Cook8: ποιοι σχεδίασαν τον καλύτερο τόπο εστίασης;

Οι Κώστας Αλιβιζάτος και Ιωάννης Κιτάνης προτείνουν το «Glorious Holistic»

Οι νικητές ήρθαν από Ελλάδα και Καναδά, σε έναν Διεθνή Διαγωνισμό Σχεδιασμού με εκατοντάδες συμμετοχές.

Τελετουργία, ετεροτοπία και εικονική δικτύωση ήταν οι βασικές έννοιες των Βραβείων του Διεθνούς Διαγωνισμού Σχεδιασμού COOK8, με 280 συμμετοχές, 485 συντελεστών από 24 χώρες.

Ο διαγωνισμός με θέμα τον σχεδιασμό ενός τόπου εστίασης 24-30μ2 ολοκληρώθηκε και νικήτριες ήταν οι προτάσεις «Glorious holistic» των Κώστα Αλιβιζάτου και Ιωάννη Κιτάνη, «Sea sex & sun» των Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα και «To Nefos» των Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng με έδρα το Τορόντο του Καναδά.

Τα τρία αυτά βραβεία είναι ισότιμα και θα υλοποιηθούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) στην Έκθεση COOK8: O Νέος Τόπος Εστίασης, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη (Ιούνιος – Ιούλιος 2018). Σε χώρο 1.100 μ2, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν μέσα στους τρεις πρωτότυπους χώρους εστίασης και να δουν όλες τις υπόλοιπες προτάσεις, με σχεδιαστικό και εικονογραφικό υλικό.

Το «Sea sex & sun» των Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα

Πιο αναλυτικά:

Οι Κώστας Αλιβιζάτος και Ιωάννης Κιτάνης προτείνουν το «Glorious Holistic», ως μία τελετουργία όπου οι συνδαιτυμόνες, μέσω μιας σκοτεινής πομπής, υποβάλλονται σε μυρωδιές της ζωής και του θανάτου, ήχους της φύσης και της χειροτεχνίας και θεάσεις οργανικής ύλης, προτού βρεθούν πλαγιασμένοι μέσα σε ένα φωτεινό λευκό κουτί δοξάζοντας το γεύμα και την συνάθροιση τους. Στο «Glorious Holistic» το συμπόσιο ξεκινά με το φαγητό να σερβίρεται μέσα από μία τρύπα, το μοναδικό στοιχείο που διακόπτει το λευκό φως του δωματίου. Οι οκτώ συνδαιτυμόνες έχουν πρώτα υπάρξει συνοδοιπόροι σε ένα σκοτεινό διάδρομο–μουσείο αντικειμένων και αισθήσεων της τροφής.

Μία ετεροτοπία που διακόπτει το αναμενόμενο της αστικής ζωής, δίνοντας την υπόσχεση μιας ανέμελης εμπειρίας, προτείνουν οι Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου και Κατιάνα-Μαρία Λιόγα με το «Sea sex & sun». Ένας θεματικός χώρος εστίασης που δημιουργεί ρήξη με το χώρο και το χρόνο και συνθέτει μία ψευδαίσθηση ανέμελης καλοκαιρινής ζωής, η οποία εν τέλει γίνεται έκθεμα στην πόλη, ως μία βιτρίνα που συνεχώς προκαλεί και προσκαλεί. Το «Sea sex & sun» αποτελεί μία «ανάρρωση» από την πόλη, σε ένα σκηνοθετημένο καλοκαιρινό αμμώδες τοπίο (sea). Μια ερωτική ατμόσφαιρα, ένα κλίμα συναναστροφής με άγνωστους συνδαιτυμόνες μέσω της απόλαυσης του θαλασσινού φαγητού (sex). Ένα δωμάτιο εκτυφλωτικό και ζεστό (sun).

Οι Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng με έδρα το Τορόντο του Καναδά, σχολιάζοντας την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σύγχρονη ζωή, προτείνουν το «Nefos» ως μια εμπειρία, στην οποία φυσική και εικονική πραγματικότητα συνυπάρχουν στο παρόν, μέσα σε ένα σύννεφο από καθρέπτες. Στο «Nefos», ο κάθε συνδαιτυμόνας, μέσω οκτώ κλιμακοστασίων, ανέρχεται μόνος του σε ένα αιωρούμενο σύννεφο. Είκοσι τέσσερις ανακλαστικοί καθρέφτες που αντιπροσωπεύουν τις 24 ώρες της ημέρας ενισχύουν μια μοναχική, πλην οργιαστική εμπειρία μεταξύ πραγματικού και εικονικού χώρου.

Οι Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, προτείνουν το «Nefos» 

Με βάση την απόφαση της κριτικής επιτροπής, εννιά ακόμα προτάσεις θα λάβουν επτά επαίνους (δύο προτάσεις σε ισοβαθμία) για τις πρωτότυπες ιδέες τους.

1ος έπαινος
«Urban spectacle happens» των Ανδρέα Αναγνωστόπουλο, Μαρίνα-Ελένη Μερσιάδου & Γιώργο Μιχαηλίδη

2ος έπαινος
«Κουζινογραφίες» των Ben Adams Architects (Νικολέττα Γκόκα) & Crab Studio (Χρήστος  Μέλλιος)

3ος έπαινος
«Socialization up to your taste» του Custom Architectural Workshop (Μυρτώ Βραβοσινού & Αλκιβιάδης Κορμπιζέ)

4ος έπαινος (σε ισοβαθμία)
«Chapter 8: The sweet escape» των Σοφία Σοφιανού & Τίνα Μαρινάκη

«Ex machina» των Αναστασία Λέκκου Zuloark, Alfredo  Borghi, Alberto Rey & David Berkvens

5ος έπαινος
«Χωρίς τίτλο» του SuKKKú (Απόστολος Καλφόπουλος, Μαρία Κριαρά, Κωνσταντίνος Στεφανίδης & Ιωάννης Καράμπαμπας)

6ος έπαινος

«Χωρίς τίτλο» των Yun Fu, Wenting  Guo & Chang Su

7ος έπαινος (σε ισοβαθμία)

«Izakaya "Konoji"» του neuob ltd. (Hiroshi Ota, Yuya Ishida, Takeshi Ishijima)

«Mahaia» του LA-NA (Sara Navazo & Edorta Larizgoitia)

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.

Θέλεις βραβευμένες ταινίες; Δες Nova!

Απόλαυσε ταινίες που σάρωσαν τα βραβεία σε Αμερική και Ευρώπη. Και ταινίες που ήδη κλέβουν την παράσταση στο χορό των φετινών βραβείων σε Α' προβολή: Τρεις Πινακίδες έξω από το Εντινγκ, έξω από το Μιζούρι, Wonder, Το Σχήμα του Νερού, The Disaster Artist, The Greatest Showman.

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • ΓΕΥΣΗ