Ποια εθνική κουζίνα προτιμούν οι ταξιδιώτες;

poia-ethniki-kouzina-protimoun-oi-taksidiotes

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Σχετική έρευνα, του Hotels.com, αποκαλύπτει ποιά είναι τα φαγητά και η κουζίνα εκείνη στην οποία προσβλέπουν με λαιμαργία οι περισσότεροι ταξιδιώτες όταν αρχίζουν τις περιηγήσεις τους…

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέρη εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και τουριστική κίνηση έχουν κατά τεκμήριο και την καλύτερη κουζίνα. Σε τελική ανάλυση, κανένας δε θέλει στις πληρωμένες με κόπο και ιδρώτα, διακοπές του να τρώει μέτρια και άνοστα «εδέσματα».

Αλλά φυσικά, καμία αυθεντικά κοσμοπολίτικη πόλη δεν περιορίζεται από άποψη κουζίνας στα εθνικά της πιάτα. Μπορείτε κάλλιστα, να βρείτε ένα εκπληκτικό «ιταλικό» στη Μπανγκόγκ, όπως μπορείτε να συναντήσετε κι ένα εξίσου θελκτικό «γιαπωνέζικο» στο κέντρο του Λονδίνου.

Τελικά λοιπόν, ποιες είναι οι ιδιαίτερες αγάπες των ταξιδιωτών του κόσμου;

Πρόσφατη έρευνα του site Hotels.com σε 27.000 «περιηγητές», έδειξε ότι οι κλασικές ευρωπαϊκές γεύσεις δέχονται πια σκληρό ανταγωνισμό από τα ασιατικά πιάτα τα οποία έχουν πάρει την ανιούσα. Το ιταλικό (32%) και το γαλλικό (24%) οδηγούν φυσικά την κούρσα, ωστόσο το γιαπωνέζικο με 18% παρουσιάζει ιδιαίτερα ανοδικές τάσεις…

Αυτό έχει να κάνει κυρίως, με το ότι η ιαπωνική κουζίνα είναι κλασικό παράδειγμα υγιεινής διατροφής και έχει ισχυρή παρουσία σχεδόν σε κάθε μεγαλούπολη. Η ασιατική κουζίνα εκπροσωπείται στο top 10 των εθνικών γεύσεων που προτιμώνται περισσότερο από τους ταξιδιώτες, από την κινεζική (13%), την ταϊλανδέζικη (8%), καθώς και τις κουζίνες της Ταϊβάν και της Ινδίας (5%).

Η πλήρης λίστα με τα ποσοστά «αποδοχής και αρεσκείας» του δείγματος είναι η εξής:

1. Ιταλική: 32%

2. Γαλλική: 24%

3. Ιαπωνική: 18%

4. Κινεζική: 13%

5. Ισπανική: 11%

6. Αμερικανική (ΗΠΑ): 10%

7. Μεξικανική: 8%

7. Ταϊλανδική: 8%

9. Ινδική: 5%

10. Ταϊβανέζικη: 5%

Η έρευνα ζητούσε επίσης, από ταξιδιώτες να προτείνουν τα αγαπημένα τους πιάτα από τις παραδοσιακές κουζίνες των δικών τους χωρών. Οι Ιάπωνες συνεντευξιαζόμενοι τοποθέτησαν το sushi στην κορυφή των επιλογών τους κι έτσι το ιαπωνικό top5 πιάτων περιλαμβάνει:

1. Sushi

2. Tempura

3. Ramen

4. Japanese soba

5. Okonomiyaki

Οι δε Αμερικανοί, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, τοποθετήθηκαν ως εξής:

1. Barbecue

2. Burger με πατάτες τηγανιτές

3. Τηγανιτό κοτόπουλο

4. Μηλόπιτα

5. Φτερούγες κοτόπουλου

Οι επιλογές των Αμερικανών σίγουρα, δεν θα τους βοηθήσουν να διώξουν από πάνω τους τη «ρετσινιά» ενός έθνους με πολύ ανθυγιεινές γαστριμαργικές επιλογές, αλλά εδώ που τα λέμε, ποιος μπορεί να πει «όχι» σε ένα ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι που συνοδεύεται από χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες;