Λαχταριστές γεύσεις που θα σας... φτιάξουν τη διάθεση

laxtaristes-geuseis-pou-tha-sas-ftiaksoun-ti-diathesi

ΤΡΙΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Κλείστε για λίγο τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας στην… αποθήκη και «βουτήξτε» με τα μούτρα στις παρακάτω γεύσεις από όλο τον πλανήτη που θα σας φτιάξουν τη διάθεση… αυτομάτως.

Είναι μια κρύα και βροχερή χειμωνιάτικη ημέρα και βραχήκατε μέχρι το κόκκαλο ή έχει απίστευτο καύσωνα έξω και ο ιδρώτας στάζει από το μέτωπο καταστρέφοντας και το παραμικρό υπόλειμμα καλής διάθεσης; Μόλις απολυθήκατε από την εταιρεία που δουλεύατε και διαπιστώσατε μερικές καινούργιες ρυτίδες στο μέτωπό σας, ενώ η τηλεόραση δεν σταματά να αναλύει τα νέα οικονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να βγει η χώρα από την κρίση; Τι μπορείτε να κάνετε;

Επειδή οι λόγοι της κακοκεφιάς ποικίλουν, ένα πράγμα μόνο μπορεί να μας σώσει: κάτι γλυκό, κάτι νόστιμο, κάτι σπιτικό, κάτι… απολαυστικό! Μερικές λιχουδιές δηλαδή, που θα γεμίσουν το στόμα και το στομάχι μας, που αν και κάνουν κακό στα δόντια και τη σιλουέτα μας, με έναν περίεργο τρόπο μας κάνουν να νιώθουμε… ευτυχισμένοι! Ιδού 10 feel-good γεύσεις από όλο τον κόσμο που μπορούν –σύμφωνα με το CnnGo- να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα!

Παγωτό-ΗΠΑ

Σκεφτείτε κάθε ρομαντική κομεντί του Χόλυγουντ που περιγράφει κάποιον χωρισμό και θα καταλάβετε ακριβώς πως οι Αμερικανοί πνίγουν κυριολεκτικά τον πόνο τους σε ένα λίτρο παγωτό. H γεύση του παγωτού φέρνει στον νου νοσταλγικές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια και επαναφέρει την ξέγνοιαστη διάθεση των καλοκαιριών και των πάρτι μας. Το παγωτό επίσης, είναι παχυντικό και απαγορευμένο, ως εκ τούτου και πολύ... απολαυστικό.

Πραλίνα φουντουκιού, Ιταλία (Nutella)

Η σοκολάτα είναι γνωστό ότι μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση χάρη στην εξαιρετική της γεύση, τη ζάχαρη που περιέχει και στα αλκαλοειδή που βρέθηκαν στο κακάο. Η ενισχυμένη με φουντούκι σοκολατένια λιχουδιά τύπου Nutella, που απλώνεται υπέροχα πάνω σε ψωμί, φρυγανιά ή τσουρέκι, είναι η πιο απολαυστική μορφή σοκολάτας που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε. Το 100% των Ιταλίδων ανέφεραν σε έρευνα ότι η Nutella είναι ένα σημαντικό μέσο για να πνίξουν τον πόνο τους μετά από έναν άσχημο καυγά με τον άντρα τους ή μετά από ένα κουραστικό απόγευμα με καθυστερήσεις στις συγκοινωνίες. Απλώστε το όμορφα στο ψωμί σας ή σε έκτακτες περιπτώσεις άγχους και στενοχώριας, βουτήξτε το κουτάλι σας απευθείας στο βάζο και απολαύστε…

Μακαρόνι με λιωμένο τυρί στο φούρνο, Βόρεια Αμερική

Τα μακαρόνια με τυρί στον φούρνο είναι ένα παραδοσιακό βορειοαμερικανικό πιάτο που φτιάχνεται με κοφτό μακαρονάκι και κίτρινο τυρί cheddar. Στη συνέχεια ψήνονται στον φούρνο, συνήθως με λίγη γαλέτα πασπαλισμένη από πάνω. Έτοιμα συσκευασμένα μίγματα κατέχουν μια σταθερή θέση στα ράφια της κουζίνας των νοικοκυριών στη Βόρεια Αμερική, αλλά σίγουρα, το χειροποίητο είναι πολύ ανώτερο. Μία μόνο μπουκιά από αυτό το υπέροχο και πανεύκολο πιάτο, θα σας υπενθυμίσει ότι σίγουρα εκεί έξω υπάρχει κάποιος που σας αγαπάει αληθινά.

