Πού να πάτε στην Αθήνα για να απολαύσετε γεύσεις θάλασσας

aiolou-68 Lefteris_Partsalis
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Οι διακοπές του Αυγούστου βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής. Πριν απολαύσουμε φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά από την πηγή, δηλαδή στα ελληνικά νησιά, κάνουμε μια βόλτα στην Αθήνα για… προθέρμανση.

Αιόλου 68, κέντρο
Η ονομασία του ίσως να μην είναι και τόσο εμπνευσμένη, φαίνεται, όμως, πως στο Αιόλου 68 φύλαξαν όλη τους την έμπνευση για τα πιάτα τους. Από φρέσκο καλαμάρι και καραβίδες, παστουρμά θαλάσσης και παέγια, μέχρι scrambled eggs με αυγοτάραχο, φαρφαλίνες με σαλσίτσια και όστρακα και τραχανά με γαρίδες, σπεκ και μετσοβόνε, το ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο με τον όμορφο λευκό του χώρο που θυμίζει Κυκλάδες, υπόσχεται να σας καταπλήξει. Info: Αιόλου 68, Αθήνα, 210 3247925, από 30 ευρώ/άτομο.

Ψαροταβέρνα Η Τράτα, κέντρο
Στην καρδιά της Αθήνας, κοντά την πλατεία Κάνιγγος, το παραδοσιακό αυτό ψαροταβερνάκι ανοίγει από το μεσημέρι και προσφέρει φρέσκο ψάρι σε ένα χώρο ιδιαιτέρως περιποιημένο με πρωταγωνιστή το λευκό χρώμα και με διακοσμητικά στοιχεία που φέρνουν στο νου τη θάλασσα, το νησί και τις τράτες που φεύγουν για ψάρεμα. Εκτός από τα φρέσκα ψάρια, τις μακαρονάδες θαλασσινών, το γιουβέτσι γαρίδας κ.ο.κ., σας περιμένουν παραδοσιακά πιάτα όπως μπακαλιάρος σκορδαλιά, σαρδέλα ψητή, ψαρόσουπα, φτιαγμένα με υλικά αρίστης ποιότητας και δικό τους γνήσιο εξαιρετικό ελαιόλαδο, όλα άψογα συνδυασμένα με εκλεκτό χύμα κρασί Α΄ ποιότητας βιολογικής καλλιέργιας ή μη. Κι αν δεν είστε του κρασιού, δοκιμάστε εξαιρετικό αυθεντική ρακή από την Κρήτη και μην αγχώνεστε για τις τιμές, αφού είναι προσιτές και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Info: Θεμιστοκλέους 8 και Νικηταρά 9, 210 3838531, από 20 ευρώ/άτομο.

Τραβόλτα, Μπουρνάζι
Στο Τραβόλτα σας περιμένει αυθεντική ψαροφαγία, όπου τα όστρακα και τα θαλασσινά «δουλεύονται» με μια μοντέρνα ματιά, δημιουργώντας μοναδικές νοστιμιές, όπως χταπόδι με σαφράν και ξίδι ροδιού, μπαρμπούνι ταρτάρ, τραχανά θαλασσινών κ.ο.κ. Όλα ένα κι ένα, φρέσκα και μοναδικά στη γεύση και δύσκολα θα βρείτε άνθρωπο που αγαπά το ψάρι, να μην μείνει ικανοποιημένος από τα πιάτα του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που βρίσκεται στην 21η θέση των 100 καλύτερων εστιατορίων στην Ελλάδα. Info: Αγ. Παύλου 33 & Αρκαδίας, Μπουρνάζι, 210 5719222, από 25 ευρώ/άτομο.

Σκουμπρί, Κουκάκι
Κι εδώ το άσπρο χρώμα κυριαρχεί, ακολουθώντας την τάση που προωθούν αρκετά εστιατόρια και ψαροταβέρνες, χαρίζοντας λαμπερή διάθεση στο Σκουμπρί, το προσεγμένο αυτό μεζεδοπωλείο στο Κουκάκι. Ευγενικό σέρβις, ωραία διακόσμηση και ακόμη πιο προσεγμένο μενού με πεντανόστιμα και φρεσκότατα πιάτα. Δοκιμάστε τον μαρινάτο γαύρο, σαρδέλες, μαρίδα, χταποδάκι και ψιλό γαριδάκι και προχωρήστε παραπέρα με το πολύ γευστικό κριθαρότο γαρίδας ή σουπιάς. Info: Δράκου 18, Κουκάκι, από 17 ευρώ/άτομο.

Αργούρα, Τζιτζιφιές
Βρέθηκε στο νούμερο 28 των 100 καλύτερων εστιατορίων της Ελλάδας και σίγουρα όχι άδικα. Στην κουζίνα του έχει ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί και «δουλεύει» πολύ τις ταρτάρ και μαρινάτες εκδοχές των θαλασσινών, πάντα με μια μοντέρνα και σύγχρονη ματιά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μυδόψιχα με λαδολέμονο και φύκια, πεντανόστιμα αχνιστά μύδια, κατάμαυρο και βουτυράτο ριζότο με σουπιά και πολλές άλλες θαλασσινές νοστιμιές και… γκουρμεδιές. Info: Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, 217 7173200, από 20 ευρώ/άτομο.