H «βασίλισσα» περιοχή του ιταλικού κρασιού

h-basilissa-perioxi-tou-italikou-krasiou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Το Πιεμόντε, στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, θεωρείται ίσως, η πιο ενδιαφέρουσα αμπελουργική ζώνη στον κόσμο, με κρασιά κλασικά και άλλα που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην παγκόσμια οινική αγορά.

Το Πιεμόντε, στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, θεωρείται ίσως, η πιο ενδιαφέρουσα αμπελουργική ζώνη στον κόσμο, με κρασιά κλασικά και άλλα που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην παγκόσμια οινική αγορά. Στο Πιεμόντε, κάθε αμπελώνας ενσωματώνει αιώνες εμπειρίας και κυρίως πολλή αγάπη για το προϊόν.

Τα κρασιά της περιοχής ήταν από τα πρώτα στην Ιταλία που έλαβαν τον τιμητικό τίτλο «DOCG» (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), δηλαδή «εγγυημένη και ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης», ενώ τα τελευταία 30 χρόνια το ερυθρό κρασί της περιοχής αποτελεί κυρίαρχο προϊόν, με πρωταγωνιστές τις ποικιλίες Barolo και Barbaresco. Και δικαιολογημένα, καθώς πρόκειται για φίνα κρασιά υψηλής τιμής αλλά και υψηλής ποιότητας.

Υπάρχουν όμως και πιο αφανείς «ηρωες» από την περιοχή Langhe, αλλά και από άλλες πιο άγνωστες περιοχές, που προτιμώνται όλο και περισσότερο από την αμερικανική αγορά.

Το κομμάτι της βορειοδυτικής Ιταλίας αποτελεί συμβολή διαφόρων σημαντικών ευρωπαϊκών οινικών περιοχών, όπως των μεγαλοπρεπών περιοχών Μπορντό, Βουργουνδίας κ.ά., ενώ γεωγραφικά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, συνορεύοντας με τις Άλπεις και περιλαμβάνοντας ποτάμια και κοιλάδες.

Στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής, οι πιο θερμές και προστατευμένες πλαγιές, χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια του Nebbiolo, την ευγενή ποικιλία σταφυλιών, στο όνομα της οποίας κρύβεται η ιταλική λέξη για την «ομίχλη», η οποία επικρατεί συνήθως κατά τον τρύγο του Οκτωβρίου.

Η αγαπημένη περιοχή αυτού του σταφυλιού είναι αυτή του Langhe, αν και δεν είναι η μοναδική. Βορειότερα, οι ψυχρότερες περιοχές Ghemme, Gattinara, Lessona και Bramaterra, είναι επίσης κατάλληλες για την καλλιέργειά του. Οι περιοχές αυτές είναι πιο κοντά στις Άλπεις, με εδάφη παγωμένα και όχι από άργιλο και ασβεστόλιθο, όπως αυτά του Langhe, που χαρίζουν στα κρασιά μια πιο ελαφριά και αιθέρια γεύση. Το άρωμα και η αίσθηση των κρασιών Nebbiolo της περιοχής, είναι πιο «λεπτά» και αυθεντικά, πιο κλασικά. Η ίδια αυθεντικότητα χαρακτηρίζει και τα κρασιά από τους αμπελώνες γύρω από τις Lessona και Bramaterra, που παράγονται από το παλαιότερο οινοποιείο της περιοχής, το Tenuta Sella, που ιδρύθηκε το 1671. Οι ντόπιες ποικιλίες Croatina και Vespolina, χαρακτηρίζονται επιπλέον από ένα φρουτώδες αποτέλεσμα.

Ανατολικά της περιοχής Lessona, βρίσκονται οι πιο γνωστές περιοχές Ghemme και Gattinara, όπου παραδοσιακά παράγεται επίσης η ποικιλία Nebbiolo.

Εκτός από το Nebbiolo πάντως, το Πιεμόντε είναι γνωστό και για συντομότερης ωρίμανσης ποικιλίες σταφυλιών όπως οι Barbera και Dolcetto και οι ποικιλίες Freisa, Pelaverga και Ruché που προτιμώνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα το Dolcetto έχει χαρακτηριστεί από πολλούς οινόφιλους ως το Beaujolais του Πιεμόντε και αφήνει ένα άρωμα βοτάνων κι ένα πικάντικο αποτέλεσμα κόκκινων φρούτων.