Κτήμα Εύχαρις: εξαιρετικές ετικέτες και άφθονο μεράκι

ktima-euxaris-eksairetikes-etiketes-kai-afthono-meraki

Φωτογραφία: www.evharis.gr

ΤΡΙΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Στις πλαγιές των Γερανείων στα Μέγαρα, ο χρόνος σταμάτησε στην αρχαιότητα και το Κτήμα Εύχαρις συνεχίζει την μακραίωνη οινική παράδοση της περιοχής.

Σε μια απόσταση μόλις 60 χλμ. από την πολύβουη μητρόπολη των Αθηνών κρύβεται μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας. Στις κυματιστές πλαγιές των Γερανείων, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στην αρχαιότητα. Η περιοχή πήρε το όνομά της από το Μεγαρέα, το γιο της Οινόης, που το δικό της όνομα τη συνδέει με τον οίνο, το κρασί.

Εκεί, εκτός από το κεντρικό πέτρινο κτίσμα, όπου στεγάζεται το σύγχρονο οινοποιείο Εύχαρις, η Eva-Maria Boehme και ο Χάρης Αντωνίου μετατρέπουν σταδιακά μια σειρά από παλιά, εγκαταλειμμένα πατητήρια σε μικρούς ξενώνες, συνδυάζοντας αρχιτεκτονικά την παράδοση με τη σύγχρονη άνεση.

Το Κτήμα Εύχαρις συνέβαλε αποφασιστικά στην αναγέννηση της αμπελουργικής παράδοσης στα Γεράνεια. Όπως και στον τομέα της έρευνας, το Κτήμα Εύχαρις ήταν από τα πρώτα που αφιερώθηκαν στην επιστημονική μελέτη των γηγενών ποικιλιών.

Το click@Life σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία του Κτήματος Εύχαρις με τις εξαιρετικές ετικέτες και το άφθονο μεράκι.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά στοιχεία του οινοποιείου;

Οι φυτεύσεις του ιδιόκτητου αμπελώνα ξεκίνησαν το 1989. Το οινοποιείο κτίσθηκε το 1996-1997 και η πρώτη οινοποίηση έγινε τον Σεπτέμβρη του 1997.

Πού βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;

Οι αμπελώνες που καταλαμβάνουν σήμερα 180 στρέμματα, βρίσκονται σε υψόμετρο 400 μέτρα ανάμεσα σε δύο θάλασσες, στον Κορινθιακό Βορειοδυτικά και τον Σαρωνικό Νοτιοανατολικά. Βρισκόμαστε 16 χλμ βορειοδυτικά της πόλεως των Μεγάρων στις υπώρειες των Γερανείων Όρεων της Μεγαρίδος. Στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργείται η άμπελος από το 1.000 π.Χ και ήταν και είναι μέχρι σήμερα , μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της περιοχής (πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη σημαντικότερη).

Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι:

Λευκές 60 % του αμπελώνα: Ασύρτικο 60%, Ροδίτης 10 %, Μαλαγουζιά 15 %, Chardonnay 15 %.

Ερυθρές 40% του αμπελώνα: Syrah 50 %, Merlot 30 %, Αγιωργίτικο 20 %.

Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας; Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά τους χαρακτηριστικά και ποια είναι η διαδικασία παραγωγής τους;

Φωτογραφία: www.evharis.gr

Οι ετικέτες του οινοποιείου είναι 14 και είναι οι παρακάτω:

Κτήμα Εύχαρις Ερυθρό: πολύπλοκο μπουκέτο σε φόντο βανίλιας, μαλακές τανίνες, βελούδινο, γοητευτικό τελείωμα.

Κτήμα Εύχαρις Λευκό: ο εκρηκτικός συνδυασμός Cauvignon Blanc, Μαλαγουζιάς και του Aσύρτικου χαρίζει ελκυστικό πρασινοκίτρινο χρώμα, έντονα φρουτώδες άρωμα, στρογγυλό και ισορροπημένο στόμα με μακρά επίγευση ενώ η Μαλαγουζιά προσδίδει σπιρτάδα και κάτι εξωτικό στο κρασί που το κάνει πιο ιδιαίτερο.

Melapus: πολύπλοκο μπουκέτο σε φόντο βανίλιας, μαλακές τανίνες, βελούδινο, γοητευτικό τελείωμα.

Κτήμα Εύχαρις Syrah: Σκούρο χρώμα με ζωηρές βυσσινί αποχρώσεις, σύνθετο μπουκέτο αποξηραμένων φρούτων, μπαχαρικών, γεμάτο στόμα με ευγενικές τανίνες, μακρύ τελείωμα.

Κτήμα Εύχαρις Merlot: χρώμα πορφυρό, σύνθετη μύτη μικρών κόκκινων φρούτων, διακριτικές νότες βανίλιας ξύλου, μακρύ τελείωμα.

Ασύρτικο (βαρέλι): χρυσαφένιο στην όψη, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών και βανίλιας, λιπαρό, πληθωρικό με μακρύ γευστικό τελείωμα.

Ασύρτικο Sur Lie: πρασινοκίτρινο στην όψη, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών, λιπαρό στόμα, πληθωρικό και με μακρά επίγευση.

Η Eva-Maria Boehme και ο Χάρης Αντωνίου, φωτογραφία: www.evharis.gr

Syrah White: πρασινοκίτρινο στην όψη, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών, λιπαρό στόμα, πληθωρικό και με μακρά επίγευση.

Ιλαρος Λευκός: πρασινο-κίτρινες ανταύγειες, μύτη εσπεριδοειδών, φρέσκο, ελαφρύ, δροσερό, ιδανικό για το καθημερινό τραπέζι.

Ιλαρος Ερυθρός: χρώμα ρουμπινί, φρέσκο φρουτώδες άρωμα, στρογγυλό με ισορροπημένη γεύση.

Κτήμα Εύχαρις Ro Ροζέ: απαλό ροζέ χρώμα, ευχάριστο φρουτώδες άρωμα, στρογγυλό και ισορροπημένο στόμα με μακρά επίγευση.

Eva Secco Λευκή: λευκοκίτρινο με λεπτά φρουτώδη αρώματα και φυσαλίδες που διαρκούν.

Eva Ροζέ: πλούσιο ροζέ χρώμα με λεπτό φρουτώδες άρωμα, ευχάριστη γλυκιά φρεσκάδα και φυσαλίδες που διαρκούν.

Επίλογος: ο παραδοσιακός τρόπος πατήματος στην καλά διατηρημένη, παλιά στροφιλιά, η αργή ζύμωση και η υπομονητική παλαίωση, δίνουν στο γλυκό αυτό κρασί, χρυσαφένιο χρώμα, πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και πληθωρική γεύση.

Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;

Η παραγωγή σε φιάλες σε ετήσια βάση είναι 100.000 - 110.000 φιάλες με αναλογία 50.000 έως 55.000 λευκές και τα υπόλοιπα ερυθρά και μία πολύ μικρή παραγωγή σε ροζέ, περίπου 2.000 φιάλες.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για την πιστοποίηση της ποιότητα των ετικετών σας;

Οι ετικέτες είναι σχεδιασμένες και εκτυπώνονται με βάση τις υπουργικές αποφάσεις για την παραγωγή «Τοπικός Οίνος Γεράνεια» που με τις καινούργιες αποφάσεις υπάγονται στην ονομασία «Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη Γεράνεια».

Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε την φύτευση των αμπελώνων φιλοσοφία μας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη , η παραγωγή υψηλών προδιαγραφών πρώτης ύλης (σταφύλια) που θα δώσουν την δυνατότητα στον οινολόγο μας να παράξει προϊόντα οίνου υψηλής ποιότητας ώστε να καθιερώσουμε τα προϊόντα μας στην ελληνική αγορά ως επώνυμα ποιοτικά κρασιά και να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας στην διεθνή αγορά. Οι στόχοι μας μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται.

Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται με κριτήριο πάντα την ποιότητα του οίνου που θα καταναλώσουμε και φυσικά να ταιριάζει με το γεύμα που πρόκειται να συνοδεύσουμε.

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και προϋπόθεση υψηλής ποιότητας;

Σε συνέχεια του παραπάνω, η τιμή δεν ανταποκρίνεται πάντα σε υψηλή ποιότητα, Υπάρχουν κρασιά «διαμάντια» στην αγορά , των οποίων ο τιμές είναι πολύ λογικές και ανταποκρίνονται πλήρως στη σχέση ποιότητας–τιμής.

Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική σας αγαπημένη επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;

Στα λευκά, το Ασύρτικο Sur Lie συνοδεύει ιδανικά όλα τα είδη θαλασσινών και από τα ερυθρά το Κτήμα Εύχαρις Ερυθρό τα ψητά κρεατικά ή τα κρέατα με κόκκινες σάλτσες.

Πληροφορίες: www.evharis.gr .

Βάλια Κανελλοπούλου

[email protected]