Δύο από τους καλύτερους φούρνους του κόσμου βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα

ble-bakery
ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Αγαπάμε τα αρτοποιήματα στην Ελλάδα και αυτό φαίνεται συνεχώς από τους νέους φούρνους που ξεπηδούν, με μοναδικές γεύσεις και ξεχωριστό design. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το Cool Hunter, το οποίο συμπεριέλαβε στη λίστα του δύο ελληνικούς φούρνους από τη Βόρεια Ελλάδα. Ας δούμε γιατί.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο οικείο και «ζεστό» από ένα καρβέλι ψωμί. Όταν μάλιστα αυτό είναι φρέσκο, μοσχομυριστό με φυσικά συστατικά και δημιουργείται σε ένα χώρο που σε εμπνέει και σου βγάζει ένα αίσθημα προσεγμένου μαζί με καθαριότητα, τότε ακόμα καλύτερα.

Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν στο Cool Hunter, ένα site που ασχολείται με τα ταξίδια, το design, την τεχνολογία, την τέχνη και το στυλ, γι’ αυτό και έψαξαν να βρουν τους πιο cool φούρνους του κόσμου. Δύο από αυτούς, μάλιστα, τους εντόπισαν στην Ελλάδα.

Ble, Θεσσαλονίκη
Στον ιδιαίτερο αυτό φούρνο της Θεσσαλονίκης, γυρνούν πόλεις και χωριά και φέρνουν συνταγές, τις γνήσιες της παράδοσης του κάθε τόπου, όπως και τα καλύτερα, αυθεντικά υλικά. Η ξεχωριστή αισθητική του, όμως, ήταν αυτή που τον έβαλε στη λίστα του Cool Hunter. Το site αναφέρει ότι έχει τον μεγαλύτερο ξυλόφουρνο του κόσμου, ο οποίος φτάνει τα 12 μέτρα, ενώ έχει σχεδιαστεί από τους αρχιτέκτονες Claudio Silvestrin και Giuliana Salmaso με έδρα σε Λονδίνο και Μιλάνο. Να σημειώσουμε ακόμη ότι το εν λόγω αρτοποιείο έχει φτιαχτεί από cob, δηλαδή με τη μέθοδο του στιβαχτού πηλού από την Κρήτη και τη Μήλο κι έχει τέσσερα πατώματα: patisserie, αρτοποιείο, ντελικατέσεν και wine/mozzarella bar. Info: Αγίας Σοφίας 19, Θεσσαλονίκη, 2310 231200.

Ηλέκτρα, Έδεσσα
Το δεύτερο εντυπωσιακό αρτοποιείο σε ελληνικά εδάφη εντοπίστηκε από το Cool Hunter περίπου δύο ώρες μακριά από τη Θεσσαλονίκη, στην Έδεσσα. Παρά τον μικρό χώρο των 35 τετραγωνικών μέτρων, το αρτοποιείο αυτό έχει καταφέρει, χάρη στο μινιμαλιστικό design των Studioprototype Architects, να δείχνει μεγάλο και σύγχρονο. Στον εξωτερικό του χώρο προσφέρει τραπέζια για να καθίσει κάποιος, συνδέοντας το έξω και το μέσα με μεγάλες τζαμαρίες και φυσικά παντού μοσχομυρίζει φρέσκο ψωμί και αρτοποιήματα που δεν σε αφήνουν να αντισταθείς! Info: Δημοκρατίας 22, Έδεσσα, 2381 023479.