Ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Ντίνα Νικολάου μας αποκαλύπτουν τα γευστικά μυστικά τους

mamalakis-nikolaou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ενόψει του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γαστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ζητήσαμε από δύο αναγνωρισμένους σεφ που συμμετέχουν σε αυτό, να μοιραστούν μαζί μας μαγειρικά μυστικά που απογειώνουν τα πιάτα τους, μήπως και καταφέρουμε να «κλέψουμε» κι εμείς λίγη γεύση για τα δικά μας.

Ηλίας Μαμαλάκης
Ένας από τους πιο αγαπητούς σεφ που γνώρισε ο πολύς κόσμος από την τηλεόραση, ο Ηλίας Μαμαλάκης αφού γύρισε γευστικά όλη την Ελλάδα με την εκπομπή του «Μπουκιά και Συχώριο» κι έγραψε αρκετά βιβλία με κύριο κορμό πάντα τη μαγειρική και την ευζωία, πλέον υπογράφει την αλυσίδα εστιατορίων Μπουκιά και Συχώριο, με ελληνική παραδοσιακή κουζίνας της μαμάς και της γιαγιάς που τόσο λατρεύουμε. Όπως μας ανέφερε και ο ίδιος, άλλωστε, το είδος της κουζίνας που αγαπά είναι η καθαρή παραδοσιακή κουζίνα και τα «μυστικά» του είναι τα εξής:

-Τα αγαπημένα μου προϊόντα είναι η ντομάτα, το ελαιόλαδο και το σκόρδο.

-Ποτέ δεν σοτάρω τα υλικά μου πολύ, μόνο ίσα-ίσα να ροδίσουν απαλά.

-Η σάλτσα αβγολέμονο είναι από τις πιο αγαπημένες μου και πολλές φορές τη συνδυάζω μαζί με ντομάτα.

-Στις γεμιστές ντομάτες πάντα βάζω δυόσμο, κουκουνάρι και κορινθιακή σταφίδα

-Ακόμα και το πιο απλοϊκό μου φαγητό, θέλω να είναι ζεστό και να συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα.

-Από μπαχαρικά αγαπώ πολύ την κιτρινόριζα, τον γλυκάνισο και φυσικά όλα τα υπόλοιπα κλασικά μπαχαρικά.

-Πάντα στις σάλτσες βάζω λίγη ζάχαρη που προσθέτει νοστιμιά. 

Ντίνα Νικολάου
Με τεράστια αγάπη για την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα, η σεφ Ντίνα Νικολάου μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στις δύο χώρες, συστήνοντας την ελληνική κουζίνα στη Γαλλία και τη γαλλική στην Ελλάδα. Στο Παρίσι, μάλιστα, δημιούργησε με την αδελφή της το Evi Evane υπερασπιζόμενες με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα, ενώ δεν έχουν λείψει οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής από την ελληνική τηλεόραση, με τελευταία της δουλειά του Made@Home στον Alpha. Ως οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να μεταδίδεται, έχει διδάξει σε πολλές σχολές μαγειρικής σε Ελλάδα και Γαλλία, ενώ μεγάλο είναι και το συγγραφικό της έργο. Οι λάτρεις της μαγειρικής μπορούν να τη βρουν και στον χώρο Yoleni’s όπου παραδίδει μαθήματα μαγειρικής όταν ο χρόνος της το επιτρέπει, τα οποία σας εγγυόμαστε είναι άκρως επιμορφωτικά και χορταστικά. Δείτε εδώ πώς περάσαμε σε ένα από τα μαθήματά της.

Όσο για τα «μυστικά» της; Η ίδια μας λέει:

-Για να βράσω τα αυγά χωρίς να σπάσουν, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και όχι απευθείας από το ψυγείο. Επίσης, θα πρέπει να σεβαστείτε το χρόνο βράσιμο του αυγού, ο οποίος διαφέρει ανάλογα με τον τύπο των αυγών που θέλετε να βράσετε. Μετρήστε κατά μέσο όρο 10 λεπτά αν το θέλετε σκληρό, 6 λεπτά για ένα αυγό με το κρόκο λιγάκι ρευστό και 3 λεπτά για ένα αυγό μελάτο. Προσθέστε στο νερό 1 κουταλάκι ξίδι ανά αυγό -το ξίδι έχει την ιδιότητα να σφίγγει το τσόφλι και να το σκληραίνει.

-Το σωστό αλάτισμα θέλει την τέχνη του! Γι’αυτό φροντίζω να αλατίζω το κρέας 1 έως 3 ώρες νωρίτερα και όχι τελευταία στιγμή. Έτσι το αλάτι εισχωρεί στις ίνες του κρέατος και συγκρατεί τους χυμούς του. Δεν αλατίζω αμέσως μετά το τηγάνισμα γιατί θα μαλακώσει την επιφάνεια του τροφίμου και θα χάσει την τραγανότητά του και δεν αλατίζω επίσης τους ζωμούς. Επειδή οι ζωμοί χρειάζονται αρκετή ώρα βράσιμο για να υπάρξει συμπύκνωση, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν αρκετά αλμυροί. Έτσι, όταν τους χρησιμοποιήσετε σε οποιοδήποτε φαγητό δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε το αλάτι. Αν πρόκειται να βράσω λαχανικά ή ζυμαρικά σε νερό, αλατίζω μόλις ξεκινήσει ο βρασμός και πριν προσθέσω τα υλικά.

-Για να δώσω άρωμα σκόρδου στη σαλάτα, δεν είναι απαραίτητο να το προσθέσω τριμμένο, αλλά αρκεί λίγο λάδι με άρωμα σκόρδου: καθαρίζω μερικές σκελίδες και τις βάζω σε γυάλινο βάζο με αλάτι και λάδι.

-Πριν βάλω τις μπριζόλες στη σχάρα, ρίχνω στα αναμμένα κάρβουνα αρωματικά φυτά: θυμάρι, δάφνη, ρίγανη κ.λπ. Δίνουν ένα ευχάριστο άρωμα στις μπριζόλες!

Στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γαστρονομίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην υπερπολυτελή αίθουσα Banquet, στόχος είναι η ανάδειξη του ελληνικού προϊόντος και της ελληνικής διατροφικής αξίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου υπάρχουν σπουδαίοι Έλληνες σεφ, όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης και η Ντίνα Νικολάου, οι οποίοι το υποστηρίζουν και πρεσβεύουν όχι μόνο αυτήν την πρωτοβουλία, αλλά και την ελληνική κουζίνα και γαστρονομία διεθνώς. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.