Botrini' s: Κατάδυση στα μυστικά του γνωστού σεφ

botrini-s-katadusi-sta-mustika-tou-gnostou-sef

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Με το μότο «υψηλή γαστρονομία για όλους σε προσιτές τιμές» ο Έκτορας Μποτρίνι μας ξανασυστήνει το εστιατόριό του, που άνοιξε τις πόρτες του το περασμένο καλοκαίρι, παρουσιάζοντας εξαιρετικές προτάσεις υψηλής ποιότητας σε πιο προσιτή «συσκευασία».

Για πολλά χρόνια ο Έκτορας Μποτρίνι περιεργαζόταν την ιδέα και το όνειρο να πραγματοποιήσει το δικό του εστιατόριο και μάλιστα στην Αθήνα. Ο ίδιος πιστεύει ότι μια από τις γνήσιες χαρές της ζωής είναι το μοίρασμα του φαγητού με φίλους και αγαπημένους, στο ίδιο τραπέζι.

Έφτασε λοιπόν, η ώρα α μας φιλοξενήσει στο δικό του «σπίτι» σε μια όμορφη μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, με έναν υπέροχο δροσερό κήπο.

Ήδη από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του απέσπασε θετικότατα σχόλια και κριτικές, αλλά και Χρυσό Σκούφο. Όλοι του οι χώροι είναι διακοσμημένοι και δομημένοι με βάση τη minimal αισθητική, μακριά από «πολυλογία» και υπερβολή, η άνεση και η μοντέρνα πολυτέλεια.

Η εσωτερική αίθουσα χωρίζεται σε διαφορετικά επίπεδα και αφήνει το μάτι να χαθεί στην αυλή αλλά και στην κουζίνα, που είναι «περιφραγμένη» με ψηλή τζαμαρία. Το σύνολο συμπληρώνεται από τον εξωτερική αυλή, με τον καταπράσινο κήπο και τα χαμηλά σιντριβανάκια που προφέρουν την ιδανική λύση δροσιάς τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες.

Το μενού του Botrini’s συνδυάζει τα πιάτα με την «υπογραφή» του Έκτορα, τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις, αλλά και άλλα απλούστερα, έτσι ώστε ο επισκέπτης να εισαχθεί σταδιακά και ομαλά στον κόσμο της υψηλής γαστρονομίας του Έκτορα, χωρίς να σπαταλήσει μια περιουσία.

Το μενού ΒΟΕ μάλιστα, που καθιέρωσε πρόσφατα, προσπαθεί αν προωθήσει ακριβώς αυτή την ιδέα της προσιτής κατανάλωσης υψηλών ποιοτικά εδεσμάτων. Με 40 ευρώ το άτομο, μπορείτε να απολαύσετε ορεκτικό, κυρίως πιάτο, γλυκό και μισό μπουκάλι κρασί από τα προτεινόμενα του μενού και να αποκτήσετε πλήρη άποψη για την γαστρονομική πρόταση του Έκτορα Μποτρίνι.

Με το μενού αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε από τα ορεκτικά κερκυραϊκή φριτάτα, με χιόνι φέτας και σαρδέλα τηγανητή, Coppa του πατέρα του Έκτορα με πεπόνι και γαρίδες ή ανάμεικτη σαλάτα με μεσογειακά αρώματα και κατσικίσιο τυρί.

Η coppa –είδος αλλαντικού που μοιάζει με το προσούτο- συνοδευόταν εξαιρετικά από το σορμπέ και τις φέτες πεπονιού, ενώ η φριτάτα με παναρισμένο τηγανητό λαβράκι, σαρδέλα και γαρίδες μαζί με ένα σφουγγάρι ντομάτας και λίγη αλμύρα συνέθεταν ένα νησιώτικο πιάτο απείρου κάλλους.

Από τα κυρίως πιάτα στο μενού έχετε δυνατότητα επιλογής από κατσικάκι με κρέμα από θαλασσινό σκόρδο, «γη» από κουμ κουάτ και γλυκόξινη σάλτσα Μαυροδάφνης, κοτόπουλο βιολογικής εκτροφής ή ριζότο με αναφορά στην Ελλάδα.

Το κοτόπουλο ήταν ψημένο στην εντέλεια και ιδιαίτερα ζουμερό, συνοδευόταν από αφρό λεμονιού που του ταίριαζε γάντι και ψεύτικα νιόκι παρμεζάνας. Όσο για το ριζότο, τα λόγια είναι ελάχιστα. Χυλωμένο έτσι όπως πρέπει ακριβώς, με συνεχές γρήγορο ανακάτεμα πάνω από την κατσαρόλα για 20 λεπτά και με ψιλοκομμένο φρέσκο καρπούζι να συνοδεύει τη γεύση της φέτας, ήταν ένας γευστικός πειρασμός που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Αν δεν επιθυμείτε να ξοδέψετε αυτά τα χρήματα όμως, το Botrini’s σας δίνει πια τη δυνατότητα να διαλέξετε και μεμονωμένα πιάτα από το a la carte μενού του. Γαρίδες καταϊφι με ξύδι φράουλας και σταφύλι από πεπόνι, χταπόδι στο φυσικό του περιβάλλον, κυβισμός σολομού σε δύο υφές και το σορμπέ του, ριζότο με κακάο και γαρίδες με κεράσι, χοιρινό βιολογικής εκτροφής από τη Σπάρτη, αργοψημένο με πουρέ λάχανο και ελαφριά σος από μαϊντανό είναι μερικές μόνο από τις a la carte επιλογές που έχετε.

Τα ορεκτικά, ριζότο και τα ζυμαρικά κοστίζουν 17 ευρώ/πιάτο, ενώ τα κυρίως από 25 μέχρι 30 ευρώ το ένα.

Τέλος, τα γλυκά του ήταν αποκάλυψη. Τόσο το τσουρέκι όπως στη χώρα των Βάσκων με παγωτό καφέ και μαρμελάδα ροδάκινο, όσο και το παγωτό από κατσικίσιο τυρί με μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα λεμόνι δεν σου άφηναν περιθώριο να αφήσεις ούτε για δείγμα στο πιάτο.

Το τσουρέκι, καραμελωμένο και ελαφρώς ψημένο από πάνω, θύμιζε την όψη της crème brullee και μαζί με το παγωτό νεσκαφέ και τη μαρμελάδα ροδάκινο έδενε υπέροχα. Όσο για το παγωτό, τι να πει κανείς; Σερβιρισμένο σε ψηλό ποτήρι της σαμπάνιας, τοποθετημένο σε στρώσεις, είναι το ιδανικότερο γλυκό για να κλείσεις ένα όμορφο γεύμα χωρίς να βαρύνεις από τη γλυκύτητά του αλλά και να δροσιστείς τις ημέρες του καύσωνα.

Τελικά όμως, ό,τι και να πούμε για τα πιάτα του Botrini's, σίγουρα τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν και να μεταφέρουν με ακρίβεια την αισθητική του στησίματός τους, όσο και το συνταίριασμα των διαφορετικών γεύσεων.

Πληροφορίες: Botrini’s, Βασιλέως Γεωργίου Β’ 24Β, Χαλάνδρι, 2106857323-4, www.botrinis.com , 35-45 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]