7 διεθνή πιάτα με... ολυμπιακό μετάλλιο

7-diethni-piata-me-olumpiako-metallio-diethni-piata-me-olumpiako-metallio

ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Εκτός από τα σκορ, τα ρεκόρ και τα μετάλλια που σημειώνουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι παρακάτω χώρες παίρνουν το χρυσό και στην… κουζίνα!

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε πλήρη εξέλιξη, όλοι ανυπομονούμε να δούμε την τελική κατάταξη, την πορεία των αθλητών της χώρας μας και την απονομή των μεταλλίων. Υπό το φως των τελικών αποτελεσμάτων και των ρεκόρ, ας ρίξουμε μια ματιά στα «παιχνίδια» της κουζίνας και στα τοπικά εκείνα πιάτα που θα κέρδιζαν σίγουρα το χρυσό μετάλλιο σε έναν Ολυμπιακό Αγώνα γεύσης.

Παρά τη φήμη τους για τους εξαιρετικούς αθλητές τους, οι παρακάτω χώρες έχουν να περηφανεύονται και για τις επιδόσεις τους στην κουζίνα. Όταν παρακολουθούμε την υπερπροσπάθεια των Γάλλων αθλητών, κρυφά από το μυαλό μας περνά το ερώτημα «Τι γεύση έχει η μπουγιαμπέσα», ενώ όταν μάθαμε ότι η ισπανική ομάδα έμεινε εκτός του τουρνουά ποδοσφαίρου, σκεφτήκαμε ότι έτσι θα έχουν περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν μερικές... Pan con tomate. Κι ενώ η Χιλή δεν έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις μέχρι ώρας στους Ολυμπιακούς, βάζουμε στοίχημα ότι τα Τres leches cake της σίγουρα θα έκαναν ρεκόρ γεύσης.

Όποια κι αν είναι η αθλητική πορεία των αγώνων, το μυαλό μας ταξιδεύει στα παραδοσιακά πιάτα ορισμένων χωρών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα οποία λατρεύουμε να καταναλώνουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Bouillabaisse – Γαλλία

Παρ’ ότι μετρά ήδη αρκετά μετάλλια στους φετινούς Αγώνες, η Γαλλία έχει να επιδείξει επίσης, εκτός αγωνιστικού χώρου, μια λαχταριστή και σικάτη σούπα μπουγιαμπέσα (bouillabaisse). Πρόκειται για μια ψαρόσουπα που κατάγεται από τη Μασσαλία. Στην παραδοσιακή συνταγή, χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 3 είδη ψαριών, οστρακοειδή και άλλα θαλασσινά, κρεμμύδια, ντομάτα, σέλερι, πατάτες και πολλά ακόμα.

Pan Con Tomate – Ισπανία

Εσείς μπορεί να θαυμάζετε την ισπανική ομάδα μπάσκετ, εμείς όμως, θα τιμήσουμε δεόντως την αυθεντική ισπανική συνταγή για Pan Con Tomate. Στα ελληνικά σημαίνει «ψωμί με ντομάτα» και πρόκειται για ένα από τα πιο απλά και ευρέως γνωστά πιάτα της Καταλονίας. Παρότι λέγεται ότι οι Ισπανοί ήταν εκείνοι που έφεραν την ντομάτα στην Ευρώπη από την Αμερική, στην Ισπανία δεν την προτιμούσαν μέχρι τον 18ο αιώνα. Το Pan con tomate άρχισε να διαδίδεται τον 19ο αιώνα κι έκτοτε έχει γίνει σήμα κατατεθέν του ισπανικού τραπεζιού. Για την ακρίβεια είναι φρυγανισμένες φέτες ψωμιού αρωματισμένες με σκόρδο και αλειμμένες με πολτοποιημένη ή ψιλοκομμένη ντομάτα. Ολοκληρώνεται με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγο χοντρό αλάτι. Θα την συναντήσετε σκέτη ή με αλλαντικό και τυρί στην κορυφή της. Είναι η ισπανική εκδοχή της ιταλικής μπρουσκέτας.

Pizza Margherita – Ιταλία

Οι Ιταλοί είναι καλοί στην ξιφασκία, αλλά έχουν τα πρωτεία και στην pizza. Όλοι έχουμε ακούσει και σίγουρα έχουμε δοκιμάσει μία φορά στη ζωή μας, την αυθεντική ιταλική pizza Margherita, με φρεσκοψημένη λεπτή ζύμη, σάλτσα ντομάτας, λιωμένη μοτσαρέλα και φρέσκο βασιλικό, ψημένη σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο.

Cheeseburger – Αμερική

Όταν συνδυάζουμε τις λέξεις Ολυμπιακοί Αγώνες και Αμερική έρχονται στο μυαλό οι Ryan Lochte και Missy Franklin. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο όμως, ένα αυθεντικό λαχταριστό αμερικάνικο cheeseburger, σήμα κατατεθέν της αμερικανικής κουζίνας. Ψήστε ελαφρώς το ψωμάκι του burger, φτιάξτε ένα ζουμερό μπιφτέκι, προσθέστε λίγη ντομάτα και μαρούλι, μια φέτα κίτρινο τυρί και κέτσαπ κι έχετε το καλύτερο cheeseburger. Αυτή είναι η βασική συνταγή του, αλλά εσείς μπορείτε να την εμπλουτίσετε με άπειρες προσθήκες, από μπέικον και πίκλες μέχρι μαγιονέζα και διπλή δόση μπιφτεκιού ή τυριού.

Χτυπητή και άλλες «αλοιφές» - Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής τόσο λόγω της οικονομικής της πορείας, όσο και λόγω των αθλητών της που αποκλείστηκαν νωρίς από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Τα διεθνή βλέμματα τραβά όμως και η γνωστή ελληνική χτυπητή με πιπεριές, πάπρικα, σκόρδο και φέτα που απλώνεται υπέροχα στο ψωμί και κάνει τους πάντες να λιώνουν. Το ίδιο και οι διάφορες «αλοιφές» μας, όπως η μελιτζανοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα κτλ, που τις αγαπούν παγκοσμίως.

Tres leches cake – Χιλή

Αν και η Χιλή δεν έχει τραβήξει την προσοχή μας από τις μέχρι τώρα αθλητικές της επιδόσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το συγκεκριμένο γλύκισμά της μας έχει εντυπωσιάσει. Στα ελληνικά «Tres leches cake» σημαίνει «κέικ με τρία γάλατα» και είναι ένα υγρό βουτυρένιο κέικ, ποτισμένο με σιρόπι από γάλα. Θα το συναντήσετε με λευκή επικάλυψη φτιαγμένη από κρέμα γάλακτος.

Σνίτσελ – Αυστρία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις διαμάχες που ταλάνισαν την Ολυμπιακή Επιτροπή της Αυστρίας λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά έχετε δοκιμάσει το αυθεντικό βιεννέζικο σνίτσελ με πατατοσαλάτα; Είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε μέγεθος και πολύ λεπτό, ενώ η πατατοσαλάτα που συνήθως το συνοδεύει, σερβίρεται ζεστή.