Μαγειρέψτε όπως... οι σεφ με 9 απλά βήματα

mageirepste-opos-oi-sef-me-9-apla-bimata-apla-bimata

ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η μαγειρική είναι μια τέχνη που χρειάζεται εκτός από φαντασία και ικανότητα, προγραμματισμό και οργάνωση. Αν θέλετε κι εσείς να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα πιο εύκολη, κάντε το όπως… οι μεγάλοι σεφ.

Διαλέξτε την συνταγή που σας αρέσει κι ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα από την τακτική των σεφ, για να κάνετε το επόμενο γεύμα σας έκπληξη!

1. Αγοράστε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Μια καλά εξοπλισμένη κουζίνα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε 2 κατσαρόλες, μια μεγάλη και μια μικρότερη, δύο τουλάχιστον επιφάνειες κοπής, μία για κρέας και ψάρι και μία για τα υπόλοιπα υλικά σας, ίσως κι ένα τρίτο για τα φρούτα σας αν δεν θέλετε αυτά να μυρίζουν σκόρδο, ένα τηγάνι, ένα μεγάλο μπολ για να αναμιγνύετε τα υλικά σας και τις σαλάτες σας, συσκευές μέτρησης, ένα wok, ένα πυρέξ κι ένα ταψί για τον φούρνο.

2. Οργανώστε τον χώρο σας

Φροντίστε να μαγειρεύετε σε έναν καλά φωτισμένο χώρο με άνετο πάγκο και χωρίς ακαταστασία. Σίγουρα θα πρέπει να έχετε έξω 1 μπολ, τις επιφάνειες κοπής εύκολα προσβάσιμες, όπως και τα μαχαίρια σας. Ο κάδος σκουπιδιών πρέπει να είναι κοντά στον χώρο εργασίας σας ώστε να μην λερώνετε άσκοπα τον γύρω χώρο με φλούδες από καρότα ή κουκούτσια. Αν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα όμως και η κουζίνα σας είναι μικρή, μπορείτε να περιορίσετε τον χώρο σας και να οργανώσετε καλύτερα τις κινήσεις σας ώστε να διευκολύνεστε στη μαγειρική και την προετοιμασία των υλικών σας.

3. Ψωνίστε έξυπνα

Ένας τρόπος για να μην καθυστερούμε στην προετοιμασία του γεύματός μας είναι να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα υλικά και δεν χρειάζεται να πεταγόμαστε κάθε λίγο στο κοντινό supermarket. Το καλύτερο δυνατό είναι να προγραμματίζετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων σας και να κάνετε μια αναλυτική λίστα με όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε μέσα στη βδομάδα. Δοκιμάστε επίσης, να χωρίσετε τα ψώνια σας μέσα στο supermarket ώστε να μην χάνετε άσκοπα χρόνο περιπλανώμενοι στους διαδρόμους μπρος-πίσω.

4. Κρατήστε ένα καλά εφοδιασμένο ντουλάπι

Καλό θα ήταν να έχετε στην τροφοθήκη σας και μερικά επιπλέον υλικά που πιθανώς να σας τελειώνουν. Π.χ. μια έξτρα ζάχαρη, ένας επιπλέον καφές, ένα κουτί αλάτι, μια κέτσαπ ή ένα πακέτο ρύζι δεν θα ήταν άχρηστα. Πιθανώς μαγειρεύοντας να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζεστε ένα ακόμα πακέτο μακαρόνια.

5. Χρησιμοποιήστε βότανα και μπαχαρικά στη μαγειρική σας

Τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα στη δημιουργία εύγευστων πιάτων και μάλιστα, πολύ υγιεινών. Αυτά σας επιτρέπουν να φτιάξετε αρωματικά και νόστιμα φαγητά χωρίς να τα υπερφορτώνετε με αλάτι, ζάχαρη, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Φροντίστε να έχετε ένα ντουλάπι με αποξηραμένα βότανα και αρωματικά κοντά στον χώρο εργασίας σας και να προσθέτετε αυτό που ταιριάζει στο φαγητό σας κάθε φορά. Απλά προσέξτε να μην τα αφήνετε πολύ καιρό στα ράφια σας γιατί με τον καιρό, χάνουν τη μυρωδιά και τη γεύση τους. Κι αν έχετε άπλετο χώρο στην κουζίνα σας ή κήπο, γιατί να μην φτιάξετε και μια μεγάλη γλάστρα με πολλά είδη από φρέσκα μυρωδικά;

