Ποια κόκκινα κρασιά μπορούμε να βάλουμε στο ψυγείο;

kruo-pagomeno-krasi-kokkino
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Η κατανάλωση δροσερών και αναζωογονητικών κόκκινων κρασιών το καλοκαίρι είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα κάθε χρόνο. Μπορούμε να πιούμε το κόκκινο κρασί σε άλλη θερμοκρασία, εκτός από αυτή του δωματίου; Το krasiagr.com δίνει τις απαντήσεις.

Γιατί να παγώσουμε τα κόκκινα κρασιά; Η απάντηση είναι απλή! Γιατί έτσι είναι πιο ευκολόπιοτο το καλοκαίρι. Κανείς δεν θέλει να πιει ζεστό κόκκινο κρασί με 40 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, ο δροσερός ερυθρός οίνος αναδεικνύει την οξύτητα του κρασιού και αυξάνει  τα φρουτώδη, φρέσκα αρώματα.

Ωστόσο, προσοχή! Όταν μιλάμε για κρύο κόκκινο κρασί εννοούμε ένα κρασί που είναι απλά δροσερό, όχι κατεψυγμένο! Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ ενός αισθητά πιο δροσερού κρασιού και ενός παγωμένου κρασιού. Αυτό ισχύει για όλα τα κρασιά, στην πραγματικότητα. Όταν ένα κρασί ψύχεται σε θερμοκρασία ψυγείου, στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ κρύο. Τα αρώματα και οι γεύσεις του κρασιού θα παγώσουν και αυτό σημαίνει ότι θα του αφαιρέσουμε τον γευστικό του χαρακτήρα.

Για όσους δεν κρατούν το θερμόμετρο στο χέρι, ένα τέχνασμα με εξασφαλισμένη επιτυχία είναι να βγάλουμε ένα εξαιρετικά παγωμένο κόκκινο έξω από το ψυγείο 10-15 λεπτά πριν το σερβίρουμε ή να το βάλουμε στο ψυγείο περίπου 45 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Χρειάζεστε το κρασί να είναι έτοιμο πιο γρήγορα; Μια σαμπανιέρα με παγωμένο νερό και πάγο είναι ακόμα καλύτερη λύση. Σε 6-7 λεπτά, θα είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Ποια είναι τα ερυθρά κρασιά που τους ταιριάζει να σερβίρονται δροσερά;
Αυτό έχει σχέση με τη δομή του κρασιού. Τα ελαφριά κρασιά, με λίγες τανίνες και έντονη οξύτητα είναι τα καλύτερα! Τα λουλουδάτα κρασιά συχνά σερβίρονται παγωμένα, καθώς η ψυχρότερη θερμοκρασία αναδεικνύει τα αρώματα των λουλουδιών. Το ίδιο συμβαίνει και με  τα γήινα ή φυτικά κρασιά, που μπορεί να είναι ενδιαφέροντα και όταν ψύχονται. Το Pinot Noir γενικότερα και το Gamay από το Beaujolais της Γαλλίας είναι δύο από τα κρασιά που σερβίρονται συνήθως δροσερά. Το Cabernet Franc από την κοιλάδα του Λίγηρα, το Barbera από το Piemonte της Ιταλίας και το Zweigelt από την Αυστρία είναι επίσης νόστιμα όταν σερβίρονται δροσερά. Από την Ελλάδα μπορούμε να απολαύσουμε κάπως δροσερά αρκετά Αγιωργίτικα.

Αυτοί που αγαπάνε τα κόκκινα κρασιά με το γεμάτο σώμα, είναι λίγο πιο δύσκολο να απολαύσουν το αγαπημένο τους κρασί δροσερό, αλλά αυτό δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν ψύχονται μόνο τα ελαφριά κόκκινα, αλλά και αυτά με το πλούσιο σώμα (με την προϋπόθεση ότι δεν είναι πολύ τανικά). Οι ψυχρές θερμοκρασίες αυξάνουν τη δομή ολόκληρου του κρασιού, συμπεριλαμβανομένων των τανινών, οι οποίες θα γίνουν πιο στυφές και εντελώς δυσάρεστες.

Ψάξτε για οίνους με λιγότερη τανίνη και περισσότερο φρούτο, όπως Αγιωργίτικο, Zinfandel και Malbec, οι οποίοι θα παραμείνουν φρέσκοι όταν ψύχονται. Μπορεί να μην ενδείκνυται να πιείτε ένα μεγάλο, τανικό Barolo ή Napa Cabernet Sauvignon κατευθείαν από το ψυγείο, αλλά δοκιμάστε να τα βάλετε στο ψυγείο μόλις για 15 λεπτά, πριν τα σερβίρετε -ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Η ελαφρά μείωση της θερμοκρασίας θα αναδείξει τις γεύσεις, χωρίς να κάνει πιο στυφές τις τανίνες.

Πηγή: www.krasiagr.com