Τρυπώσαμε στην κουζίνα του Beef at Bios και βρεθήκαμε στην απόλυτη κρεατοφαγική γιορτή

beef-bios
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Εκεί που στο ισόγειο του Bios, στο κέντρο της Αθήνας, ο κόσμος πίνει αμέριμνος το ποτό του ακούγοντας μουσική, στον πάνω όροφο γίνεται ένα «όργιο» γεύσεων, με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Παπαπαναγιώτου και τη Γωγώ Δελογιάννη που ξέρουν από καλό μοσχάρι.

Το Bios, για όσους δεν γνωρίζουν, δεν έχει μόνο bar και αλκοόλ. Έχει και κουζίνα. Και σε αυτή την κουζίνα για τους επόμενους 3 μήνες θα φιλοξενούνται δύο νέοι και ταλαντούχοι σεφ που έχουν βάλει στόχο να μας μάθουν τα κρεατοφαγικά μυστικά τους, σερβίροντάς τα στο πιάτο, χωρίς φανφάρες: δύο κυρίως επιλογές, τέσσερις σάλτσες, πέντε συνοδευτικά και ένα επιδόρπιο. Μην μπούμε, όμως, ακόμη στο «ψητό».

Η Γωγώ Δελογιάννη και ο Δημήτρης Παπαπαναγιώτου γνωρίστηκαν στο MasterChef, λατρεύουν το κρέας και αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να κρατήσουν αυτή την αγάπη τους κρυφή. Με πραγματική λατρεία προς τη μαγειρική και το φαγητό, με τον Δημήτρη να πηγαίνει για 7 χρόνια στο Λονδίνο βάζοντας στόχο να δουλέψει στο αγαπημένο του εστιατόριο και τη Γωγώ να παρατά τη δικηγορία για να ακολουθήσει το όνειρό της και να γίνει σεφ, οι δυο τους ένωσαν τους δρόμους τους σε ένα άκρως κρεατοφαγικό πρότζεκτ που βρήκε στέγη στην κουζίνα του Bios, όπου και θα φιλοξενείται για 3 μήνες, υπό την ονομασία Beef at Bios.

Η Γωγώ Δελογιάννη και ο Δημήτρης Παπαπαναγιώτου ξέρουν και από καλό κρέας και από καλό κλίμα

Εμείς φτάσαμε εκεί Παρασκευή βράδυ, μιας και μας «μύρισε» ότι κάτι ωραίο μαγειρεύεται, και με συνοπτικές διαδικασίες, σε μια κάπως “give the password” κατάσταση, όπου ψιθυρίσαμε στον barman του Bios το όνομα της κράτησης για να μας δείξει το δρόμο προς τα μικρά σκαλάκια που οδηγούν στον πρώτο όροφο, ανεβήκαμε στον χώρο του εστιατορίου.

Με ανοιχτή κουζίνα, εξωστρέφεια, χώρο, δομή και διακόσμηση που θυμίζει έντονα παλιό σπιτικό, το Beef at Bios μας έκανε αρχικά να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας. To ίδιο άνετα μας έκανε να αισθανθούμε και το μενού, το οποίο είναι περιορισμένο και σου βάζει μονάχα ένα δίλημμα: μπέργκερ ή μπριζόλα; Επειδή είμαστε λίγο αναποφάσιστοι, πήραμε και τα δύο και περιμέναμε να ετοιμαστούν κάνοντας για λίγο παρέα με ένα ελαφρύ και δροσερό Moschow Mule με βότκα, φρέσκο lime και ginger beer και ένα αρωματικό Paloma με διακριτική αίσθηση τεκίλας (9 ευρώ).   