6. Διαβάστε προσεκτικά τη συνταγή

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, διαβάστε με προσοχή τη συνταγή που θα ακολουθήσετε. Αν και σας φαίνεται ότι αυτό είναι χάσιμο χρόνο, στην πραγματικότητα θα σας διευκολύνει από το να χάσετε χρόνο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ψάχνοντας το σημείο που είχατε διαβάσει τελευταίο. Παράλληλα, θα έχετε και μια γενική ιδέα για τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να προσθέσετε κι άλλα υλικά από αυτά που αναφέρονται, αλλά προσέξτε να μείνετε πιστοί τουλάχιστον στις βασικές γραμμές της συνταγής.

7. Μαγειρέψτε όπως οι σεφ

Αν έχετε μπει ποτέ σε κουζίνα εστιατορίου, θα έχετε διαπιστώσει ότι το μυστικό για την γρήγορη παρασκευή των πιάτων είναι η προετοιμασία τους. Όλα τα υλικά είναι έτοιμα, ανοιγμένα, κομμένα και οργανωμένα στον χώρο πριν ξεκινήσει η εκτέλεση της συνταγής. Αυτός είναι ένας πολύ απλός αλλά πολύ χρήσιμος κανόνας για να διευκολύνουμε το μαγείρεμα στο σπίτι. Αφού διαβάσετε τη συνταγή λοιπόν, μαζέψτε όλα τα υλικά που θα σας χρειαστούν, πλύνετε ό,τι χρειάζεται, κόψτε τα και τοποθετήστε τα το ένα πλάι στο άλλο. Το κρέας και το τυρί καλύτερα να βγαίνουν τελευταία από το ψυγείο για να μην αλλοιώνονται. Επίσης, στις επαγγελματικές κουζίνες χρησιμοποιούν πάντα μεταλλικές λαβίδες, για να πιάσουν τα υλικά, να τα ανακατέψουν ή να τα γυρίσουν στο τηγάνι. Αν τα σκεύη σας όμως είναι αντικολλητικά, τότε θα πρέπει να προτιμήσετε τα εργαλεία με σιλικόνη.

8. Χρησιμοποιήστε ακονισμένα μαχαίρια

Τίποτα δεν θα σας καθυστερήσει και δεν θα σας ζημιώσει περισσότερο στην κουζίνα, από ένα μαχαίρι που δεν κόβει. Επενδύστε σε ένα καλό μαχαίρι με λεπτή λεπίδα και σε ένα εργαλείο για να το ακονίζετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κόβετε με ακρίβεια τα υλικά σας, με λιγότερο κόπο και χρόνο. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε στην τηλεόραση του σεφ πως κόβουν γρήγορα τα υλικά τους και να προσπαθήσετε να τους μιμηθείτε. Σίγουρα δεν θα τα κόβετε το ίδιο με εκείνους αφού δεν έχετε την εμπειρία τους, αλλά μπορείτε να αποκομίσετε μερικά καλά στοιχεία για την τεχνική σας αλλά και για την ασφάλειά σας.

9. Σκεφθείτε μια ποικιλία από συνοδευτικά

Όταν θέλετε να ολοκληρώσετε ένα πιάτο, σκέφτεστε με τι θα μπορούσατε να το συνοδεύσετε. Τα πιο εύκολα είναι το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ψωμί και φυσικά η σαλάτα. Προσπαθήστε να εμπλουτίζετε τα γεύματά σας με όσο το δυνατόν περισσότερα λαχανικά και μάθετε έξυπνους και πρωτότυπους τρόπους για να τα μαγειρεύετε και να τα σερβίρετε.