Οι καλύτερες λιχουδιές του κόσμου για την παραλία...

oi-kaluteres-lixoudies-tou-kosmou-gia-tin-paralia

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Ως παιδάκια μάθαμε να τρώμε στην παραλία κεφτεδάκια, πατάτες τηγανητές και σάντουιτς και ως αυθεντικοί Έλληνες να το ρίχνουμε στους μεζέδες για ουζάκι πλάι στην θάλασσα. Οι Κροάτες από την άλλη, προτιμούν να απολαμβάνουν στην παραλία χταπόδι στα κάρβουνα, ενώ οι Πορτογάλοι τρελαίνονται για ψητές σαρδέλες κάτω από τον ήλιο. Ποιες είναι οι γευστικές συνήθειες του πλανήτη για ένα διάλειμμα ανάμεσα στις βουτιές;

Σίγουρα στην παραλία θα απολαύσετε άπλετο ήλιο, αλάτι και άμμο. Αλλά τι θα φάτε μετά τη βουτιά σας; Δείτε ποιες είναι λιχουδιές που προτιμούν οι λαοί του πλανήτη –όπως τις παρουσίασε η Daily Meal- για να ικανοποιήσουν την πείνα τους μετά τα μακροβούτια… Φορέστε το μαγιό σας και κάντε όρεξη, γιατί σίγουρα εκτός από τη θάλασσα και τον ήλιο αγαπάτε και το φαγητό…

Caipiroska και χταπόδι στα κάρβουνα (Hvar, Κροατία)

Το νησί Hvar είναι το hot spot των δαλματικών ακτών. Όμορφα λιθόστρωτα δρομάκια, chic εστιατόρια, resort και πολλά cocktails. Εκεί δοκιμάστε νόστιμο mojito και caipiroska και απολαύστε χταπόδι στα κάρβουνα, καθώς ατενίζετε τη Μεσόγειο και κινείστε στους ρυθμούς που επιλέγει ο Dj.

Jerk Chicken (Portland, Τζαμάικα)

Η Τζαμάικα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις εντυπωσιακές παραλίες της, τη reggae μουσική και φυσικά, τον καφέ της. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό όμως, προϊόν της είναι το κοτόπουλο jerk. «Jerk» είναι ένας τρόπος ψησίματος αλλά και μια ειδική μαρινάτα. Παραδοσιακά, περνάτε το κοτόπουλο και το τρίβετε με ένα μίγμα μπαχαρικών από κανέλα, πιπέρια, κρεμμύδι, θυμάρι και σκόρδο. Το μαριναρισμένο κρέας στη συνέχεια, αργοψήνεται στη σχάρα και φτιάχνει το φημισμένο κοτόπουλο jerk. Η Boston Bay λέγεται ότι είναι η γενέτειρα του κοτόπουλου jerk και φιλοξενεί κάθε χρόνο το Portland Jerk Festival, με μουσική και χιλιάδες πάγκους με φαγητό. Οι δρόμοι γύρω από τη Boston Bay είναι γεμάτοι με πάγκους που πωλούν κοτόπουλο jerk από όπου μπορείτε να πάρετε και να απολαύσετε μια μερίδα σε χαρτί στο χέρι για την παραλία.

Τηγανητές μπανάνες και Guacamole (Samara, Κόστα Ρίκα)

Η παραλία Playa Samara στην Κόστα Ρίκα δεν είναι μόνο μια υπέροχη τουριστική παραλία με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, εστιατόρια, bars και disco, αλλά διαθέτει κι έναν εξαιρετικό αλιευτικό στόλο και μεγάλα αγροκτήματα. Η συγκεκριμένη παραλία μάλιστα, ξεχωρίζει για την κουζίνα της… Το guacamole είναι ένα dip πολύ γνωστό στην ισπανόφωνη χώρα το οποίο συνδυάζουν τέλεια με τις τηγανητές μπανάνες.

Roti (St. Lucia)

Η Vigie Beach στη Saint Lucia είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες στην λεκάνη της πρωτεύουσας Castries και η μεγαλύτερη χρυσαφένια αμμουδιά του νησιού. Εκεί απολαμβάνουν το υπέροχο roti. Το roti μοιάζει με pancake ή με λεπτή πίτα από αλεύρι, σαν την tortilla. Παραδοσιακά φτιάχνεται από αλέυρι, αλάτι, και νερό και γεμίζεται με κοτόπουλο με κάρυ, κατσίκι, γαρίδες ή ρεβίθια.

Frankies (Mumbai, Ινδία)

Το frankie είναι μια μοναδική λιχουδιά που θα βρείτε στους δρόμους της Mumbai και φυσικά στην παραλία Juhu Beach. Το Frankie μοιάζει με το roti και γεμίζεται συνήθως με αρνί, κοτόπουλο και πατάτες και τρώγεται όλες τις ώρες, σε όλα τα μέρη.

