Επισκεφτήκαμε το σπίτι των Starbucks και φτιάξαμε καφέ... αλλιώς

kafes
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018

Ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό βρεθήκαμε στην Πλάκα, χτυπήσαμε το κουδούνι στο σπίτι των Starbucks, ακολουθήσαμε τη μυρωδιά αχνιστού καφέ και μάθαμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε τον καφέ μας αλλιώς, χωρίς την πατροπαράδοτη καφετιέρα, από τους coffee experts των Starbucks, με τη βοήθεια των οποίων τολμήσαμε και μια μικρή γευσιγνωσία.

Με θέα τα κεραμίδια της παλιάς Αθήνας και την Ακρόπολη, αποφασίσαμε μια μέρα να πιούμε καφέ με τρόπο λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Αφήσαμε κλειστή την καφετιέρα στο σπίτι, προσπεράσαμε τις καφετέριες που μας σερβίρουνε καφέ με έναν κάπως ρομποτικό τρόπο και επισκεφτήκαμε το σπίτι των Starbucks στην Πλάκα, όπου η τέχνη του καφέ είναι ιεροτελεστία.

Ανάμεσα σε γλυκά και αλμυρά σνακ που θα συνόδευαν την εμπειρία καφέ που μας περίμενε, βολευτήκαμε στους καναπέδες «σαν στο σπίτι μας» και οι coffee experts των Starbucks, Παναγιώτης Σπυρόπουλος και Πέτρος Αδανάλης, ξεκίνησαν το αρωματικό ταξίδι. Χρησιμοποίησαν τον καφέ Colombia Narino μεσαίου καβουρδίσματος, καφέ μοναδικής προέλευσης, με απαλή και παράλληλα σύνθετη γεύση και νότες αρωματικών βοτάνων και καρυδιών, χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής Nariño της Κολομβίας, και μας έφτιαξαν καφέ με διαφορετικούς τρόπους και διαφορετικά εργαλεία, αποδεικνύοντας πόση σημασία έχει η προσοχή στη λεπτομέρεια και πώς μπορεί ο ίδιος καφές να δώσει διαφορετική ένταση και αρώματα, ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του. Οι ποικιλίες καφέ Starbucks, φυσικά, είναι αρκετές και για κάθε γούστο, σε μια ευρεία γκάμα καβουρδίσματος και γεύσεων για να ικανοποιήσουν κάθε διάθεση και ουρανίσκο. 

Η μέθοδος pour over μας δίνει δυνατό καφέ στη γεύση, με περισσότερη οξύτητα

Pour over για δυνατό καφέ με διαύγεια
Πρώτη μέθοδος παρασκευής ήταν η μέθοδος Pour Over, η οποία είναι ιδανική για να τονίσει τις ξεχωριστές γεύσεις του καφέ, ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό.  Ένας απλός κώνος, κατά κύριο λόγο κεραμικός (μπορεί να είναι γυάλινος, πλαστικός ή και μεταλλικός) και ένα χάρτινο φίλτρο διατηρεί τη σωστή ροή της εκχύλισης κατά τη διάρκεια που ρίχνετε ζεστό νερό πάνω στον αλεσμένο καφέ δημιουργώντας έναν γευστικό καφέ. Με τη μέθοδο αυτή παίρνουμε καφέ δυνατό στη γεύση, με περισσότερη οξύτητα και διαυγές χρώμα

Η αεροπρέσα είναι ένα από τα απόλυτα coffee gadgets

Aeropress για έντονο σώμα σον καφέ μας
Επόμενη μέθοδος ήταν η εκχύλιση μέσω της Aeropress, η οποία επιτυγχάνεται με πίεση του μείγματος ζεστού νερού και καφέ που βρίσκεται μέσα στον θάλαμο της αεροπρέσας. Η μέθοδος αυτή δίνει δυνατότητα παραλλαγών μέσω της ταχύτητας εκχύλισης που επιλέγεται και χρησιμοποιείται χάρτινο φίλτρο μίας χρήσης, ενώ αποτελεί ένα από τα απόλυτα coffee gadgets. Το αποτέλεσμα είναι μια ομοιόμορφη εκχύλιση με πλούσια γεύση και παρ’ όλο που το καφές που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο ίδιος, η γεύση και το άρωμά του διαφοροποιήθηκε. Αυτή τη φορά ο καφές μας ήταν λιγότερο διαυγής, με πιο έντονο σώμα και λιγότερη οξύτητα.

