Γιορτάσαμε την Εθνική Ημέρα της Τεκίλα στα Amigos

tekila
ΤΕΤΑΡΤΗ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Στις 24 Ιουλίου το ιδιαίτερο ποτό αγαύης είχε την τιμητική του κι εμείς θελήσαμε να το γιορτάσουμε κι ας βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο παραγωγής του, το Μεξικό. Γι’ αυτό και βρεθήκαμε στο next best thing, το Amigos της Νέας Σμύρνης.

Η τεκίλα έχει συνοδέψει όλους μας σε χαρές, λύπες, έχει κάνει πολλά βράδια μας πιο χαρωπά, μας έχει σηκώσει από το σκαμπό να χορέψουμε, μας έχει κάνει να ορκιστούμε ότι δεν θα ξαναπιούμε ποτέ όταν μας ζαλίζει και σίγουρα έχει δημιουργήσει αναμνήσεις και πολλά hangover κυρίως στα πιο νεανικά χρόνια όλων μας. Δεν μπορούσαμε, λοιπόν, να αφήσουμε τη γιορτή της στις 24 Ιουλίου να περάσει έτσι... αθόρυβα κι αποφασίσαμε να την τιμήσουμε σε ένα μέρος στην Αθήνα που ξέρει να την απολαμβάνει και να τη προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: το Amigos.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στη Νέα Σμύρνη και υπό την καθοδήγηση του Στέλιου Παπαδόπουλου, Jose Cuervo Brand Ambassador και Global Tequila Connoisseur, γνωρίσαμε λίγο καλύτερα το ποτό που μέχρι τώρα πρωταγωνιστούσε στα σφηνοπότηρα του καλοκαιριού, καταρρίπτοντας κάποιους μύθους και μαθαίνοντας την ιστορία του.

Ο Global Tequila Connoisseur, Στέλιος Παπαδόπουλος, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της τεκίλα

Τι μάθαμε για την τεκίλα

  • Το έντονο και για πολλούς «επιθετικό» αυτό ποτό προέρχεται από το φυτό μπλε αγαύη (η αγαύη είναι ελληνική ονομασία και σημαίνει αξιοθαύμαστος), το οποίο παρ’ όλο που πολλοί θεωρούν κάκτο, δεν είναι, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών, μαζί με τα σπαράγγια και την αγκινάρα.
  • Η αυθεντική τεκίλα παράγεται μόνο σε 5 πολιτείες (Γουαναχουάτο, Μιτσοακάν, Ναγιαρίτ, Χαλίσκο και Ταμαουλίπας) και τηρούνται σκληροί κανονισμοί για να θεωρηθεί τεκίλα. Η 100% τεκίλα αγαύης δεν έχει εμπλουτιστεί με άλλα σάκχαρα και εμφιαλώνεται στις 5 συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχει, όμως, και τεκίλα που περιέχει το λιγότερο 51% σάκχαρα από αγαύη και 49% από ζαχαροκάλαμο.
  • Αν και είναι ένα είδος μεσκάλ, η σύγχρονη τεκίλα χρησιμοποιεί μόνο μπλε αγαύη και διακρίνεται για τον τοπικό χαρακτήρα της. Συνήθως έχει 38-40% αλκοολικούς βαθμούς και αποστάζεται δύο φορές, ενώ η piña (η καρδιά του φυτού) ψήνεται στον ατμό. Στην περίπτωση του μεσκάλ, η piña ψήνεται, το ποτό παράγεται κυρίως στην Οαχάκα από διάφορες ποικιλίες και η απόσταξη γίνεται μόνο μια φορά. Επίσης, μπορεί να έχει σκουλήκι, κάτι που δεν συμβαίνει με την τεκίλα.
  • Οι jimadors που ασχολούνται με την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των piñas, καθαρίζουν 350 piñas σε 7 ώρες. Σκεφτείτε ότι ένας πρωτάρης μπορεί να καθαρίσει 1 piña σε περίπου 30-45 λεπτά.
  • Πίσω από κάθε γουλιά τεκίλα κρύβονται πολλά χρόνια και μια μεγάλη διεργασία παραγωγής της

