Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη: με αέρα από τη Βόρεια Ελλάδα
Τον τόπο καταγωγής του πατέρα της, την Αρναία Χαλκιδικής, επέλεξε η Κλαούντια Παπαγιάννη για να ξεκινήσει την ενασχόλησή της με την οινοποιία το 2003 με κύρια σκέψη της την «επιστροφή στις ρίζες». Από το 2007 το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη εμφανίστηκε στην αγορά με δικές του ετικέτες και οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν. Ας το γνωρίσουμε...
Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου σας και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία ;
Τον Νοέμβριο του 2006 μετά από μία εμπεριστατωμένη μελέτη, ξεκίνησε η κατασκευή του Οινοποιείου κάλυψης 3.300 τ.μ. σε ένα αγροτεμάχιο 35 στρεμμάτων.
Το Δεκέμβριο του 2007 ολοκληρώνεται και περιλαμβάνει, χώρο παραλαβής πρώτης ύλης, οινοποίησης και εμφιάλωσης. Τις αποθήκες πρώτων υλών και έτοιμων προϊόντων. Το χημείο και χώρο πειραματικών μικροοινοποιήσεων. Το υπόγειο κελάρι-κάβα 900 τ.μ. με πλυντήριο βαρελιών. Αίθουσα πολυθεάματος και γευσιγνωσίας και έναν χώρο όπου προβάλλονται-πωλούνται, εκτός από τα κρασιά του κτήματος και άλλα τοπικά προϊόντα.
Το επισκέψιμο τμήμα περιλαμβάνει την αίθουσα οινοποίησης και εμφιάλωσης, γευστική δοκιμή στο υπόγειο κελάρι δίπλα στα βαρέλια και τον χώρο, όπου τα κρασιά του κτήματος προβάλλονται και πωλούνται.
Μελλοντικά θα λειτουργήσει ο χώρος προβολής του πολυθεάματος, η αίθουσα γευστικής δοκιμής με την υποστήριξη επαγγελματικής κουζίνας και ο υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων δίπλα στον αμπελώνα που περικλείει το οινοποιείο.
Η σημερινή δυναμικότητα του Οινοποιείου «Κλαούντια Παπαγιάννη» είναι 120.000 φιάλες με δυνατότητα αύξησης της παραγωγής μέχρι 800.000 φιάλες. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει εκραγιστήριο, αντλίες μεταφοράς σταφυλοπολτού, μούστου και κρασιού, κοχλίες μεταφοράς βροστρίχων και στεμφύλων. Πνευματικό πιεστήριο 5 τόνων κλειστού τύπου. Φίλτρο γης διατόμων, πλακών και μεβρανών.
Ο χώρος της οινοποίησης αποτελείται από 17 ανοξείδωτες δεξαμενές απολάσπωσης – ζύμωσης και αποθήκευσης, 7 ανοξείδωτους οινοποιητές με έμβολα, έναν οινοποιητή τύπου Ganimede, 2 ανοξείδωτους κρυοεκχυλιτές οβάλ και 2 σταθεροποιητές, συνολικής χωρικότητας 150.000 λίτρων. Όλες οι δεξαμενές είναι αυτόματης και αυστηρά ελεγχόμενης ψύξης-θέρμανσης, μέσου εναλάκτη και κεντρικού συστήματος ελέγχου των θερμοκρασιών, διαθέτουν και δίκτυο αζώτου.
Υπάρχει σύγχρονη γραμμή εμφιάλωσης (Μονομπλόκ), καψυλλιέρα και ετικετέζα. Στις δύο αποθήκες υπάρχει ψύξη–θέρμανση για την δημιουργία ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος συντήρησης. Τα εμφιαλωμένα κρασιά ξεκουράζονται σε ιδανικές συνθήκες, συσκευασμένα σε κιβώτια χάρτινα ή ξύλινα μέχρι να κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Η κάβα και το οινοφυλάκειο, εκτείνονται σε έναν ενιαίο υπόγειο χώρο 900 τ.μ., με ιδανικές συνθήκες παλαίωσης, ωρίμανσης και συντήρησης με σταθερή θερμοκρασία 140οC και 80% περίπου υγρασία καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, που ρυθμίζονται από ειδικό σύστημα κλιματισμού. Η κάβα φιλοξενεί 104 δρύινα βαρέλια τύπου Allier & Nevers. Η πλειοψηφία των βαρελιών είναι γαλλικής προέλευσης, ενώ υπάρχουν και 20 αμερικάνικα.