Με στυλ... χημείας

Syphon για ποιοτικό καφέ
Η μέθοδος αυτή ήρθε τρίτη και ήταν λίγο πιο εντυπωσιακή από τις άλλες, θυμίζοντας κάτι από εργαστήριο χημείας. Τι συμβαίνει εδώ; Με φώτα αλογόνου ή φλόγες βουτανίου αυξάνεται η θερμότητα του νερού και ενεργοποιείται η κίνηση του καφέ μέσω των θαλάμων. Η πίεση των ατμών ωθεί το νερό που βράζει από τον κάτω γυάλινο θάλαμο προς τα πάνω για να αναμειχθεί με τον αλεσμένο καφέ στον πάνω γυάλινο θάλαμο. Στη συνέχεια, ο φιλτραρισμένος καφές επιστρέφει στον κάτω γυάλινο θάλαμο και είναι έτοιμος προς σερβίρισμα. Αυτή η συναρπαστική διαδικασία δημιουργεί μία εξαιρετική κούπα καφέ για όσους να απολαμβάνουν λαμπερές γεύσεις και ξεκάθαρα αρώματα που κυριαρχούν στον καφέ. Αυτή η μέθοδος παρασκευής αναδεικνύει τις έντονες γεύσεις του καφέ με εντυπωσιακό τρόπο, προσφέροντας καθαρό και διαυγές χρώμα και έναν άκρως ποιοτικό καφέ. Να σημειώσουμε ότι καμία από τις μεθόδους δεν απαιτεί περισσότερο από 2-3 λεπτά στην παρασκευή του καφέ, που σημαίνει ότι οι πιο μερακλήδες, μπορούν να τους ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους.

Πέραν των τρόπων που παρακολουθήσαμε, υπάρχει φυσικά και η πασίγνωστη μέθοδος της γαλλικής πρέσας (καφετιέρα με έμβολο), που προσφέρει έναν πλούσιο σε έλαια καφέ, με λεπτό ίζημα και πιο έντονο σώμα από ότι έχει ο καφές που παρασκευάζεται με καφετιέρα χάρτινου φίλτρου, ενώ άλλη μια μέθοδος είναι η μέθοδος Chemex που συνδυάζει την κομψότητα  και την λειτουργικότητα με τη χρήση της μεθόδου Pour Over, μιας κομψής γυάλινης καράφας. Ο αλεσμένος καφές τοποθετείται σε χάρτινο φίλτρο στο κωνικό στόμιο της καράφας και η εκχύλιση επιτυγχάνεται  με την ελεγχόμενη σε σπιράλ ροή του ζεστού νερού στην επιφάνεια του αλεσμένου καφέ. Η μέθοδος Chemex ενισχύει το σώμα του καφέ εξισορροπώντας όλες τις πολύπλοκες και πλούσιες γεύσεις του.

Συνδυάζοντας τον καφέ από τις παραπάνω μεθόδους με αλμυρά και γλυκά σνακ, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν κάλυπτε τη γεύση της μπουκιάς, αλλά απεναντίας αναδείκνυε τα γευστικά τους χαρακτηριστικά.

Η μέθοδος Syphon από τον Coffee Expert των Starbucks, Παναγιώτη Σπυρόπουλο

Τι να ξέρετε πριν φτιάξετε καφέ
Πέρα από αυτά, όμως, μάθαμε και άλλα πολλά για τον καφέ, αυτά που όλοι μας πρέπει να ξέρουμε, εφόσον τον απολαμβάνουμε καθημερινά.

Καταρχάς να πούμε ότι η σωστή παρασκευή αποτελεί τη μισή μάχη και πρέπει να ξέρετε ότι ακόμη και ποιοτικοί, καλά καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μπορεί να έχουν πικρή μοίρα όταν παρασκευάζονται με λάθος τρόπο. Το κλειδί επιτυχία για μία τέλεια κούπα καφέ βρίσκεται στις εξής τέσσερις βασικές αρχές: αναλογία, νερό, άλεσμα και φρεσκάδα. 

Αναλογία: Η αναλογία αλεσμένου καφέ και κατάλληλης ποσότητας νερού δίνει τη δυνατότητα στη γεύση του καφέ να αναδυθεί και να έχουμε μια πλούσια, αρωματική και ισορροπημένη κούπα καφέ. Χρησιμοποιώντας λίγο καφέ θα καταλήξετε με μια πικρή κούπα καφέ. Αν χρησιμοποιήσετε πολύ καφέ, θα έχετε μία κούπα με νερωμένο και αδύναμο καφέ και αρκετές φορές με ξινή γεύση. Οι ειδικοί συνιστούν να  χρησιμοποιείτε 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο καφέ (10 γρ.) για κάθε 180 ml νερού. Αν θέλετε ο καφές σας να είναι πιο ελαφρύς, χρησιμοποιήστε την ίδια αναλογία που αναφέρεται πιο πάνω και αραιώστε τον με ζεστό νερό. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν εξαχθεί  τα καλύτερα αρώματα και γεύση από τους κόκκους καφέ. 

