Επισκεφτήκαμε την ΕΞΠΟΤΡΟΦ και δοκιμάσαμε λιχουδιές από όλη την Ελλάδα

ekspotrof
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Η 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, σε ένα τετραήμερο που μοσχοβόλησε… Ελλάδα. Εμείς την επισκεφτήκαμε και καταγράψαμε τις εντυπώσεις μας.

Περίπου 300 παραγωγοί, 2 χιλιάδες προϊόντα και περισσότεροι από 50 χιλιάδες επισκέπτες φιλοξενήθηκαν σε μόλις 4 ημέρες στην έκθεση τροφίμων και ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ, που για 5η συνεχή χρονιά συγκέντρωσε στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας τους περισσότερους μικρούς παραγωγούς τροφίμων και ποτών της χώρας (Χρυσός Χορηγός της έκθεσης ήταν η διεθνώς πολυβραβευμένη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain).

Τα εγκαίνια της ΕΞΠΟΤΡΟΦ τέλεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου, ενώ την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, καθώς η Στερεά Ελλάδα ήταν η τιμώμενη περιοχή.

Επιπλέον, βουλευτές, περιφερειάρχες, πρέσβεις, πρόεδροι και άλλοι επίσημοι από τοπικούς φορείς, οργανώσεις παραγωγών και συλλόγων εξέφρασαν με τις ομιλίες τους τη σπουδαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών όπως η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, στη διάρκεια των οποίων αναδεικνύεται η ψυχή της ελληνικής παραγωγής.

Ο διοργανωτής της έκθεσης ΕΞΠΟΤΡΟΦ, κ. Κωστής Μοσχονάς δήλωσε: «Είναι για εμάς μεγάλη επιβράβευση η αποδοχή που απολαμβάνουμε από τον κόσμο κάθε χρόνο. Φέτος ειδικά ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο. Είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε ότι η ελληνική παραγωγή ζει, εργάζεται και αναζητά νέες ευκαιρίες εξωστρέφειας. Κάθε χρόνο στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ συγκεντρώνεται η ψυχή της ελληνικής παραγωγής. Δίνουμε την ευκαιρία σε όλους να έρθουν σε επαφή με επιχειρηματίες που αναζητούν εκλεκτές συνεργασίες, αλλά και με το κοινό που αναζητά ποιότητα και μοναδικές γεύσεις. Το αποτέλεσμα μας ανταμείβει κάθε φορά. Ραντεβού του χρόνου!».

Εμείς, μαζί με τους χιλιάδες επισκέπτες, απολαύσαμε γνωστά αλλά και σπάνια προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, νέα προϊόντα από υπερτροφές, όπως την αρώνια, ξεχωριστά τυροκομικά προϊόντα, αποξηραμένο λωτό, ελαιόλαδο με ιδιαίτερες γεύσεις, βιολογικό χυμό αλόης από τη Νάξο και σαλέπι Θεσσαλονίκης, αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, μοναδικά γλυκίσματα όπως μπισκότα από βελανίδι, ιδιαίτερα μέλια, γλυκίσματα, τσάι και πολλά άλλα.

Αναμφίβολα, το δικό τους ξεχωριστό στίγμα άφησαν στην έκθεση τα αγνά μοναστηριακά προϊόντα από τις Σέρρες και την Κρήτη, παρασκευασμένα παραδοσιακά από μοναχούς και μοναχές ιστορικών Ιερών Μονών της Ελλάδας.

Σημείο αναφοράς της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ αποτέλεσε το ΕΞΠΟΤΡΟΦ CONNECT, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να έρθουν σε απευθείας επαφή με εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς και των διεθνών αγορών, μέσω εξατομικευμένων συναντήσεων. Στον ίδιο χώρο διεξήχθησαν για πρώτη φορά και οι Ημέρες Καριέρας, όπου εκπρόσωποι μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων προσέφεραν ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης σε επαγγελματίες και άρτια εκπαιδευμένους σπουδαστές.

Για μια ακόμα χρονιά, η εκδήλωση που ξεχώρισε στην 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ, ήταν ο 3ος Πανελλήνιος 

Διαγωνισμός Μαγειρικής «GreekChef 2018» που έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχών με πάνω από 550 εγγραφές. Επιπλέον, το «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» με την παρουσία του καταξιωμένου σεφ κου Λευτέρη Λαζάρου, το «Πίνουμε Ελλάδα- DrinkMezze» με τον Κώστα Μπάση και την έμπειρη ομάδα του που δημιούργησαν cocktail με βάση τα εθνικά μας ποτά έδωσαν ζωντάνια, κέφι και νεανική πνοή στην έκθεση τροφίμων και ποτών.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ συμμετείχε δυναμικά στην έκθεση, καθώς εκτός από χορηγός και εκθέτης, οι άρτια εκπαιδευμένοι σπουδαστές του πλαισίωναν το σύνολο των παράλληλων εκδηλώσεων γαστρονομίας. Με την ενεργή παρουσία τους τίμησαν την έκθεση και άλλοι καταξιωμένοι σεφ όπως ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο Πάνος Ιωαννίδης, ο Διονύσης Αλέρτας και ο Χρήστος Βέργαδος που δημιούργησαν ειδικά για το κοινό εμπνευσμένες συνταγές με γεύση και άρωμα Ελλάδας.

Πάρτε μια γεύση από την 5η ΕΞΠΟΤΡΟΦ και κυρίως από Ελλάδα, όπως τη ζήσαμε και τη γευτήκαμε εμείς.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, με παραγωγό από την Κρήτη.

Ο καταξιωμένος σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος «εν ώρα δράσης».

Ο καταξιωμένος pastry chef Διονύσης Αλέρτας με την Εύα Παρακεντάκη.

Κάππαρη, γλυκά του κουταλιού και άλλες λιχουδιές.

Στην υγειά μας με βιολογικό κρασί.

Το πιο ιδιαίτερο μέλι που δοκιμάσαμε.

Γλυκίσματα με αμυγδαλόψιχα και ινδοκάρυδο.

Λικέρ για κάθε ώρα.

Και λουκούμι καφές και λουκούμι σοκολάτα και λουκούμι καρύδα.

Στο βάθος κήπος.

Παστέλι για κάθε γούστο.

Κόλαση σοκολάτας.

Και λίγο τσαγάκι για το κρύο.

«Αν δεν έχεις μέλι στο πιάτο, ας έχεις στο στόμα». Θα προτιμήσουμε και τα δύο.

Τραγανές μπάλες δημητριακών με βάση το αλεύρι σίτου, το σιμιγδάλι, το ριζάλευρο και το καλαμποκάλευρο.

Διαγωνισμός Greek Chef 2018.

Ιπποκράτειος οίνος.

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου στο «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» με προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδος και ο bartender Κώστας Μπάσης στο «Πίνουμε Ελλάδα».

Οι πιο περίεργες μαρμελάδες που έχετε δοκιμάσει. Μαρμελάδα κρεμμύδι-τζίντζερ, για του λόγου το αληθές.