Ποια είναι η πιο ακριβή σαλάτα του κόσμου;

florette-sea-and-earth-salad
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Οι περισσότεροι θα πίστευαν ότι η πιο ακριβή σαλάτα του κόσμου θα είχε πάνω της βρώσιμα φύλλα χρυσού και θα ήταν πασπαλισμένη με διαμάντια. Στην πραγματικότητα, όμως, η πιο ακριβή σαλάτα δεν έχει τίποτα από τα δύο, αλλά παρ’ όλ’ αυτά έχει αστρονομικό κόστος.

Η σαλάτα είναι πάντα ένα αναπόσπαστο μέρος ενός γεύματος και συνήθως δεν κοστίζει περισσότερα από 10 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν ισχύει και με την Florette Sea and Earth Salad, που έχει φτάσει να θεωρείται η πιο ακριβή σαλάτα του κόσμου ακόμη και σήμερα.

Η εν λόγω σαλάτα δημιουργήθηκε από τον celebrity σεφ Raymond Blanc στο Ξενοδοχείο Hempel του Λονδίνου, στο πλαίσιο της… Εθνικής Εβδομάδας Σαλάτας (Florette National Salad Week) το 2003 και χρειάστηκε έξι ολόκληρες ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί.

Η λευκή τρούφα έχει κόστος μερικές χιλιάδες ευρώ το κιλό

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μόνο ο κόπος που έστειλε στα ύψη την τιμή της, αλλά και τα προσεγμένα υλικά της, τα οποία περιλάμβαναν από χαβιάρι μπελούγκα και αστακό με ξίδι μπαλσάμικο 30 ετών, μέχρι τριμμένη τρούφα, καβούρι Κορνουάλης και πατάτες στολισμένες με φύλλα χρυσού. Η πραγματική πρόκληση, όμως, της σαλάτας ήταν τα 50 γραμμάρια χρυσού χαβιάρι Almas, από αυγά συγκεκριμένων ειδών οξύρυγχου, που είχαν προηγουμένως φυλαχτεί για ρώσους τσάρους.

Κι αν αναρωτιέστε για την τιμή της, να σας πούμε ότι το κόστος της έφτασε σχεδόν τα 900 ευρώ, με το χαβιάρι μόνο να κοστίζει 680 ευρώ. Συνεπώς η τιμή της ξεπερνά κατά πολύ τα 7-8 ευρώ που δίνουμε όλοι μας συνήθως για μια σαλάτα.