10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για την τρούφα

mauri-troufa
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Το υπόγειο αυτό μανιτάρι με το έντονο άρωμα, είτε το αγαπάς, είτε το μισείς, καθώς η έντασή του τείνει να καλύπτει τις γεύσεις του πιάτου. Αποτελεί κρυμμένο θησαυρό της γης, κοστίζει ακριβά, το συναντάμε σε προσεγμένα πιάτα εστιατορίων και υπάρχουν πάνω από 140 ποικιλίες παγκοσμίως, αν και πολύ λίγες έχουν πραγματική αξία. Τι άλλο, όμως, δεν γνωρίζουμε γι’ αυτόν τον ιδιαίτερο μύκητα;

1. Για την εύρεση της τρούφας επιστρατεύονται ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και γουρούνια, ηλεκτρονικοί ανιχνευτές οσμών, ακόμη και μια συγκεκριμένη κατηγορία… μύγας (Suillia Gigantea).

2. Για τις φρέσκες τρούφες (έχουν βραχύβια διάρκεια, έξι ημέρες το πολύ), ακολουθεί ένας ιλιγγιώδης «αγώνας δρόμου» διάθεσης και προμήθειας, με κόστη στα οποία ανταποκρίνονται λίγοι!

3. Μια σπάνια ιταλική λευκή τρούφα πουλήθηκε για 28 χιλιάδες λίρες το 2004 σε δημοπρασία.

4. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός τρούφας, με παραγωγή που ανέρχεται στους 41 τόνους το χρόνο. Η τρούφα καλύτερης ποιότητας, ωστόσο, προέρχεται από την Ιταλία και τη Γαλλία. 

5. Οι Ιταλοί θεωρούν τη λευκή τρούφα (tuber magnatum) ανώτερη στη γεύση από τη μαύρη (tuber melonosporum).

6. Η τρούφα μεγαλώνει σε αρμονία με το δέντρο που την… φιλοξενεί, βοηθώντας το να λαμβάνει φώσφορο, ενώ σε αντάλλαγμα η τρούφα λαμβάνει σάκχαρα που της επιτρέπει να μεγαλώσει.

7. Θεωρείται αφροδισιακή και κατά τον Μεσαίωνα δεν επιτρεπόταν στους μοναχούς να την καταναλώσουν, για να μην… παρασυρθούν.

8. Θεωρείται ότι η καλύτερη μαύρη τρούφα προέρχεται από τη Γαλλία και μάλιστα από την νοτιοδυτική περιοχή Dordogne. Η πιο διάσημη μαύρη τρούφα προέρχεται, μάλιστα, από ένα συγκεκριμένο μέρος της περιοχής, το Périgord.

9. Έχει χαρακτηριστεί ως το «διαμάντι της μαγειρικής», η «μαύρη βασίλισσα», το «μαύρο μαργαριτάρι» κ.ο.κ.

10. Τα πιο διάσημα πιάτα με τρούφα είναι το ριζότο, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως στα ζυμαρικά, αλλά και το κοτόπουλο. Οι Γάλλοι λατρεύουν τη μαύρη τρούφα από το Périgord με αβγά (ομελέτα ή scrambled eggs), ενώ η λευκή τρούφα δεν πρέπει να συνδυαστεί ποτέ με υλικά υψηλής οξύτητας, τα οποία θα… σαμποτάρουν τη γεύση της.

11. Ταιριάζει καλά με κρασιά μεσαίου σώματος, όπως Βουργουνδίες ή γαλλικά Sauvignon Blanc.