Κρασί και οστρακοειδή: τι να επιλέξετε

krasi-streidia-ostrakoeidi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Απολαμβάνουμε τα θαλασσινά στο μέγιστο, μαζί με το κατάλληλο κρασί.

Τα κρασιά που συνήθως ταιριάζουν με τα όστρακα είναι αυτά που είναι δροσιστικά και αναζωογονητικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η οξύτητά τους ενεργεί σαν μια έξτρα στάλα λεμονιού. Ο ορυκτός χαρακτήρας και ορισμένες άλλες ιδιότητες του κρασιού που δίνουν την εντύπωση της αλατότητας -όπως η παρουσία οινολάσπης κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του κρασιού- τείνουν επίσης να συμπληρώνουν το εύθραυστο φάσμα των γεύσεων ενός οστράκου.

Muscadet
Εάν υπάρχει ένα κλασικό ζεύγος για τα στρείδια, είναι το πάντα φωτεινό, πάντα τραγανό Muscadet. Αυτό το κρασί προέρχεται από το τμήμα της κοιλάδας του Λίγηρα, όπου ο ποταμός συναντά τον Ατλαντικό και είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από το τοπικό σταφύλι Melon de Bourgogne, που αναφέρεται απλώς ως Melon. Τα καλύτερα Muscadet είναι αυτά που παλαιώνουν για αρκετό διάστημα sur lie.

Fino Sherry
Ένας άλλος παράκτιος οίνος, το Sherry παράγεται μέσα και γύρω από το Jerez de la Frontera στην περιοχή της Ανδαλουσίας της Ισπανίας. Εκεί, τα σταφύλια Palomino κάνουν κρασί που ταιριάζει με ντόπιες λιχουδιές όπως εξαιρετικά στρείδια, αλλά και άλλους αλμυρούς μεζέδες: από τις ελιές έως τα αμύγδαλα και τις αντσούγιες. Το Fino είναι το ελαφρύτερο και πιο ξηρό στυλ Sherry. Για την ακρίβεια, είναι πολύ ξηρό. Επιπλέον, έχει μια umami γεύση ξηρών καρπών που προκύπτει από τον ειδικό τρόπο με τον οποίο ωριμάζει: η επιφάνεια του κρασιού καλύπτεται από ένα στρώμα  κυττάρων ζύμης που αναπτύσσεται στην κορυφή του κρασιού στο βαρέλι για να το προστατεύσει από την οξείδωση. "Αλλά ... το Sherry είναι ενισχυμένο κρασί!", ίσως σκέφτεστε. Ισχύει, αλλά ο συγκεκριμένος ενισχυμένος οίνος τείνει να έχει περίπου 15% αλκοόλ, δεν είναι δηλαδή πιο δυνατός από πολλά επιτραπέζια κρασιά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Chablis
Το Chablis είναι η βορειότερη αμπελουργική περιοχή της Βουργουνδίας, αλλά είναι γεωγραφικά πιο κοντά στη Καμπανία από την Côte d'Or. Αυτό συνεπάγεται ένα πιο δροσερό κλίμα, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλότερη φυσική οξύτητα στα κρασιά της περιοχής.  Όπως και οι άλλες λευκές Βουργουνδίες, το Chablis είναι φτιαγμένο από 100% σταφύλια Chardonnay, αλλά δύο κύριοι παράγοντες θέτουν το προφίλ γεύσης του. Το ένα είναι ο τύπος εδάφους που βρίσκεται στην περιοχή του, το  Kimmeridgian - ένα έδαφος πλούσιο σε πηλό που περιέχει θαλάσσια απολιθώματα. Ναι, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πραγματικά ίχνη κελύφους στρειδιών στο έδαφος όπου αναπτύσσονται τα αμπέλια! Το δεύτερο χαρακτηριστικό που επηρεάζει το προφίλ του κρασιού είναι ότι οι παραγωγοί τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερη δρυ, τόσο στη ζύμωση όσο και στην ωρίμανση των κρασιών τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό κρασί, φρέσκο, με πολύπλοκο ουρανίσκο που ταιριάζει άψογα με οστρακοειδή.

Sancerre
Η δροσιά της κοιλάδας του Λίγηρα συνδυάζεται με το έδαφος Kimmeridgian στο Sancerre. Αυτό συμβαίνει επειδή η κοιλάδα είναι μέρος ενός αρχαίου θαλάσσιου στρώματος γνωστού ως λεκάνη του Παρισιού που εκτείνεται μέχρι την Αγγλία. Τα κρασιά Sancerre της περιοχής έχουν παρόμοια ορυκτότητα και προφίλ με αυτά που παράγονται στο Chablis. Αλλά αντίθετα με τη λευκή Βουργουνδία, το σταφύλι που καλλιεργείται κυρίως εδώ είναι το αρωματικό Sauvignon Blanc, γνωστό για την οξύτητα και τις νότες εσπεριδοειδών.

Σαμπάνια
Υπάρχουν λίγα φαγητά εκεί έξω που να ταιριάζουν άψογα με τα αφρώδη κρασιά, αλλά σίγουρα τα στρείδια είναι ένα από αυτά. Η περιφέρεια της Καμπανίας έχει ένα παρόμοιο ορυκτό προφίλ με τις Sancerre και Chablis: φλέβες πετρώδους εδάφους και θαλάσσια ιζήματα βρίσκονται σε όλη την έκταση της. Τα στυλ σαμπάνιας ποικίλλουν ανάλογα με τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται (Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunier είναι οι κύριες τρεις). Επίσης, ρόλο παίζει και η ηλικία των εφεδρικών οίνων στο μείγμα (εάν πρόκειται για μη κλασικό cuvee) και πόση δόση προστίθεται πριν το corking (όσο λιγότερη  η δοσολογία, τόσο πιο ξηρή η σαμπάνια). Ένα Brut (ξηρό) Blanc de Blancs (100% Chardonnay) είναι το απόλυτο ταίριασμα, αλλά κάθε μπουκάλι από έναν αξιόπιστο παραγωγό είναι πολύ καλός συνδυασμός.

Ξηρά Tokaji
Το Tokaj της Ουγγαρίας μπορεί να είναι γνωστό για τα γλυκά, επιδόρπια κρασιά με βοτρύτη, αλλά η περιοχή μπορεί να υπερηφανεύεται για ορισμένες μεγάλες ξηρές εκδόσεις. Από την άποψη των αρωμάτων και της οξύτητας, οι οίνοι αυτοί βρίσκονται μεταξύ του Sauvignon Blanc και του Riesling, αλλά τα ηφαιστειακά εδάφη της περιοχής παρέχουν ένα εντελώς διαφορετικό είδος ορυκτότητας.

Ασύρτικο
Η πολυσυζητημένη ποικιλία του πανέμορφου κυκλαδίτικου νησιού με την διεθνή καριέρα, διαθέτει την αυστηρή οξύτητα και το σώμα που χρειάζεται για να συνοδεύσει τα εκλεκτά αυτά εδέσματα. Βέβαια στα χαρακτηριστικά του θα προσθέσουμε την αδιαπραγμάτευτη παρουσία ορυκτότητας και ευχάριστες νότες εσπεριδοειδών που επιτείνουν την απόλαυση.

Πηγή: www.krasiagr.com