουν συνήθως ανοιχτά όλη τη νύχτα (κυρίως το καλοκαίρι). Στην αγορά της Κυριακής στο Praça General Osório Square, όπου θα βρείτε πολύ αξιοπρεπείς προσφορές. Επίσης, στο παλιό Ρίο. Το Pão de queijo (τυροκροκέτες) κοστίζει 1 ευρώ, ενώ οι χυμοί κυμαίνονται μεταξύ 1 και 2 ευρώ. Τα Churros κοστίζουν 50 λεπτά, ενώ τα tapiocas κυμαίνονται από 1 μέχρι 2,5 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι γλυκά ή αλμυρά. Η τιμή των churrasquinhos (μοσχαρίσια σουβλάκια) ποικίλει, αλλά συνήθως δεν ξεπερνά το 1 ευρώ.