Flat iron steak σε ντόμινο κατάσταση

To Beef at Bios είχε ήδη αρχίσει να γεμίζει την ώρα που το μπέρκερ και η μπριζόλα μας έφτασαν  στο τραπέζι. Αν έχετε σχηματίσει στο μυαλό σας την εικόνα ενός καθιερωμένου μπέργκερ και μιας συνηθισμένης μπριζόλας, διώξτε την αμέσως. Το μοσχάρι που προμηθεύονται για τα εν λόγω πιάτα είναι premium ποιότητας, Aberdeen Angus από την Ουρουγουάη, και προσφέρεται σε μια «εξελληνισμένη» έκδοση, ενώ μαγειρεύεται σε κενό αέρος και φτάνει medium rare στο πιάτο, με το εξωτερικό σκούρο χρώμα να γίνεται σταδιακά ροζ στο κέντρο του. Η flat iron μπριζόλα από μοσχαρίσιο χτένι (14 ευρώ) ήταν άψογα ψημένη, κομμένη σε λεπτές φέτες παρατεταγμένες στη σειρά σε ντόμινο κατάσταση και συνδυαζόταν με σαλάτα σπανάκι. Το μπέργκερ με μοσχαρίσιο μπιφτέκι (12,5 ευρώ), σος μπεαρνέζ, κρεμμύδια σωτέ και χειροποίητα τσιπς σε ψωμάκι brioche είναι μια πιο ασφαλής επιλογή για τους πιο συντηρητικούς, που αναζητούν την πιο κλασική επιλογή «μπέργκερ και τσιπς». Εν προκειμένω, βέβαια, το μπέργκερ απέχει πολύ από τις «πλαστικές» επιλογές που κυκλοφορούν εκεί έξω, με τα υλικά, την ποιότητα του μοσχαριού και το ψήσιμό του να ανεβάζουν επίπεδο την κάθε μπουκιά και τα χειροποίητα τσιπς να είναι άκρως τραγανά και έτοιμα να… βουτηχτούν σε όλα τα υπόλοιπα συνοδευτικά, αποδεικνύοντας ότι το μενού στηρίζει αυτό που λέμε «λίγα και καλά».

Όλα τα καλούδια της "γιορτής", πριν εξαφανιστούν

Εξαιρετικός ήταν ο πουρές γλυκοπατάτας με καπνιστή πάπρικα (3 ευρώ) –ίσως ο πιο νόστιμος και κρεμώδης που έχουμε δοκιμάσει- ενώ ιδιαίτερη και δροσερή επιλογή ήταν και η σελινόριζα με μήλο και φρέσκα μυρωδικά (3 ευρώ). Το περιχυμένο με μπλε τυρί μπρόκολο από την κατηγορία των πράσινων συνοδευτικών ήταν νόστιμο χωρίς να προκαλεί κάποια γευστική έκπληξη, ενώ η ανάμεικτη πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ φράουλας, γραβιέρα και κρουτόν ήταν πραγματική πανδαισία δροσερών γεύσεων, με τη βινεγκρέτ να «σκεπάζει» γλυκά και διακριτικά τα λαχανικά.

Από τις σάλτσες (1,5 ευρώ), η σάλτσα από κόκκινο κρασί και ζωμό από μοσχαρίσια κόκαλα «έδενε» καλά με την μπριζόλα και η κλασική μπεαρνέζ ανέδυε το εστραγκόν μέσα από τη βουτυρώδη υφή της.

Για τα επόμενα λεπτά επικράτησε ένα παραλήρημα στα πιρούνια μας, τα οποία πηγαινοέρχονταν από σαλάτα σε πουρέ γλυκοπατάτας και από τη μία σάλτσα στην άλλη κι εμείς πλέον δεν αισθανόμασταν ακριβώς σαν στο σπίτι μας, αλλά σαν να βρισκόμασταν σε ένα πολύ όμορφο, φιλικό dinner party, όπου κάποιος ξέρει να μαγειρεύει (πολύ) καλά.

Η tart tatin που δεν πρέπει να προσπεράσετε

Το επιδόρπιο είναι ένα και μοναδικό και ξέρουμε ότι οι λάτρεις της σοκολάτας ίσως σφυρίξουν αδιάφορα προς άλλη κατεύθυνση μπροστά στην τάρτα μήλου με παγωτό, αλλά θα σας συμβουλεύαμε να μην το προσπεράσετε. Πρόκειται για μια πεντανόστιμη τάρτα με την υπογραφή του Δημήτρη Παπαπαναγιώτου, με αφράτο, μυρωδάτο, γλυκό μήλο που λιώνει στο στόμα και δροσίζεται από το παγωτό.

Η επίσκεψη στο Beef at Bios ήταν πραγματικά σαν μια γιορτή σε σπίτι, όπου οι σεφ/οικοδεσπότες έχουν αλληλεπίδραση με τον κόσμο, χτίζουν ένα πολύ φιλικό κλίμα και το φαγητό έρχεται και ολοκληρώνει μια απολαυστική βραδιά. Και κάπως έτσι, κατεβαίνουν όλοι χαμογελαστοί και πλήρεις τα μικρά σκαλάκια, για να γυρίσουν πίσω στο γνωστό ισόγειο του Bios.

Info
BEEF at Bios
Πειραιώς 84 & Σαλαμίνος 13 (στον πρώτο όροφο), Αθήνα
2103425335
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη–Παρασκευή: 19.00–01.00, Σάββατο–Κυριακή: 13.00–01.00.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