Επισκεφτήκαμε το Επτά7 και δοκιμάσαμε… 7(+1) πιάτα

epta7
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Βρεθήκαμε στη σκιά της Ακρόπολης, τηρήσαμε τις αναλογίες και απολαύσαμε τόσα πιάτα όσα… έπρεπε στο Επτά7 της Ερμού.

Ο αριθμός 7 για τους περισσότερους θεωρείται ένας τυχερός, μαγικός αριθμός. Παρ' όλο που δεν πιστεύουμε σε αριθμούς και αριθμολογίες, το Επτά7 του Θησείου μας κίνησε την περιέργεια και ξεκινήσαμε να δούμε αν «κρύβει» κάτι ιδιαίτερο για τους λάτρεις του φαγητού στην περιοχή του κέντρου.

Αν και δεν είναι από τα μαγαζιά που θα ξεπροβάλλουν μπροστά σας κατεβαίνοντας την Ερμού, καθώς «κρύβεται» πίσω από μια μεγάλη πύλη στον αριθμό 119 του δρόμου, είναι σίγουρα από αυτά που σας παίρνουν λίγο παραπέρα από τη φασαρία του κέντρου και την κίνηση και με το που διαβείτε το κατώφλι τους είναι σαν να μπαίνετε σε άλλο κόσμο. Σε αυτό βοηθάει και η δεύτερη είσοδός του, από τον πιο ήσυχο πεζόδρομο της Άστιγγος.

Ιδιαίτερη, "βαριά" διακόσμηση με κλασικά και μοντέρνα στοιχεία

Με εντυπωσιακή θεατράλε διακόσμηση, τεράστιους, μεγαλοπρεπείς πολυελαίους μαύρου χρώματος, βαριές κόκκινες βελούδινες κουρτίνες και τη θέα της Ακρόπολης στο βάθος, το Επτά7 συνθέτει ένα εστιατόριο με κλασικές αναφορές, που τις συνδυάζει, όμως, και με μοντέρνο ύφος, μπλέκοντας αρμονικά industrial και κλασικά στοιχεία. Κι εκεί που νομίζεις ότι έχεις πάρει μια ιδέα για το τι «άσους» κρύβει στο μανίκι του, κοιτώντας κάτω, φανερώνεται ένα κελάρι, που διαφέρει πολύ από αυτό που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους. Γυάλινο πάτωμα, ιδιαίτερος φωτισμός και εντυπωσιακά αρχαία ευρήματα της περιοχής, συνέχεια της Αρχαίας Αγοράς, που έχουν διατηρηθεί και προστατευτεί ως μέρος της διακόσμησης, όλα μαζί φανερώνουν μια πολύ προσεγμένη και φροντισμένη εικόνα εστιατορίου. Ο χώρος στο κελάρι αποτελεί ιδανική επιλογή για private dining κι αν βρεθείτε εκεί, θα αισθανθείτε πολύ γρήγορα την ατμόσφαιρα μυσταγωγίας που κυριαρχεί.

Το... μυσταγωγικό κελάρι

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι η wine list του εστιατορίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπου έχει γίνει μια πολύ προσεκτική επιλογή σε ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, με την ομάδα πάντα πρόθυμη να προτείνει το κατάλληλο κρασί που θα συνοδεύσει το γεύμα.  Εξίσου εντυπωσιακή και η γκάμα των επιλογών σε premium ποτά και δροσερά κοκτέιλ που αποτελούν την αφορμή για να απολαύσει κανείς την ατμόσφαιρα του μπαρ.

Το καλό δείγμα των γεύσεων του Επτά7, πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο σεφ Θάνος Λιάπης, ξεκίνησε νωρίς, από τα μυρωδάτα ψωμάκια, τα οποία φτιάχνει ο ίδιος ο σεφ και έχουν ιδιαίτερες γεύσεις, όπως παρμεζάνα, λάδι σουπιάς, τρούφα, μέλι και θυμάρι, με κάθε μέρα να σερβίρεται νέο είδος ψωμιού.