    Όσο πιο καλά καθαρίζεται το φυτό, φτάνοντας πιο βαθιά, τόσο πιο ποιοτική είναι η τεκίλα που θα παραχθεί.
  • Για κάθε 1 λίτρο τεκίλα χρειαζόμαστε 7 κιλά πρώτη ύλη. Η αγαύη πρέπει να ξέρετε ότι αποτελεί το μοναδικό φυτό που φωτοσυνθέτει τη νύχτα και φτάνει στην απόλυτη ωρίμανση στα 7-10 χρόνια.
  • Για να παραχθεί 1 μπουκάλι τεκίλα χρειάζονται τουλάχιστον 8 χρόνια.
  • Η τεκίλα είναι λευκή. Το κίτρινο χρώμα που μπορεί να συναντήσουμε οφείλεται σε προσθήκη συστατικών ή γλυκαντικών και στα βαρέλια. Η παλαίωση δίνει πλήθος γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών στην τεκίλα, χάρη στα ειδικά, δρύινα βαρέλια.
  • Το 2004, η Ελλάδα ήταν δεύτερη σε κατανάλωση τεκίλα στον κόσμο, πίνοντας περισσότερο και από τους… Μεξικανούς.
  • Το παλαιότερο αποστακτήριο τεκίλα στο Μεξικό είναι το La Taverna de Cuervo και για όσους δεν γνωρίζουν, “cuervo” σημαίνει κοράκι.

Τα τρία είδη τεκίλα που γευτήκαμε

Η γευσιγνωσία που μας άλλαξε τα δεδομένα
Μετά τη γνώση έρχεται και η πράξη, όπου για πρώτη φορά στη ζωή μας δοκιμάσαμε τεκίλα όπως της αρμόζει, σε μια μικρή γευσιγνωσία που περιλάμβανε λευκή Jose Cuervo Tradicional, μια 1800 Reposado, δηλαδή ωριμασμένη από 2 έως 12 μήνες σε μεγάλα ή μικρά δρύινα βαρέλια, με ανοιχτό χρυσό τόνο στο χρώμα και μια Reserva de la Familia, η πρώτη extra-añejo τεκίλα του κόσμου, δηλαδή το πιο παλαιωμένα και ακριβό είδος τεκίλα. H Tradicional (100% αγαύη) μας έβγαλε άρωμα λεμονιού και καπνιστή πιπεράτη γεύση, σε αντίθεση με την reposado που αναδείκνυε νότες πορτοκαλιού και έβγαζε ένα πιο φρουτώδες και γλυκό άρωμα, με μια πιο ελαφριά και ήπια αίσθηση. Η Reserva de la Familia ήταν σίγουρα πιο καυτερή, με πολλά μπαχάρια και πιο έντονη αίσθηση μελιού, αμυγδάλου και αποξηραμένων φρούτων και κάπως έτσι καταλάβαμε ότι τόσα χρόνια πίναμε λάθος την τεκίλα και δεν την είχαμε καταλάβει ούτε στο ελάχιστο. Σύμφωνα με τις συμβουλές του ειδικού, Στέλιου Παπαδόπουλου, πρέπει πρώτα πάντα να προετοιμάζουμε την παλέτα μας και να μην πίνουμε απότομα μεγάλη ποσότητα (όπως κάνουμε με το σφηνάκι), για να τη γευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να μην μας φτάσει επιθετικά στον ουρανίσκο. Φροντίστε, λοιπόν, να πίνετε πρώτα μια μικρή γουλιά κι έπειτα να συνεχίζετε με μια πιο γενναία δόση, ελέγχοντας πάντα να μην είναι πολύ παγωμένη. Όσο κι αν πολλοί τη λαχταρούν παγωμένη, η τεκίλα (όπως και όλα τα αρωματικά ποτά) δεν πρέπει να πίνεται σε βαθμούς κάτω του μηδενός, γιατί χάνονται τα γευστικά χαρακτηριστικά της.

Ετοιμάζοντας το Squeeze

«Παιχνίδι» με την τεκίλα
Η τεκίλα αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά κοκτέιλ, με πρώτο και καλύτερο τη Μαργαρίτα. Εμείς πρωτοτυπήσαμε και φτιάξαμε κάτι πολύ πιο εύκολο, αλλά αρκετά δροσερό και ελαφρύ, ιδανικό για όσους δεν αντέχουν το έντονο άρωμά της: το κοκτέιλ Squeeze. Για να το φτιάξετε κι εσείς:

-Γεμίστε ένα μεγάλο ποτήρι με πάγο.

-Προσθέστε 40ml Jose Cuervo Especial Silver

-Απογεμίστε με λεμονάδα με ανθρακικό

-Κόψτε ένα lime στη μέση κι έπειτα ξανά στη μέση και στύψτε το ¼ στο ποτό σας

-Προσθέστε το lime που στύψατε για γαρνίρισμα

Στην υγειά της τεκίλα!

Info
Amigos
Μεγ. Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη
210 9332220

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