Που βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;
Το 2000 ο Γεωπόνος, Καθηγητής Αμπελουργίας Dr. Στέφανος Κουνδουράς ξεκινά την μελέτη των οικοσυστημάτων στην περιοχή της Αρναίας με σκοπό την εγκατάσταση αμπελώνα 200 στρεμμάτων στις περιοχές Αρναία και Μαραθούσα, για λογαριασμό της Κλαούντια Παπαγιάννη. Στόχος η παραγωγή ‘terroir’ οίνων υψηλής ποιότητας που –σύμφωνα με την φιλοσοφία της δημιουργού– θα αντικατοπτρίζουν τα χαρακτηριστικά του τόπου προέλευσής τους και θα βασίζονται στην εφαρμογή των αρχών της βιολογικής γεωργίας.
Η περιοχή που επιλέχτηκε για να φυτευτούν τα αμπέλια του κτήματος είναι στα δυτικά, λίγο έξω από τον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Ο χειμώνας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, πολλές βροχές και χιονοπτώσεις που εξασφαλίζουν στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό και ζεστό καλοκαίρι. Η άνοιξη έχει αναλογικά λίγες βροχοπτώσεις, αλλά η καλή ηλιοφάνεια και οι βορειοδυτικοί άνεμοι κυμαινόμενης έντασης, απομακρύνουν την ομίχλη και τους όψιμους παγετώνες συμβάλλοντας στη μειωμένη εμφάνιση ασθενειών. Το καλοκαίρι είναι ξηρό με πολλές ώρες ηλιοφάνειας και υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες εναλλάσσονται με χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, αποτέλεσμα της γειτνίασης με το Χολομώντα, το πράσινο βουνό της Χαλκιδικής. Οι συνθήκες αυτές βοηθούν στην αργή και φυσιολογική ωρίμανση των σταφυλιών, ιδανική για ερυθρά κρασιά υψηλής ποιότητας και στην αύξηση του αρωματικού δυναμικού των λευκών ποικιλιών.
Τα εδάφη του αμπελώνα διακρίνονται σε δύο ομάδες. Τα αμμοπηλώδη και τα αργιλοπηλώδη μέσης σύστασης. Σχετικά ουδέτερα ως αλκαλικά, φτωχά σε οργανική ουσία, με καλή διαπερατότητα στο νερό της βροχής, είναι πλούσια σε σίδηρο και σε μαγνήσιο.
Το υπέδαφος είναι ασβεστώδες και επιτρέπει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος σε μεγάλο βάθος για την αναζήτηση των ιχνοστοιχείων.
Το συγκεκριμένο έδαφος σε συνδυασμό με το υπέδαφος συντελούν στη δημιουργία κρασιών με πλούσιο χρώμα, έντονα αρώματα και καλά δομημένες τανίνες που βοηθούν την επιδεκτικότητα παλαίωσής τους.
Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;
Το 2003 ξεκίνησε πρώτα η εγκατάσταση του Syrah (γαλλική ερυθρή ποικιλία που δίνει κρασιά με έντονο χρώμα, μέτριας οξύτητας, έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων που γίνονται πιο σύνθετα όταν περάσουν από βαρέλι) και του Grenache Rouge (ερυθρή ποικιλία ισπανικής καταγωγής, δίνει κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο φρουτώδη, μέτριας οξύτητας και σώματος, λίγο άτονα χρωματικά) Η Grenache σε συνοινοποίηση με το Syrah μας δίνει ένα υπέροχο ροζέ.
