Πώς να αποθηκεύσουμε σωστά τα κρασιά στο σπίτι

krasi
ΤΡΙΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Οι ειδικοί του krasiagr.com μας βοηθούν να δημιουργήσουμε μια κάβα κρασιού στο σπίτι με τον πιο σωστό και ασφαλή για τα κρασιά μας τρόπο.

Όταν μιλάμε για κάβα κρασιού, οι περισσότεροι φαντάζονται ένα μεγάλο κελάρι, σκοτεινό, με σκονισμένα μπουκάλια Μπορντό ανεκτίμητης αξίας. Ωστόσο ο καθένας με μερικά μπουκάλια στο σπίτι μπορεί να επωφεληθεί από μερικές χρήσιμες συμβουλές για την συντήρησή τους. Τι πρέπει να ξέρουμε για να αποθηκεύσουμε σωστά το κρασί στη κάβα του σπιτιού μας;

1. ΠΟΣΟ να συντηρήσω το κρασί στο σπίτι;
Ένας μεγάλος μύθος είναι ότι όλα τα κρασιά παλαιώνουν. Δεν είναι κάθε κρασί έτοιμο να παλαιώσει μια δεκαετία ή περισσότερο. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κρασιά προορίζονται να καταναλωθούν πολύ νωρίτερα (μέσα σε ένα-δυο χρόνια από τη στιγμή που διοχετεύονται στην αγορά). Παρ’ όλ’ αυτά, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα που θέλουμε να τα διατηρήσουμε σε καλή ποιότητα, πρέπει να φροντίζουμε να υπάρχει σωστό περιβάλλον συντήρησης.

2. ΠΩΣ να συντηρήσω το κρασί στο σπίτι;
Αν κάποιος είναι σοβαρός συλλέκτης αξίζει να αγοράσει ένα επαγγελματικό ψυγείο κρασιού, από 700 ευρώ και πάνω. Όλοι οι υπόλοιποι, από αυτούς που πίνουν ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ μέχρι αυτούς που τιμούν το κρασί σε κάθε έξοδο τους, χρειάζονται μόνο κάποιες βασικές οδηγίες για να συντηρήσουν τα κρασιά τους, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη. Οι επαγγελματίες συμβουλεύουν να αποθηκεύουμε το κρασί πλαγίως, έτσι ώστε να υγραίνεται ο φελλός και να μην στεγνώνει. Οι φιάλες που έχουν βιδωτά καπάκια ή πλαστικούς φελλούς μπορούν να αποθηκευτούν όρθιες. Το ίδιο και οι αφρώδεις οίνοι, οι οποίοι διατηρούν ούτως ή άλλως υγρό το φελλό, λόγω της πίεσης στο εσωτερικό της φιάλης. Η οριζόντια αποθήκευση προτιμάται συνήθως σε όλα τα μπουκάλια γιατί είναι πιο πρακτική. Τα ράφια για οριζόντια αποθήκευση κρασιού είναι πιο εύκολο να σχεδιαστούν για τις επαγγελματικές κάβες ή τα έπιπλα του σπιτιού.

3. ΠΟΥ να συντηρήσω το κρασί στο σπίτι;
Το καλύτερο μέρος για να αποθηκεύουμε το κρασί στο σπίτι μας δεν είναι απαραίτητα ένα συγκεκριμένο δωμάτιο, αλλά μάλλον εκεί όπου οι συνθήκες αποθήκευσης είναι οι καλύτερες δυνατές. Τα κρασιά πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα χώρο που είναι δροσερός, αλλά όχι κρύος (7-18 βαθμούς Κελσίου) υγρός, αλλά όχι πάρα πολύ υγρός (50-80% υγρασία) και σχετικά σκοτεινός. Οι θερμοκρασίες πάνω από 21 βαθμούς κελσίου προκαλούν «μαγείρεμα» στο κρασί, το οποίο επηρεάζει τη γεύση και τη μακροζωία του. Αν τοποθετήσουμε το κρασί σε έναν πάρα πολύ κρύο ή πολύ ξηρό χώρο, ο φελλός μπορεί να ξεραθεί, να συρρικνωθεί και να επιτρέψει στον αέρα και το οξυγόνο να εισέλθουν στο μπουκάλι. Η υπερβολική υγρασία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προκαλέσει μούχλα, ενώ το υπερβολικό ηλιακό φως μπορεί να κάνει το κρασί να «γεράσει» σύντομα.

4. ΠΟΤΕ να συντηρήσω το κρασί στο σπίτι;
Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν σε περίπτωση που σχεδιάζουμε να κρατήσουμε το κρασί, λίγες ημέρες ή το περισσότερο ένα ή δύο χρόνια. Εάν έχουμε αγοράσει ή μας έχουν κάνει δώρο ακριβά κρασιά που μπορούν να παλαιώσουν αρκετά χρόνια, δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη λύση από το να επενδύσουμε σε ένα επαγγελματικό σύστημα αποθήκευσης.

Πηγή: www.krasiagr.com