Empanadas (Πουέρτο Ρίκο)

Empanadas μπορείτε να βρείτε παντού στο Πουέρτο Ρίκο. Πρόκειται για πιτάκια γεμιστά με κιμά, λαχανικά και τυρί, τηγανισμένα ή ψητά. Ξεχωρίζει η καντίνα Sol Food στο Isla de Vieques το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε σχετικά νωρίς γιατί οι empanadas της έχουν μεγάλο σουξέ…

Σφυρίδα στη σχάρα και τηγανητά στρείδια (Panama City, Φλόριντα)

Η πόλη του Παναμά είναι γνωστή και ως «η παγκόσμια πρωτεύουσα των θαλασσινών». Εκεί τα φρέσκα θαλασσινά βγαίνουν κατευθείαν από τις τοπικές ψαρόβαρκες και τρώγονται χωρίς πολλά «μπιχλιμπίδια». Τα ρίχνουν απλά στη σχάρα ή στο τηγάνι και ταιριάζουν απόλυτα με την παγωμένη μπίρα και την θέα στην παραλία του κόλπου.

Yaniqueque (Δομινικανή Δημοκρατία)

Στην πανέμορφη παραλία Boca Chica, οι λουόμενοι απολαμβάνουν πάντα τα yaniqueques. Πρόκειται για τραγανά, chips από φύλλο, γνωστά και ως «johnny cakes». Παραδοσιακά τρώγονται με ζεστη σοκολάτα ή για περισσότερη γεύση, με σαλάμι και αλλαντικά.

Granita (Salina, Σικελία, Ιταλία)

Το Salina είναι ένα καταπράσινο νησί στις ακτές της Σικελίας με μαύρη άμμο. Το γευστικό tip του νησιού είναι η υπέροχη δροσιστική γρανίτα. Εδώ θα βρείτε γρανίτα με γεύση καφέ, φρέσκων φρούτων, φιστικιού, αμυγδάλου και αμέτρητες ακόμα.

Μπακαλιάρος Al Pil-Pil (Cadiz, Ισπανία)

Η Cadiz είναι μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας που διαθέτει υπέροχες παραλίες. Ο μπακαλιάρος al pil-pil είναι μια λιχουδιά που προτιμούν πολύ οι ντόπιοι το καλοκαίρι. Το «Al pil-pil» είναι είδος σάλτσας βάσκικης προέλευσης, που φτιάχνεται με λάδι, σκόρδο και μικρές πιπερίτσες.

Ψητές σαρδέλες (Portimão, Πορτογαλία)

Οι ψητές σαρδέλες στα κάρβουνα με πατάτες και σαλάτα είναι ο απόλυτος γευστικός συνδυασμός που επιβάλλεται να δοκιμάσουν όσοι βρίσκονται στην περιοχή για μπάνιο. Τα εστιατόρια στην προκυμαία του λιμανιού της Algarve στο Portimão γεμίζουν με κόσμο που απολαμβάνει τις καλύτερες sardinhas asadas (όπως λέγονται οι σαρδέλες στα κάρβουνα). Οι σαρδέλες ψήνονται μπροστά σου και σερβίρονται με ψωμί, σαλάτα και πατάτες.

Ψάρι στα κάρβουνα (Phu Quoc, Βιετνάμ)

Η παραλία Bai Truong Beach είναι στο νησί Phu Quoc του Βιετνάμ. Το Phu Quoc είναι γνωστό στους καλοφαγάδες για το εξαιρετικό του πιπέρι, την νόστιμη σάλτσα ψαριών και το λαχταριστό ψάρι στα κάρβουνα. Το The Palm Tree, πάνω ακριβώς στην άμμο σερβίρει φρέσκο ψάρι και δεν διαθέτει ψυγείο (!) καθώς ψήνει ό,τι φέρει η βάρκα του ψαρά εκείνη την ώρα. Το ψάρι ψήνεται και σερβίρεται με την τοπική σάλτσα ψαριών που παράγεται στον τόπο.

Καρύδα (Ko Phi Phi, Ταϋλάνδη)

Το Ko Phi Phi Don είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά Phi Phi στην Ταϋλάνδη το οποίο περηφανεύεται για τις καρύδες του κατά μήκος της παραλίας. Το νησί είναι καλυμμένο με μεγάλα δέντρα και στην παραλία Loh Dalum Bay οι επισκέπτες απολαμβάνουν την παρθένα παραλία πίνοντας κατευθείαν μέσα από τις καρύδες, ενώ δοκιμάζουν και τα coconut donuts, από τους πλανόδιους, που φτιάχνονται από αφράτη ζύμη, καρύδα και κρέμα καρύδας και τηγανίζονται για να γίνουν τραγανά από έξω και ζουμερά μέσα.

Cuban Food (Miami, Φλόριντα)

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε στο Miami και να μην δείτε τους λουόμενους να απολαμβάνουν λατινικές γεύσεις. Ένα κουβανέζικο σάντουιτς ή μια σαλάτα από την Κούβα είναι μερικές από τα επιλογές των επισκεπτών της παραλίας του Miami.

Hamburgers-Hot Dogs (παραλία Water Taxi, Queens, Νέα Υόρκη)

Η παραλία Water Taxi είναι μια τεχνητή παραλία σε μια αποβάθρα στο Governor's Island στη Νέα Υόρκη. Το αγαπημένο τοπικό φαγητό για την παραλία είναι φυσικά τα υπέροχα ζουμερά hamburgers και τα λαχταριστά hot dogs. Μαζί με μπίρα ή χυμούς τροπικών φρούτων κάνουν ένα ιδανικό καλοκαιρινό έδεσμα για την παραλία, ατενίζοντας το Midtown του Μανχάταν.