Τα 8 σημεία για να απολαύσετε την μπίρα σας στο έπακρο

mpira-kalkairi
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Όχι ότι χρειάζεστε κάτι έξτρα για να απολαύσετε την μπίρα σας, αλλά οι παρακάτω συμβουλές θα ανεβάσουν την εμπειρία σαςστο επόμενο επίπεδο.

Προτιμήστε τη φρέσκια μπίρα
Αν πίνετε εμφιαλωμένη μπίρα ή μπίρα σε κουτάκι, ελέγξτε την ημερομηνία που εμφιαλώθηκε ή συσκευάστηκε ή την ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση. Κάποια ζυθοποιεία χρησιμοποιούν μοναδικούς κώδικες ημερομηνίας, τους οποίους, όμως, μπορείτε να τους «σπάσετε» με λίγη αναζήτηση στο google. Γενικότερα, όμως, να θυμάστε ότι υπάρχουν κάποια είδη μπίρας που είναι καλύτερα παλαιωμένα, αλλά τα περισσότερα είναι πιο απολαυστικά όταν είναι φρέσκα.

Πειραματιστείτε, αλλά επιλέξτε προσεκτικά
Είναι πολύ ωραίο να δοκιμάζουμε συνεχώς νέες μπίρες και γεύσεις, αλλά πρέπει να ξέρουμε πού να κινηθούμε, για να πετύχουμε το στόχο μας. Αν για παράδειγμα, δεν σας αρέσουν τα καυτερά φαγητά, καλύτερα να μείνετε μακριά από μια chili porter ή γενικότερα πικάντικες μπίρες. Ερευνήστε, ρωτήστε, δοκιμάστε και έπειτα κάντε την παραγγελία σας.

Πιείτε την σε καθαρό ποτήρι
Το σωστό, καθαρό και στεγνό ποτήρι αποτελεί το τέλειο «εργαλείο» για να απολαύσετε την μπίρα σας. Για να καταλάβετε ότι είναι καθαρά τα ποτήρια σας, κοιτάξτε αν αφήνει φυσαλίδες προσκολλημένες στο εσωτερικό του ποτηριού καθώς η στάθμη της μπύρας κατεβαίνει. Αν ο αφρός δεν προσκολληθεί σχηματίζοντας τον δακτύλιο, τότε το ποτήρι είναι καθαρό.

Πιείτε την στο κατάλληλο ποτήρι
Αν την καταναλώνετε κατευθείαν από κουτάκι ή μπουκάλι, τότε χάνετε όλα τα αρώματα που έχει να σας προσφέρει. Το ποτήρι σε σχήμα τουλίπας λειτουργεί καλά στα περισσότερα είδη, αν και υπάρχουν κάποια που απαιτούν κάποιο πιο ειδικό ποτήρι για καλύτερη εμπειρία. Κάποια ζυθοποιεία, μάλιστα, πωλούν τα δικά τους ποτήρια για να… «απογειώσουν» την εμπειρία της μπίρας τους.

Προσέξτε τη θερμοκρασία της
Όσο κι αν σας φαίνεται δελεαστικό, μην πιείτε την μπίρα σας παγωμένη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ικανότητά μας να γευόμαστε και να μυρίζουμε σωστά και δυστυχώς πολλοί επιλέγουν τη δροσιά από τη γεύση. Αν θέλετε, όμως, να απολαμβάνετε την μπίρα σας, θυμηθείτε ότι η θερμοκρασία πρέπει να ενισχύει και όχι να καλύπτει την ποιότητα της κάθε μπίρας και ψάξτε να δείτε σε ποια θερμοκρασία σερβίρετε καλύτερα η εκάστοτε μπίρα. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, όσο πιο σκούρα είναι η μπίρα σας, τόσο πιο ζεστή πρέπει να σερβίρεται.

Δοκιμάστε την από την… πηγή
Όποτε αυτό είναι εφικτό, απολαύστε την μπίρα σας φρέσκια από το ζυθοποιείο που την παράγει. Όσο μικρότερη απόσταση έχει να ταξιδέψει μέχρι το ποτήρι σας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευκαιρία σας να απολαύσετε την πιο φρέσκια μπίρα της ζωής σας.

Επιλέξτε το κατάλληλο περιβάλλον και παρατηρήστε τη
Αποφύγετε μέρη με πολύ θόρυβο και οσμές, που θα αναστατώσουν τις αισθήσεις σας και προτιμήστε ένα χαλαρό περιβάλλον, όπου αισθάνεστε άνετα. Κοιτάξτε την, σηκώστε την ψηλά στο φως και δείτε τα χρώματά της, μυρίστε τα αρώματά της κι έπειτα γευτείτε τη. Νιώστε την οξύτητά της, την πικράδα της, την κρεμώδη υφή της, την επίγευσή της. Και τότε τσουγκρίστε στην υγειά σας.

Συνδυάστε τη σωστά
Κάποιοι τη συνδυάζουν με φαγητό, άλλοι με το κατάλληλο πούρο και μερικοί με… Τέχνη. Συνδυάστε τη σωστά με ό,τι σας ευχαριστεί, απογειώστε την εμπειρία σας, κι αν θέλετε μερικά tips για να την ταιριάξετε με το κατάλληλο φαγητό, κάντε κλικ εδώ.