Οι φυτεύσεις συνεχίστηκαν με Ασύρτικο, την πιο πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα που δίνει κρασιά με υψηλή οξύτητα, πολύ ευχάριστο άρωμα εσπεριδοειδών. Παράλληλα μπήκε η Μαλαγουζιά, μια λευκή παλιά ελληνική ποικιλία που αναβίωσε την τελευταία δεκαπενταετία με επίκεντρο τη Χαλκιδική και δίνει στα κρασιά έντονο αρωματικό χαρακτήρα φρούτων και λουλουδιών, με μέτρια οξύτητα.
Για ερυθρές ελληνικές ποικιλίες επιλέχθηκε η «βασίλισσα της Μακεδονίας» το Ξινόμαυρο που σαν πολυδύναμη ποικιλία μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους οίνων και να αποτελέσει τη βάση πολλών χαρμανιών.
Οι τελευταίες φυτεύσεις έγιναν με τις γαλλικές κοσμοπολίτικες ποικιλίες Chardonnay, που μπορεί να δώσει πολύπλοκα λευκά λιπαρά κρασιά με πλούσιο σώμα ιδιαίτερα όταν δουλευτεί σε βαρέλι, το Viognier που δίνει έντονα αρωματικά, πλούσια σε σώμα λευκά κρασιά, το Merlot με κρασιά έντονα ερυθρά, μαλακά επιδεκτικά παλαίωσης και με το Cabernet Sauvignon, την κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία του Bordeaux που δίνει κρασιά δυναμικά, τανικά που εξελίσσονται με την παραμονή τους στο βαρέλι.
Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας και τα βασικά τους χαρακτηριστικά;
Το κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη εμφανίζεται σήμερα στην αγορά με 10 ετικέτες:
Το ερυθρό «Claudia Papayianni» από Syrah-Melot & Ξινόμαυρο. Έντονο βαθύ ερυθρό χρώμα με κεραμιδένιες αποχρώσεις. Σύνθετο μπουκέτο από αρώματα ώριμων φρούτων, μπαχαρικών με διακριτική παρουσία βαρελιού. Ευγενικές τανίνες που διατηρούν τη ζωντάνια της νεότητάς του. Πληθωρικό και βελούδινο στη γεύση με μακρύ και ευχάριστο τελείωμα.
Το ροζέ «Claudia Papayianni» από Grenache Rouge & Syrah. Έντονο λαμπερό ροδί χρώμα. Πλούσιο άρωμα που θυμίζει ώριμα κόκκινα φρούτα (κεράσι, βύσσινο, φράουλα). Στόμα πληθωρικό με ελάχιστες τανίνες, καλή οξύτητα, έντονη φρουτώδη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει. Επίγευση μακρά και ευχάριστη με ελαφρώς γλυκές νότες στο τελείωμα.
Το λευκό «Claudia Papayianni» από Chardonnay-Μαλαγουζιά & Ασύρτικο. Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα με χρυσαφιές ανταύγειες. Εντυπωσιακό και πολύπλοκο άρωμα λουλουδιών και φρούτων, με διακριτικά αρώματα παλαίωσης. Η προσεκτική επιλογή των σταφυλιών, η ποικιλιακή σύνθεση και το πέρασμα από τα δρύινα βαρέλια χαρίζουν πληθωρική και πλούσια γεύση, με μακρά, αρωματική, ξεχωριστή επίγευση.
Την «Alexandra» από Μαλαγουζιά. Χρώμα λαμπερό αχνόξανθο με κίτρινες ανταύγειες. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων με νότες αγριολούλουδων. Στόμα ντελικάτο με ικανοποιητική οξύτητα, πιπεράτη επίγευση και μια μοναδική ανθοσμία στόματος. Ένα κρασί με «γυναικεία» φινέτσα.
Το «Nikolas» από Merlot. Καθαρό βαθύ ρουμπινί χρώμα με πολύπλοκο bouquet που εξελίσσεται. Αρώματα μπαχαρικών, κανέλας, καφέ και καπνού πλαισιώνονται από άφθονο φρούτο (δαμάσκηνο, κεράσι) και νύξεις βανίλιας. Στόμα πληθωρικό με μαλακές, βελούδινες τανίνες, διακριτική οξύτητα με ευχάριστο τελείωμα.