Ζεστή σαλάτα με φρέσκο, ψητό σολομό και... λουλουδάκια

Για να μην «σπάσουμε» την αρμονία του Επτά7, ξεφυλλίσαμε το μενού του και καταλήξαμε σε επτά πιάτα, τα οποία δοκιμάσαμε με προσοχή το ένα μετά το άλλο. Ξεκινήσαμε άκρως ελληνικά, με δροσερή κρητική σαλάτα με ντοματίνια, ντακάκια, πιπεριά, κρεμμύδι, ελιές, κάππαρη που θύμιζε καλοκαίρι και περάσαμε από τη δροσιά της σε μια πιο ζεστή εκδοχή σαλάτας, με φρέσκο ψητό σολομό, κουκουνάρι σε σος μουστάρδας, μέλι και γύρη λουλουδιών. Από τις σαλάτες κιόλας αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι το μεσογειακό μενού του σεφ έχει άκρως δημιουργικές πινελιές και τίποτα δεν θα ήταν όσο απλό φανταζόμασταν.

Σειρά είχαν οι τραγανές γαρίδες τεμπούρα σε κρούστα από μελάνι σουπιάς, με κύβους από παντζάρι, παρατεταγμένες τόσο ισορροπημένα, σαν να συμμετείχαν σε χορευτικό, οι οποίες συνδυάζονταν άψογα με το άρωμα πορτοκαλιού της μαρμελάδας που συμμετείχε στη «χορογραφία» γεύσεων, αλλά και με τον λευκό ταραμά που είχε απίστευτα απαλή κρεμώδη υφή.

Γαρίδες τεμπούρα έτοιμες για χορευτικό

Η φρεσκάδα των πρώτων υλών είχε ήδη ξεχειλίσει στα προηγούμενα πιάτα, ενώ το σοτέ ταλαγάνι Μεσσηνίας με πηλιορείτικο σύκο σε γλυκό του κουταλιού που ήρθε στη συνέχεια, κατάφερε αυτό που μας αρέσει πολύ: συνδύασε αλμυρό-γλυκό με ισορροπία και έφερε ιδιαίτερες γεύσεις στον ουρανίσκο μας.

Σκιουφικτά μακαρόνια με ραγού από φιλέτο μοσχάρι και σάλτσα από γραβιέρα Νάξου ήρθαν στη συνέχεια, αποκαλύπτοντας μια πιο μαμαδίστικη και οικεία γεύση που έβγαζε κανέλα ή μοσχοκάρυδο, ενώ το επόμενο πιάτο κατέφτασε με αέρα Ιταλίας να μας παρασύρει σε ελληνοϊταλικά εδάφη: ριζότο καρμπονάρα με σύγκλινο Μάνης, άγρια μανιτάρια και πορτοκάλι, στολισμένο με βρώσιμα λουλουδάκια, τα οποία έφερναν την άνοιξη σχεδόν σε όλα τα πιάτα, και με ελαφρύ άρωμα τρούφας, που δεν κάλυπτε τις υπόλοιπες γεύσεις. Αν και το πιάτο ήταν παραπάνω αλμυρό για τα γούστα μας, ο συνδυασμός των υλικών ήταν επιτυχημένος.

Δύο σε ένα: ριζότο καρμπονάρα

Το τελευταίο πιάτο είχε πρωταγωνιστή το κρέας, με την εγγύηση του Drakoulis Meat, με ένα αρνίσιο κότσι να δεσπόζει μεγαλόπρεπα στο κέντρο του πιάτου, έπειτα από 12 ώρες σιγανού ψησίματος σε κενό αέρος, και μια ρεβιθάδα με καπνιστή πάπρικα να απλώνεται γύρω του, σαν να του υποκλίνεται. Το αρνί δεν είναι από τα αγαπημένα μας κρέατα, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν έβγαζε στο ελάχιστο την κλασική μυρωδιά του αρνιού, ενώ ήταν άκρως τρυφερό και μαλακό. Η ρεβιθάδα πεντανόστιμη, έτοιμη να πείσει ότι το ρεβίθι είναι για όλους, ακόμη και για όσους στη θέα του έκλαιγαν ως παιδιά.

Ένα αρκετά άγλυκο προφιτερόλ σήμανε το τέλος στο γεύμα μας και τα 7(+1) πιάτα μας μπήκαν πλέον στο παρελθόν. Κρατάμε τα προσεγμένα υλικά του καθενός από αυτά που δοκιμάσαμε -μηδενός εξαιρουμένου- τη δημιουργική παρουσίαση των πιάτων, την πολυτέλεια του χώρου και σαν να αρχίζουμε να συμφωνούμε για το πόσο «μαγικός» αριθμός είναι το 7.

Info
Επτά7
Ερμού 110 και Άστιγγος 10, Θησείο
Τρ.-Πέμ. 19:00-02:00, Παρ.-Σάβ.  19:00-03:00
από 40 ευρώ/άτομο.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