Γνωρίστε τις λιχουδιές της καταλανικής πρωτεύουσας
Σίγουρα η Βαρκελώνη έχει γίνει εδώ και μερικά χρόνια, μια πόλη στην οποία μπορεί αν βρει κανείς διάφορες μαγειρικές τεχνικές, τεχνοτροπίες και μεθόδους. Από τους αφρούς και τη μοριακή κουζίνα του παγκοσμίως γνωστού και πολυβραβευμένου chef Ferran Adrià μέχρι τις απλές τοπικές γεύσεις της παραδοσιακής μαγειρικής.
Με τη φήμη μιας από τις νοστιμότερες κουζίνες της Ισπανίας, η καταλανική δεν είναι μόνο ένα συνονθύλευμα από τοπικά πιάτα, αλλά μια ξεχωριστή γαστρονομική φιλοσοφία, εμπνεύσεις της οποίας μπορεί να βρει κανείς τόσο σε άλλες πόλεις της χώρας, όσο και στη γειτονική Γαλλία.
Με γεωγραφική ποικιλομορφία, η Καταλονία παράγει μια ποικιλία από φρέσκα θαλασσινά, κρεατικά, πουλερικά, φρούτα και λαχανικά. Όλα αυτά θα τα συναντήσει κανείς σε ασυνήθιστους συνδυασμούς σε όλη την περιοχή: κρέας με θαλασσινά (γνωστά και ως mar i muntanya), φρούτα με πουλερικά και ψάρι με ξηρούς καρπούς.
Οι Καταλανοί δυσκολεύονται ιδιαίτερα να καταλάβουν γιατί ο υπόλοιπος κόσμος βάζει βούτυρο στο ψωμί όταν μπορούν να φτιάξουν πανεύκολα ένα νοστιμότατο pa amb tomàquet –ψημένες φέτες ψωμιού με σκόρδο, ντομάτα, λάδι και χοντρό αλάτι.
Το pernil (ζαμπόν) και το formatge (τυρί) αποτελούν σταθερές αξίες στην καταλανική μαγειρική. Πασίγνωστο επίσης είναι και το καταλανικό jamon, σαν το ιταλικό prοsciutto. Τα κυριότερα κέντρα τυροκομίας στην Καταλονία είναι οι περιοχές Cerdanya και Pallars. Αν και πολλά είδη από τα παραδοσιακά καταλανικά τυριά εξαφανίζονται με τον χρόνο, μπορείτε ακόμα να βρείτε formatge de tupí (κατσικίσιο τυρί με λάδι) και garrotxa (κατσικίσιο τυρί με μούχλα) που είναι μαλακό στη γλώσσα κι εύγευστο. Επίσης, εδώ θα βρείτε πληθώρα από λουκάνικα με βάση το χοιρινό. Τα πιο γνωστά είναι τα botifarra, fuet και llonganissa.
Οι Καταλανοί είναι επίσης, παθιασμένοι με τα bolets (άγρια μανιτάρια) και τα calçots (μεγάλα φρέσκα κρεμμύδια) τα οποία ψήνουν στα κάρβουνα και τα βουτούν σε μια πικάντικη σος που λέγεται romesco (με ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και λάδι) προτού τα καταβροχθίσουν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτη. Αυτό γίνεται κυρίως στα κυριακάτικα γεύματά τους στα οποία συνήθως τα calçots είναι το πρώτο πιάτο και ακολουθούν κρέας και λουκάνικα.
Στις καταλανικές κουζίνες, οι σάλτσες έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι σε άλλες τοπικές κουζίνες της χώρας. Οι γνωστότερες και πιο συνηθισμένες είναι η sofregit (με κρεμμύδι, ντομάτα και σκόρδο), η samfaina (sofregit με κόκκινη πιπεριά και μελιτζάνα), η allioli (με λάδι και σκόρδο) και η picada (με αμύγδαλα, σκόρδο, μαϊντανό, φιστίκια και γαλέτα).
Το ρύζι είναι επίσης δημοφιλές στην Καταλονία. Arròs a la cassola ή arròs a la catalana είναι η καταλανική paella, που φτιάχνεται συνήθως σε πήλινο δοχείο χωρίς σαφράν, ενώ το arròs negre είναι ρύζι μαγειρεμένο σε μελάνι σουπιάς και είναι πεντανόστιμο. Μια ακόμα σπεσιαλιτέ είναι η fideuá, που μοιάζει με την paella, αλλά χρησιμοποιεί noodles αντί για ρύζι.
Τα θαλασσινά είναι εκλεκτά εδέσματα στα καταλανικά μενού, αλλά και τα χορταστικά πιάτα με κρέας έχουν περίοπτη θέση. Το Botifarra (λουκάνικα) φτάνουν σε πολλά μεγέθη και σχήματα, ενώ για κάποιους ένα medium-rare μοσχαρίσιο solomillo (φιλέτο) είναι ό,τι καλύτερο.
Η καταλανική εκδοχή της pizza είναι η coca. Η αλμυρή coca έρχεται με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και μερικές φορές σαρδέλες, ενώ η γλυκιά, είναι πιο συνηθισμένη, με βάση της το αμύγδαλο και συναντάται σε πολλά τοπικά φεστιβάλ όλο τον χρόνο με διάφορα toppings.
Από την άλλη πλευρά τα tapas δεν ήταν από την αρχή αναπόσπαστο κομμάτι της καταλανικής κουζίνας, αλλά εισήχθησαν πριν πολλά χρόνια στη Βαρκελώνη. Τα πιο γνωστά tapas είναι τα βασκικά pintxos, τα περισσότερα από τα οποία μοιάζουν με καναπεδάκια. Πάνω σε φέτες από φρεσκοψημένη μπαγκέτα καρφώνονται με οδοντογλυφίδα από μπακαλιάρο και λουκάνικα, μέχρι ομελέτα, κροκέτες, αυγό και ό,τι άλλο σκεφτείτε, σε απίστευτους συνδυασμούς. Η οδοντογλυφίδα πάνω σε κάθε pintxo θα φτιάξει τον τελικό λογαριασμό που βασίζεται πολύ στην ειλικρίνεια και την φερεγγυότητα του πελάτη, ο οποίος δεν θα κρύψει τις μισές κάτω από το τραπέζι όταν έρθει η ώρα να πληρώσει…
Σε ορισμένα gourmet εστιατόρια, τα tapas έχουν μεταμορφωθεί σε μια ιδιαίτερη τέχνη, ενώ σε αρκετά bar θα αρκεστείτε σε ένα συνοδευτικό πιάτο με ελιές μαζί με το ποτό σας.
Τα παραδοσιακά καταλανικά επιδόρπια είναι φυσικά, η crema Catalana, μια υπέροχη γλυκιά κρέμα με καμένη ζάχαρη από πάνω που θυμίζει την γαλλική crème brûlée, αλλά και το mel i mató, μέλι με φρέσκο κρεμώδες τυρί. Άλλη γλυκιά εναλλακτική είναι το επονομαζόμενο music που περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ανακατεμένα με παγωτό ή κρεμώδες τυρί και σερβιρισμένα μαζί με ένα ποτήρι γλυκό μοσχάτο.







