8 εναλλακτικές προτάσεις για να πιείτε μπύρα όπως στο... Oktoberfest

8-enallaktikes-protaseis-gia-na-pieite-mpura-opos-sto-oktoberfest-enallaktikes-protaseis-gia-na-pieite-mpura-opos-sto-oktoberfest

ΤΡΙΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Επειδή η ζωή για τους οπαδούς της μπύρας δεν (πρέπει να) τελειώνει στο Μόναχο και το ετήσιο Oktoberfest, σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες εναλλακτικές για τους φανατικούς του ζύθου, όπως τις παρουσίασε το Lonely Planet…

Φεστιβάλ Μπύρας Blumenau, Βραζιλία

Έχετε διασκεδάσει ποτέ ακούγοντας μία μπάντα oompah, ρουφώντας παγωμένη μπύρα στη Νότια Αμερική; Κάθε Οκτώβριο, το Blumenau στην Santa Catarina, «ενώνει» τη Βραζιλία και τη Βαυαρία σε ένα φεστιβάλ μπύρας. Ξεκίνησε το 1983 για τη συγκέντρωση πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών από μία πλημμύρα. Αυτή η πρώην γερμανική αποικία φιλοξενεί αυτό που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο event γύρω από τη μπύρα στον πλανήτη, μετά (φυσικά) το Oktoberfest. Να περιμένετε πολύ σάμπα, πολλά λουκάνικα και παραδοσιακές γερμανικές στολές…

Great American Beer Festival, Denver, ΗΠΑ

Τρεις μέρες στα μέσα του Οκτώβρη, η «Queen City» των δυτικών ΗΠΑ προσφέρει ζύθους από 580 ζυθοποιίες σε όλη τη χώρα, δίνοντας σε 50.000 παίκτες την ηράκλεια αποστολή σε ποια να «πρωτοεπιτεθούν». Πέρα από τις δοκιμές, οι κριτές αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο να απονείμουν βραβεία στις καλύτερες μπύρες της χρονιάς. Για κάποιους μάλιστα, υπάρχει ειδικό lounge με μπύρες, σόδες και …υπηρεσίες μασάζ.

PINT Bokbier Festival, Άμστερνταμ

Η Bokbier είναι το πανταχού παρόν, βαρύ και σκούρο ποτό με αλκοολικό βαθμό μεταξύ 6% και 9%. Τόσο αγαπημένο είναι στην ολλανδική πρωτεύουσα, που έχει το ολόδικό του μερτικό στη δημοσιότητα, μέσω του ομώνυμου φεστιβάλ. Εάν τώρα φτάσετε ως εκεί και δε θέλετε -άκουσον άκουσον- να περιοριστείτε στην ολλανδική αυτή σύνθεση, προσφέρονται επίσης και γερμανικές και ολλανδικές μπύρες, έτσι για τη σύγκριση.

Kitchener-Waterloo Oktoberfest, Καναδάς

Το Ontario γιορτάζει τις καναδικές Ευχαριστίες με μια εννιαήμερη γιορτή μπύρας στα τέλη κάθε Οκτώβρη. Εκτός από το να δοκιμάσει κανείς δεκάδες διαφορετικά είδη μπύρας και να γεμίσει την …κοιλιά του με γευστικότατα pancakes, οι οργανωτές διοργανώνουν και παρέλαση ανήμερα των Ευχαριστιών. Αλλού, οι κυνόφιλοι μπορούν να υποβάλλουν τα ζωντανά τους στο …μαρτύριο των καλλιστείων σκύλων, το επονομαζόμενο και DOGtoberfest, που διεξάγεται παράλληλα με το κανονικό festival.

Freimarkt, Βρέμη

Πρωτοδιοργανώθηκε το… 1035 και «ρίχνει στ’ αυτιά» στο Oktoberfest σε ό,τι αφορά στην παλιότερη διοργάνωση φεστιβάλ μπύρας στη Γερμανία. Παρά τη χιλιόχρονη ιστορία του, η ατμόσφαιρα είναι ακόμη ζωντανή και εύθυμη. Η περιοχή που καλύπτεται από τις ευρύτερες δραστηριότητες του 17ήμερου φεστιβάλ, ξεπερνά τα 100 στρέμματα.

Bitter and Twisted Boutique Beer Festival, Αυστραλία

To Maitland Gaol χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ύψιστης ασφάλειας, για τους εγκληματίες της Αυστραλίας. Σήμερα, οι λάτρεις του ζύθου συναθροίζονται στις πρώην φυλακές για να επιδοθούν σε μπυρο-κατάνυξη στο ετήσιο φεστιβάλ Bitter and Twisted Beer Festival. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται και ξενάγηση στους χώρους της φυλακής, αλλά και σεμινάρια μπύρας και συναυλίες. Απλά βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον τρόπο για να… αποδράσετε!

Essen Kerstbierfestival, Βέλγιο

Αν θέλετε ένα διάλειμμα από το ζεστό κρασί με μπαχαρικά που καταναλώνεται ευρέως στο Βέλγιο κατά την περίοδο του χειμώνα, δοκιμάστε το Christmas Beer Festival στο Essen, κοντά στην Αμβέρσα. Μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, οι διοργανωτές του φεστιβάλ –οι Objective Beer Drinkers of Belgium– παρουσιάζουν μια σειρά από εορταστικές μπύρες για να σας βάλουν στο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Η κατανάλωση παραμένει πολιτισμένη αφού κάθε ποτήρι με 15cl μπύρας κοστίζει περίπου €1,30. Στο φεστιβάλ παρουσιάζονται συνήθως μπύρες με μπαχαρικά και πολλά μυρωδικά κι αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό και να ανεβάσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας, επιλέξτε ένα gluhkriek, μια πικάντικη βελγική μπύρα με άρωμα κεράσι.

Durbanville Beer Fest, Νότια Αφρική

Μπορεί το κτήμα Hillcrest στη Νότια Αφρική να καυχιέται για το καλό του κρασί, αλλά στις αρχές του Δεκέμβρη φιλοξενεί ένα εξαιρετικό φεστιβάλ μπύρας. Το φεστιβάλ αυτό είναι όμορφα τοποθετημένο κοντά σε μια λίμνη και δίνει στους λάτρεις της μπύρας μια εναλλακτική στην κατανάλωση κρασιού. Με οικογενειακή παράδοση, το Durbanville δεν είναι τόσο «άγριο» όσο άλλα φεστιβάλ μπύρας, αλλά δίνει τη δυνατότητα να απολαύσει κανείς ήρεμους ρυθμούς και καλή μπύρα, χωρίς να παρασυρθεί από τις δυνατές φωνές ή τα πομπώδη κοστούμια των παρευρισκόμενων.