Noma: η επιστροφή του πιο διάσημου εστιατορίου του κόσμου

noma
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Ένα από τα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου ξανανοίγει, φέρνοντας για άλλη μια φορά την επανάσταση στην παγκόσμια γαστρονομία.

Λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται με τη γαστρονομία και τις διάφορες κουζίνες του κόσμου και δεν έχουν υπ’ όψιν τους τον διάσημο σεφ Rene Redzepi και το εστιατόριό του, Noma, στην Κοπεγχάγη. Με 2 αστέρια Michelin και ψηφισμένο ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου ουκ ολίγες φορές από το περιοδικό Restaurant, το Noma θεωρείται ένα από τα πιο influential εστιατόρια και ο Rene Redzepi ένας από τους πιο ταλαντούχους σεφ του κόσμου, που ανακάλυψε ξανά τη σκανδιναβική κουζίνα και έθεσε νέα όρια στη γαστρονομία γενικότερα.

Ο ταλαντούχος σεφ Rene Redzepi

Επικεντρώθηκε στα τοπικά και εποχικά προϊόντα, έδωσε βάση στην ποιότητα, την ηθική και τη βιωσιμότητα, έφερε τους σεφ στη σάλα, προκειμένου να σερβίρουν τα πιάτα στους πελάτες, κάνοντας μια κίνηση που έφευγε από τα συνηθισμένα και επηρέασε πολλούς σεφ ανά τον κόσμο, έκανε πολλές αντισυμβατικές επιλογές στην κουζίνα, αξιοποίησε την ζύμωση των τροφών, ενώ έφερε ακόμη και… έντομα στο προσκήνιο, σερβίροντας ζωντανά μυρμήγκια.

Το 2015 η είδηση έσκασε σαν βόμβα: το Noma «κλείνει». Πίσω, όμως, από τους ηχηρούς τίτλους, τα πράγματα και πάλι δεν ήταν αυτό που νόμιζαν όλοι. Το Noma δεν θα έκλεινε έτσι απλά. Ο Redzepi οραματιζόταν να ανοίξει ξανά το 2017 με νέο μενού και νέα αποστολή: να το μετατρέψει σε μια μοντέρνα, αστική φάρμα, η οποία θα έχει το Noma στο κέντρο της.

Μέσα στα σχέδιά του βρισκόταν και ένα θερμοκήπιο στην οροφή, ενώ σκόπευε να σκάψει την παλιά άσφαλτο, φέρνοντας φρέσκο χώμα και επιθυμώντας μέρος της φάρμας να… επιπλέει, φτιάχνοντας ένα τεράστιο χωράφι πάνω σε κάτι σαν σχεδία.

Το Noma 2.0... γιαπί

Το να έχει ένα εστιατόριο τη δική του φάρμα, όπως καταλαβαίνετε, δίνει στον σεφ τον απόλυτο έλεγχο των υλικών που θα χρησιμοποιήσει -αν και στην καλλιέργεια το καλύτερο είναι η έλλειψη ελέγχου, κάτι που σημαίνει ότι οι σεφ θα χρειαστεί να μάθουν να δουλεύουν με ό,τι παράγει η γη.

Αν και το εγχείρημα αποτέλεσε τεράστιο ρίσκο, καθώς το κλίμα της χώρας μπορεί να μη βοηθήσει, το βήμα είναι σημαντικό και καθιερώνει ακόμη περισσότερο τον Rene Redzepi ως έναν από τους πιο θαρραλέους, ευρηματικούς και σημαντικούς σεφ της γενιάς του.

Το Noma 2.0 αρχικά είχε στόχο να ανοίξει το 2017, έπειτα, όμως, οι φήμες έφτασαν στο 2018 και το νέο Noma ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του και ταυτόχρονα νέο δρόμο στη γαστρονομία.

Όπως είναι φυσικό, θα διατηρήσει την ονομασία του, αλλά θα ανοίξει σε διαφορετικό σημείο της Κοπεγχάγης, περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από την αρχική του θέση.

www.wikipedia.com

Το παλιό Noma

Οι κρατήσεις έπεσαν… βροχή από τον Νοέμβριο κιόλας που άνοιξαν, ενώ στις 18 Ιανουαρίου έγιναν κρατήσεις για τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει 7 δωμάτια, με ένα από αυτά να χωράει 40 άτομα. Το μενού του θα αλλάζει φυσικά και θα περιλαμβάνει, θαλασσινά, χορτοφαγικά πιάτα, αλλά και κυνήγι, ενώ θα υπάρχει και μενού θαλασσινών στις 2.250 κορόνες (περίπου 300 δολάρια), στο οποίο φιγουράρει μεταξύ άλλων και σπέρμα μπακαλιάρου, υλικό που έχει χρησιμοποιήσει ξανά ο καινοτόμος σεφ.

Τα περιθώρια, πάντως, στενεύουν, ο ίδιος ο Redzepi αναφέρει ότι δεν έχουν άλλο χρόνο, ενώ το νέο Noma παραμένει πολλά υποσχόμενο με οροφή υψηλής τεχνολογίας, μπάρμπεκιου, θερμοκήπιο, δωμάτια για συγκεκριμένο σκοπό (π.χ. ζύμωσης, κρέατος, ψαριού κ.ο.κ.) και πολλές ακόμη καινοτομίες που μένει να μάθουμε στην πορεία.