Γλυκά και αλμυρά σνακ πλάι στις διάφορες ποικιλίες καφέ

Νερό: Το 98% του καφέ αποτελείται από νερό, οπότε το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι φρέσκο, για να δημιουργήσει και αυτό με τη σειρά του μία γευστική κούπα καφέ. Χρησιμοποιείστε κρύο, φρέσκο νερό και βράστε το περίπου στους 90°-96°C. Το φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό είναι το καλύτερο για την παρασκευή καφέ. Αποφύγετε το αποσταγμένο και το μεταλλικό νερό. Το αποσταγμένο νερό είναι πολύ καθαρό και θα βγάλει προς τα έξω όλη την πικρή γεύση του καφέ και το μεταλλικό νερό θα βγάλει τις δικές του γεύσεις αποσπώντας την προσοχή από την γεύση του ίδιου του καφέ

Άλεσμα: Το άλεσμα βοηθά στο να καθοριστεί πόση ώρα θα είναι σε επαφή ο καφές με το νερό και αντίστοιχα πόση γεύση θα εξάγεται από τον καφέ. Πολύ λεπτοκομμένος καφές έχει ως αποτέλεσμα πικρό καφέ. Χοντροκομμένος καφές  έχει ως αποτέλεσμα για ξινό και ποώδη σε γεύση καφέ. Το κατάλληλο άλεσμα καθορίζεται από την εκάστοτε μέθοδο παρασκευής καφέ:

•χοντροκομμένος για καφετιέρα γαλλικού τύπου/με έμβολο (υφή σαν αλάτι kosher)

•μέτρια αλεσμένος για καφετιέρα φίλτρου με επίπεδο πάτο (υφή σαν καλαμποκάλευρο)

•λεπτοκομμένος για καφετιέρα με κωνοειδή φίλτρο (υφή σαν επιτραπέζιο αλάτι)

•πολύ λεπτοκομμένος για espresso (υφή σαν ζάχαρη άχνη)

Αλέστε λίγο πριν την παρασκευή καφέ για να διατηρηθεί η γεύση του καφέ. Οι ολόκληροι κόκκοι καφέ έχουν μικρότερη επιφάνεια και ως εκ τούτου μικρότερη έκθεση σε αέρα.

Υπάρχουν πολλές γεύσεις που μπορούν να ταιριάξουν με έναν ποιοτικό καφέ, πέρα από το κλασικό κουλουράκι

Φρεσκάδα: Η γεύση του καφέ ελαττώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να προστατεύεται από το φως, τη θερμότητα, το κρύο, άλλα τρόφιμα και την υγρασία. Ποτέ μην αποθηκεύετε  καφέ στο ψυγείο ή τον καταψύκτη, γιατί σε αυτές τις συσκευές η υγρασία συμπυκνώνεται στον καφέ κάθε φορά που ανοίγονται, αποσπώντας με αυτόν τον τρόπο την γεύση και τα αρώματά του.

Πριν την παρασκευή καφέ: Αποθηκεύστε τον σε μια αεροστεγή συσκευασία (η συσκευασία FlavorLock™ είναι ιδανική) η οποία δεν επιτρέπει καμία επαφή με φως. Αφού ανοίξετε τη συσκευασία, θα πρέπει να αποθηκευτεί σε αεροστεγές και αδιαφανές δοχείο και να  καταναλωθεί μέσα σε μια εβδομάδα.

Μετά την παρασκευή καφέ, διατηρήστε τον καφέ μέσα σε μία μονωμένη καράφα για 30 λεπτά και μην τον ξαναζεστάνετε. Μη ανοιγμένες συσκευασίες κόκκων καφέ θα διατηρηθούν μέσα στις FlavorLock™ συσκευασίες μας για 34 εβδομάδες. Για την καλύτερη δυνατή γεύση, χρησιμοποιήστε τον καφέ μέσα σε μία εβδομάδα από το άνοιγμα της συσκευασίας.

Πάμε τώρα να φτιάξουμε μια κούπα ζεστό καφέ και να απολαύσουμε τα αρώματά του, σε συνδυασμό με τα αρώματα της άνοιξης!