Το ερυθρό « C.P» από Ξινόμαυρο, Syrah και Cabernet Sauvignon. Ζωηρό κόκκινο χρώμα με μοβ-κεραμιδιές ανταύγειες. Αρώματα κόκκινων φρούτων, καραμέλας και κέδρου. Στόμα μαλακό με ισορροπία τανινών και οξύτητας. Μέτριας πυκνότητας με αρωματική όμως επίγευση σε φόντο καπνού, βανίλιας και μπαχαρικών.
Το λευκό « C.P» από Viogner και Ασύρτικο. Χρώμα λαμπερό πρασινοκίτρινο. Έντονος αρωματικός χαρακτήρας βερίκοκου, ροδάκινου και τροπικών φρούτων. Γεύση δροσερή, ήπιες οξύτητες, γεμάτο στόμα. Στρογγυλή ευωδιαστή επίγευση.
Και τα «Εξ Αρνών» που κυκλοφορούν σε ερυθρό, λευκό και ροζέ. To λευκό είναι ένα καθημερινό κρασί, με ζωηρό χρυσοκίτρινο χρώμα, έντονα αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Στόμα ελαφρύ και αρωματικό, χωρίς εξάρσεις, με καλή ισορροπία και δροσερή επίγευση. Το ερυθρό έχει λαμπερό κόκκινο-ρουμπινί χρώμα με μοβ ανταύγειες μέτριας πυκνότητας. Πληθωρικά αρώματα κόκκινων φρούτων σε μύτη και στόμα, ευγενείς τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Ένα εύκολο καθημερινό κρασί με ιδιαίτερα φιλικό χαρακτήρα. Τέλος, το ροζέ έχει ζωντανό ροδί χρώμα. Μύτη ευχάριστη με αρώματα καραμέλας, κερασιού, φράουλας, τριαντάφυλλου. Στόμα ισορροπημένο, με νόστιμη οξύτητα και ελαφριά αίσθηση τανινών. Φρουτένια επίγευση, γλυκόξινη.
Τα κρασιά του κτήματος έχουν αποσπάσει μετάλλια και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς οίνου.
Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;
Σήμερα, η παραγωγή ανέρχεται στις 120.000 φιάλες το χρόνο.
Ποια διαδικασία ακολουθείται για την πιστοποίηση της ποιότητας των ετικετών σας;
Ο Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ, εγκεκριμένος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πιστοποιεί την Επιχείρηση Κλαούντια Παπαγιάννη & ΣΙΑ Ε.Ε.
Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;
Στόχος μου είναι να εδραιωθώ όσο καλύτερα στην αγορά και να γίνω πιο γνωστή. Ήδη ο κόσμος μ’ έχει κατατάξει στην υψηλή και ποιοτική κατηγορία κρασιών κι εκεί θέλω να παραμείνω. Ενδεχομένως θα επεκταθώ στους αμπελώνες μου, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί, χωρίς όμως να κάνω εκπτώσεις στην ποιότητα. Οι εξαγωγές ήδη πάνε πολύ καλά, αλλά η αναζήτηση νέων αγορών είναι πάντα μία πρόκληση. Η μεγαλύτερη, βέβαια, πρόκληση είναι η τοποθέτηση στην ελληνικά αγορά. Αυτό και μόνον είναι μεγάλος αγώνας.
Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;
Να επιλέγει το κρασί του με βάση την ποιότητα και όχι τη «φήμη» της ετικέτας.
Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και προϋπόθεση υψηλής ποιότητας;
Όχι. Είναι ανάλογα με τις ανάγκες και την «φήμη» του κάθε οινοποιείου.
Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική αγαπημένη σας επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;
Δεν έχω προτίμηση στα κρασιά μου, γιατί όλα έχουν την ώρα τους και την ανάλογη διάθεση. Μου αρέσει η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα που ταιριάζει με όλα τα κρασιά μου.
Πληροφορίες: www.cp-domaine.gr
Βάλια Κανελλοπούλου