Khichdi, Νότια Ασία και Βρετανία

Από το Δελχί μέχρι τη Ντάκα, και από το Bahawalpur μέχρι το Μπέρμινγκχαμ, το απλό, γήινο μίγμα από φακές, ρύζι και μπαχαρικά που ακούει στο όνομα khichdi, ξαναφέρνει το χαμόγελο στα πρόσωπα. Πρόκειται για ιδιαίτερα θρεπτική τροφή –πράγμα περίεργο για feel-good πιάτο- αλλά οι εκατομμύρια χαμογελαστοί καταναλωτές του δεν μπορεί να κάνουν λάθος. Το Khichdi είναι παράλληλα, νόστιμο, προτιμάται τις ημέρες που κάποιος νιώθει άρρωστος ή εξαντλημένος και επαναφέρει όμορφες μνήμες από την κουζίνα της μαμάς.

Ρύζι με curry, Ιαπωνία

Από την Ινδία και την Ταϋλάνδη μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, το curry είναι μια ξεχωριστή γεύση που σου φτιάχνει τη διάθεση. Ίσως η μυρωδιά του μίγματος αυτού των μπαχαρικών να λειτουργεί σαν αρωματοθεραπεία. Στην Ιαπωνία, το «curry rice» όπως ονομάζουν εκεί το ρύζι με κάρυ, είναι συνώνυμο της ευχαρίστησης και της απόλαυσης. Τόσο μάλιστα, που άτυπα αναφέρεται και ως το εθνικό πιάτο της χώρας. Υπάρχει μάλιστα, στα supermatkets και σε μορφή έτοιμου μίγματος για τους πολυάσχολους.

Koshari, Αίγυπτος

Οι υδατάνθρακες είναι γνωστοί για την θετική επίδρασή τους στην ψυχολογία μας, ίσως επειδή η ενέργεια που προσφέρουν διώχνει μακριά τα όποια δείγματα κατάθλιψης. Το koshari είναι η τροφή της αιγυπτιακής μάζας και είναι ένα πιάτο-ενεργειακή βόμβα. Περιέχει φακές, τηγανητά κρεμμύδια, κοφτό μακαρονάκι ή ρύζι, ξύδι, σάλτσα ντομάτα και τσίλι. Φτιάχνεται στο σπίτι αλλά βρίσκεται και σε πλανόδιους πωλητές στον δρόμο.

Ηλιόσποροι, Ρωσία

Οι ηλιόσποροι είναι υψηλής ενεργειακής αξίας τρόφιμα και προτιμώνται στη Ρωσία ήδη από την εποχή των Τσάρων. Πρόκειται για δημοφιλές σνακ που έχει γίνει εθνική τρέλα. Καταφέρνουν να διώξουν τα νεύρα και το άγχος, ό,τι δηλαδή μπορεί να κάνει το τσιγάρο ή η τσίχλα σε άλλους λαούς. Σπάστε τον φλοιό τους, φτύστε τα υπολείμματα και μασήστε το περιεχόμενο. Δεν νιώθετε ηρεμότεροι;

Cheesecake, Βόρεια Αμερική

Δεν είναι αποκλειστική λιχουδιά της Βόρειας Αμερικής, αλλά διάφορες μορφές του συναντώνται σε όλο τον κόσμο. Οι Καναδοί και οι Αμερικανοί όμως, είναι εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες New York style- cheesecake ως ένα γλυκό και απολαυστικό αντίδοτο στη στενοχώρια της ημέρας.

Chilaquiles, Μεξικό

Πολλές φορές το Chilaquiles αναφέρεται και ως «φαγητό-σκουπίδι» αφού φτιάχνεται συχνά από τα υπολείμματα άλλων πιάτων. Ακόμα κι έτσι όμως, αυτή η ουράνια μίξη από τσιπς τορτίγιας, τυρί, ψιλοκομμένο κοτόπουλο, αυγό και καυτερή σάλτσα, είναι ένα θαύμα που βγήκε από... τον κάδο μας. Το Chilaquiles συχνά τρώγεται για πρωινό, αφού η καυτερή γεύση του απορροφά όλη τη μυρωδιά από τη χθεσινή υπερκατανάλωση τεκίλας.

Kartoffelpuffern, Γερμανία

Στο τομέα των απλών τροφίμων, η πατάτα είναι ένας θησαυρός αφού μπορεί κανείς να φτιάξει γρήγορα θαύματα με αυτή, όπως τηγανητές πατάτες, πουρέ κτλ. Οι Γερμανοί όμως, έχουν περάσει την αξία της πατάτας σε ανώτερο επίπεδο με το παρακμιακό kartoffelpuffern: μια ενιαία τηγανίτα από λεπτοκομμένες πατάτες τηγανισμένες, που ολοκληρώνεται με σάλτσα μήλου ή ακόμα καλύτερα με ψημένο μπέικον. Αν οι τηγανιτές πατάτες δεν σας φτιάξουν τη διάθεση τότε μάλλον, είστε εξωγήινος…