Τι συνέβη στο 2ο Ernesto Illy International Coffee Award

kafes
ΤΡΙΤΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η Νέα Υόρκη… μύρισε καφέ με το 2ο Ernesto Illy International Coffee Award που πραγματοποιήθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. «Best of the Best» ανακηρύχθηκε ο καφές Arabica, που καλλιεργείται από τον José Abelardo Díaz Enamorado στην Ονδούρα.

Στις 17 Οκτωβρίου, στην Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε το 2nd Ernesto Illy International Coffee Award, που αποτελεί μια απτή αναγνώριση στο έργο των καλλιεργητών που παράγουν τον καλύτερο καφέ με βιώσιμο τρόπο και την υψηλότερη διάκριση της illycaffè, παγκόσμιου ηγέτη στον καφέ υψηλής ποιότητας και πρωτοπόρο στο άμεσο εμπόριο πράσινου καφέ, προς τους παράγωγούς καφέ. Πρόκειται για σημαντική τελετή με παρουσία των ίδιων των παραγωγών καφέ και εκπροσώπων αυτών καθώς και δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, με στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση του παραγωγού του καλύτερου καφέ για την illycaffè. Η παρτίδα καφέ με την υψηλότερη βαθμολογία επιλέχθηκε ανάμεσα σε 27 από τις καλύτερες του κόσμου από τη συγκομιδή 2016/2017 προερχόμενες από 9 χώρες.

Το Διεθνές Βραβείο Καφέ Ernesto Illy, το οποίο πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της illycaffè, αποτελεί ορόσημο για την εταιρία, η οποία έχει ορίσει ως ακρογωνιαίους λίθους της φιλοσοφίας της την προώθηση της ποιότητας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ανταλλαγής γνώσης προκειμένου να προσφέρει τον καλύτερο καφέ που μπορεί να παράγει η φύση.

Η βράβευση αποτελεί φυσική εξέλιξη μιας πρωτοβουλίας που από τοπική έγινε διεθνής. Όλα ξεκίνησαν πριν από 3 δεκαετίες στην Βραζίλια, όταν η illycaffè ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης και παροχής κινήτρων σε καλλιεργητές καφέ (Prêmio Brasil de Qualidade do Café para Espresso), δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία. Σήμερα, η illycaffè με πολύ αυστηρά κριτήρια επιλέγει τους καλύτερους παραγωγούς καφέ Arabica και αγοράζει χωρίς μεσάζοντες. Δημιουργεί και μεταφέρει τεχνογνωσία με στόχο την ποιοτική παραγωγή πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Αμείβει δίκαια για την άριστη ποιότητα που παράγουν (κατά μέσο όρο 30% παραπάνω από την τιμή της αγοράς) ώστε η παραγωγή τους να είναι βιώσιμη.

Μέσα από σειρά τυφλών γευσιγνωσιών, ανεξάρτητη διεθνής κριτική επιτροπή αξιολόγησε τις κορυφαίες παρτίδες καφέ, Η επιτροπή αποτελούνταν από τους: Mark Pendergrast (Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής) αμερικανός συγγραφέας, Caterina Ceraudo, σεφ πίσω από το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Dattilo, στην Καλαβρία της Ιταλίας, Pino Cuttaia, διάσημος σεφ που βρίσκεται στο τιμόνι του εστιατορίου La Madia, στην Licata της Ιταλίας, Kerri Goodman, ιδρύτρια και εκδότρια του περιοδικού CoffeeTalk, Richard Martin, διευθυντής σύνταξης του Food Republic, Denise Mazzei, επίκουρη καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Culinary Institute of America και απόφοιτος του ίδιου ινστιτούτου, Josimar Melo, δημοσιογράφος τροφίμων και κρασιού για την κορυφαία βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S. Paulo και εκδότης του περιζήτητου ετήσιου οδηγού γαστρονομίας για το Σάο Πάολο, αλλά και πρόεδρος στην κριτική επιτροπή της Λατινικής Αμερικής για τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου, Fernando Arturo Osorio Rodriguez, Διευθυντής Ποιότητας της εταιρείας Almacafe S.A. – FNC στην Κολομβία και διορισμένος στην Εθνική Ομοσπονδία Καλλιεργητών Καφέ Κολομβίας, Ansha Yassin Suileman, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CO QUA trading plc, ειδικός του καφέ σε όλες τις πτυχές του προϊόντος.

Οι νικητές του διαγωνισμού

Όσον αφορά στο νικητή η ιστορία ξεκινά τo 1966 όταν o Díaz Enamorado και η σύζυγός του, Daysi Clemencia Reyes, άρχισαν να καλλιεργούν καφέ στο χωριό El Chimizal στην περιοχή Erandique, με αρχική καλλιεργήσιμη έκταση περίπου 1,5 εκτάριο. Σήμερα ο κος. Enamorado ανήκει στο πάνθεον των παραγωγών illycaffè.

Παράλληλα με την Ονδούρα, διαγωνίστηκαν και παρτίδες καφέ από Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Αιθιοπία, Γουατεμάλα, Ινδία, Νικαράγουα και Ρουάντα, έπειτα από εξονυχιστική ανάλυση στο Εργαστήριο Ποιότητας της illycaffè στην Τεργέστη της Ιταλίας, όπου και εδρεύει η εταιρεία. Ο καφές των 9 φιναλίστ πρόκειται να αποτελέσει μέρος του χαρμανιού illy, γνωστό εδώ και δεκαετίες για την ισορροπημένη γεύση, το ευρύ αρωματικό προφίλ και τη σταθερά υψηλή ποιότητα του.